Koronatukea ei tippunut uudelle yritykselle
Korona vaikutti myös konsernien toimintaan dramaattisesti.
Myös tekkiläiset yrittäjät hakivat valtion myöntämiä koronatukia viime keväänä. Jotkin yritykset jäivät kuitenkin ilman tukia, vaikka korona pysäytti liiketoiminnan.
Tässä jutussa haastatellut TEKin jäsenet haluavat pysyä anonyymeina organisaatioidensa tilanteiden vuoksi.
– Yrityksemme toimii uudella, kansainvälisellä teknologia-alalla. Liiketoimintamme rakentaminen edellyttää merkittäviä panostuksia ja pitkäjänteistä kehitysyhteistyötä eri sidosryhmien, erityisesti asiakasyritysten kanssa. Viime vuoden huhtikuussa asiakasyritykset laittoivat koronapandemian aiheuttaman epävarmuuden takia kehityshankkeet jäihin. Tämä romahdutti tulevien tilausten määrän useaksi kuukaudeksi käytännössä nollaan, kertoo TEKin jäsen.
Hänen yrityksensä tuotannollinen toiminta alkoi varsinaisesti vasta alkusyksystä 2019. Vaikka yrityksen liikevaihto oli edelleen matala, kaikki tunnusluvut osoittivat huhtikuuhun 2020 asti, että yrityksen liiketoiminta on voimakkaasti kasvusuunnassa.
– Romahtaneesta tilauskannasta huolimatta pyrimme tiiviisti jatkamaan toiminnan kehittämistä, ja koronatuki olisi ollut meille todella tärkeä. Se kuitenkin useista käsittelyistä huolimatta evättiin. Toisaalta puhelimitse käydyissä keskusteluissa todettiin, että tukea ei olisi voitu myöntääkään täysimääräisenä, koska vuoden 2019 liikevaihto oli niin pieni.
Koronasta seurasi konkurssi
Korona vaikutti myös tekniikan alan konserneihin. Toinen TEKin jäsen kertoo koronapandemian vaikutuksista 30 miljoonan kansainvälistä liiketoimintaa pyörittävälle konsernille.
Pandemian puhjettua asiakkaina olleet suuryritykset halusivat koronan takia uudet sopimukset ja pidensivät maksuaikataulujaan merkittävästi. Ulkomailla työskennelleet työntekijät palasivat koronarajoitusten vuoksi nopeasti Suomeen ja heidät jouduttiin lomauttamaan.
Pandemia aiheutti merkittäviä lisäkustannuksia, sekä katkaisi vientitoiminnan kokonaan. Konsernin yhdelle yritykselle myönnettiin Business Finlandin yritystukea, mutta koronatuen määrä kattoi käytännössä vain kahden päivän kulut.
Konserni ei myöskään täyttänyt muiden koronatukien ehtoja pitkien laskutusaikojen, lomautusten ja maksuvalmiuden kriteerien takia. Loppujen lopuksi konsernin saneeraussuunnitelma kaatui pankin toimesta, ja organisaatio ajettiin konkurssiin. 170 työntekijää joutui työttömiksi.
– Avustushaut teettivät paljon työtä, mutta eivät tuottaneet rahoitusta keinotekoisten hakuehtojen takia, vaikka koronan vaikutukset olivat selviä ja merkittäviä, konsernissa työskennellyt jäsen kertoo.
Rahoitusten pitää saada hurjasti vipuvaikutusta, että investoinnit tuottavat moninkertaisesti takaisin.
TEKin jäsenten mielestä tukipäätösten teossa tulisi käyttää kokonaisharkintaa ja kyseenalaistaa kaavamaisia tuen myöntämisen perusteita.
Myös TEKin yrittäjyysvaliokunnan mukaan koronatukia myönnettäessä tulisi huomioida yrityksen toimiala ja liiketoiminnan luonne. Tuella tulisi pelastaa tervettä liiketoimintaa, joka on häiriintynyt pandemian takia.
– Olen huolestunut siitä, mitä tukirahoilla saadaan aikaan ja miten veronmaksajat maksavat koronatuet. Rahoitusten pitää saada hurjasti vipuvaikutusta, että investoinnit tuottavat moninkertaisesti takaisin ja hyödyntävät Suomen kansantaloutta, Arto Timperi TEKin yrittäjyysvaliokunnasta sanoo.
Timperin mukaan Business Finlandin korona-avustusten myöntäminen tapahtui viime keväänä liian nopeasti ja mekaanisesti.
– Jatkossa avustusten myöntämistahdin pitäisi olla rauhallisempi, ja pitäisi katsoa, miten tilanne kehittyy. Kehitysrahat pitäisi suunnata sektorille, jossa on skaalautuvuutta ja vientipotentiaalia. Olemme teknologiaintensiivinen maa, jolle kansainvälinen yhteistyö on äärimmäisen tärkeää, Timperi painottaa.
– Koronatuella saatavan hyödyn tulisi olla isompi kuin annettu tuki. Toisaalta avustussumman tulisi olla riittävä, niin että siitä on hyötyä yritykselle. Toivomme, että tulevan EU:n elvytyspaketin tuloksena olisi vaikuttavaa toimintaa, jossa luodaan uutta, TEKin yrittäjyysasiantuntija Martti Kivioja sanoo.
Lue lisää: