Kallis asuminen nakertaa jo kilpailukykyä

|
Blogimerkintä

Millä rekrytoida uusia kansainvälisiä osaajia, jos asuminen vie verottajan ohella suuren osan palkasta?

TEKin tuore työmarkkinatutkimus vahvistaa, että tekniikan osaajien palkat ovat Uudellamaalla noin kahdeksan prosenttia korkeammat kuin muualla Suomessa. Ero on selvä, vaikka keskeiset palkkaan vaikuttavat taustamuuttujat kuten toimiasema, tehtävä, työnantajan toimiala ja työkokemuksen pituus on vakioitu.

Kaupunkiseutujen asumisen korkea kustannustaso ei ole vain osaajien ja yrityksien haaste vaan vaikuttaa koko suomalaiseen kilpailukykyyn.

Jatkokysymys on, mitä tekniikan osaaja saa korkeammalla palkalla etelässä? Asumisen kustannukset ovat nousseet koko 2010-luvun pääkaupunkiseudulla sekä Tampereella ja Turussa. Suurista kaupungeista kotikaupunkini Oulu tekee tässä poikkeuksen, erilaisen maankäyttöpolitiikan vuoksi.

Kaupunkiseutujen asumisen korkea kustannustaso ei ole vain osaajien ja yrityksien haaste vaan vaikuttaa koko suomalaiseen kilpailukykyyn. Millä rekrytoida uusia kansainvälisiä osaajia, jos asuminen vie verottajan ohella suuren osan palkasta? 

Pendelöin itse viikoittain Oulu–Helsinki-välillä. Kotiovelta menee alle kolme tuntia eduskuntatalolle, ennätys on reilu kaksi tuntia. Ennen koronaa lentokoneessa oli paljon vakipendelöijiä. Heillä työpaikka on Uudellamaalla, mutta haluavat asua pohjoisessa syystä tai toisesta. Vastaava monipaikkaisuus on etätöiden myötä mahdollista yhä useammalle. 

Työn vaikutus on toki paljon muutakin kuin palkka. Osaajat arvostavat työn joustavuutta, hyvää työyhteisöä ja ilmapiiriä sekä merkityksellistä työtä. Myös näiden eteen toimimme TEKissä, rakentaessamme parempaa työelämää ja kestävämpää maailmaa.

Avainsanat: