Maailman paras paikannin
Eksymisestä on tullut varsin vaikeaa eritoten sen jälkeen, kun GPS-vastaanottimet ilmestyivät kännyköihin.
Tänään on vaikea kuvitella maailmaa ilman GPS-paikannusta. Miten ilman navigaattoria tai kännykän karttasovellusta on voinut löytää minnekään?
Vielä 1980-luvulla sijainnin määritys oli todellista asiantuntijatyötä. Syyskuussa 1983 Korean Airlinesin lentäjien pieni virhe johti valtavaan murhenäytelmään. Alaskan Anchoragesta Korean Souliin matkalla ollut KAL 007 -lento harhautui Neuvostoliiton ilmatilaan, ja Neuvostoliiton ilmavoimien hävittäjä ampui Boeing 747 -koneen alas sen ylitettyä Sahalinin saaren. 269 kuolonuhria vaatinut selkkaus syvensi kylmää sotaa entisestään.
Järjestelmän ensimmäiset satelliitit laukaistiin avaruuteen 1978.
Vain kaksi viikkoa onnettomuuden jälkeen Yhdysvaltain presidentti Ronald Reagan ilmoitti Yhdysvaltain laivaston käyttämän satelliittinavigointijärjestelmän NavStarin vapauttamisesta siviilikäyttöön. Nykyisin järjestelmä tunnetaan nimellä GPS. Lyhenne tulee sanoista global positioning system eli suomeksi maailmanlaajuinen paikannusjärjestelmä.
Järjestelmän ensimmäiset satelliitit laukaistiin avaruuteen 1978. Parhaillaan avaruuteen laukaistavat GPS III -satelliitit edustavat jo järjestelmän seitsemättä sukupolvea.
Siviilikäyttöön avattu satelliittipaikannus on ollut huikea menestys. Eksymisestä on tullut varsin vaikeaa eritoten sen jälkeen, kun GPS-vastaanottimet ilmestyivät kännyköihin. Sen teki ensimmäisenä suomalainen kännykkävalmistaja Benefon vuonna 2001.