Neuromoninaisuus-tiimi perustettiin TEKin henkilökunnan aloitteesta ja tiimiin sai liittyä aiheesta kiinnostuneet. Tiimissä on TEKin työntekijöitä kaikista toiminnoista: ura-, laki- ja viestintätiimiläisiä, työelämän, vaikuttamisen ja opiskelijatoiminnan asiantuntijoita sekä HR-johtaja. Mukana on neurokirjolla itsekin olevia.
Tiimin tarkoitus on oppia neuromoninaisuudesta ja lisätä sekä ymmärrystä että erilaisuuden arvostamista niin TEKin sisällä kuin ulkoisesti jäsenten ja sidosryhmien hyödyksi. Tiimi on sparraillut aiheesta TEKin tanskalaisen sisarjärjestö IDAn eli The Danish Society of Engineers kanssa.
Tiimi on järjestänyt TEKin henkilökunnalle koulutuksen ja elokuvaillan. Suunnitteilla on järjestää syksyllä koulutusta myös henkilöstön edustajille ja jäsenille sekä kirjoittaa neuromoninaisuudesta jatkossakin TEK-lehteen.
Neuromoninaisuus-tiimi painottaa, että työ on vasta alussa ja TEK on oppimismatkallaan alkumetreillä. Tiimi haluaa kannustaa muitakin työyhteisöjä pohtimaan neuromoninaisuutta positiivisessa valossa.
TEKin valtuustosopimuksessa nykyiselle kaudelle 2023–26 todetaan seuraavasti: ”Me tekkiläiset rakennamme yhdenvertaista ja turvallista työelämää ja yhteiskuntaa kaikille taustoista riippumatta. Tavoitteemme on purkaa työelämän syrjiviä rakenteita ja asenteita.”
Haluatko mukaan?
Etsimme TEK-lehteen, niin printtiin kuin verkkoon, uusia kolumnisteja kirjoittamaan työelämästä ja opinnoista neuromoninaisesta näkökulmasta. Jos kiinnostuit, lähetä sähköpostia osoitteeseen tek-lehti@tek.fi, niin voimme keskustella aiheesta lisää. Maksamme julkaistuista teksteistä käyvän hinnan.
Voit myös ilmoittautua jäsenpaneeliin. Kuulutko neuromoninaisten kohderyhmään ja haluatko auttaa TEKiä tekemään työelämästä parempaa neuromoninaisille? Lisätietoa paneelista ja ilmoittautuminen: