Ihmisiä pöydän äärellä

Mainetta ja kunniaa tekniikan huipuille – oletko sinä yksi heistä?

|
Uutinen

TEK ja TFiF pitävät kunnia-asianaan nostaa esiin tekniikan ja luonnontieteiden osaajia ja heidän innovaatioitaan. Keväällä 2025 palkitsemme huipputyyppejä kolmella uudella palkinnolla – mikä olisi sinun palkintosi?

Tekniikan akateemiset TEK ja Tekniska Föreningen i Finland TFIF käynnistävät uuden ITU-palkintokokonaisuuden, joka koostuu kolmesta eri palkintokategoriasta. Läpimurto, Kivijalka ja Uranuurtajat nostavat kukin tahollaan erilaista mutta oleellista osaamista. 

ITU-palkintokokonaisuuden nimi tulee sanoista innovaatiot, teknologia ja uudistuminen. 

”Mikä onkaan hienompaa, kuin iloita upeasta työstä. Tekniikan ja luonnontieteiden kentällä ylläpidetään yhteiskuntamme ja taloutemme perusteita sekä luodaan toivoa tulevaan. Haluamme osaltamme antaa tunnustusta – hyvä työ huomataan”, kertoo TEKin toiminnanjohtaja Jari Jokinen.

”Halusimme, että palkinnot heijastavat sitä monipuolista osaamista, jota alalta löytyy. Esimerkiksi Uranuurtajat-palkinto annetaan vahvalle yhdessä tekemisen meiningille, kun taas Kivijalka palkitsee ansioitunutta tutkimusta. Alan elinvoimaisuuden kannalta tärkeälle uudistumistyölle ja innovaatioille myönnämme Läpimurto-palkinnon”, kuvailee TFiFin toiminnanjohtaja Annika Nylander

Tekniikan ja luonnontieteiden kentällä ylläpidetään yhteiskuntamme ja taloutemme perusteita sekä luodaan toivoa tulevaan.
- Jari Jokinen

Osaaminen kävelee kahdella jalalla

”Meillä Suomessa puhutaan paljon osaamisesta ja siitä, millaista osaamista nyt ja tulevaisuudessa yritykset tarvitsevat. Usein osaamiseen suhtaudutaan jotenkin abstraktina asiana, joka vain pullahtaa yritykseen, kun Y-tunnus on perustettu. Kaikki osaaminen liikkuu kuitenkin kahdella jalalla. Se on ihmisissä”, Jokinen sanoo. 

”Me toivomme, että yhteiskunta, organisaatiot ja yritykset ymmärtäisivät arvostaa tätä osaamista, osaisivat hankkia sitä lisää ja ymmärtäisivät, että uudenlaista osaamista voi saada vain palkkaamalla uudenlaisia ihmisiä. Tutkitustikin monimuotoiset tiimit tekevät parempaa tulosta”, jatkaa Nylander. 

Ensimmäiset ITU-palkinnot jaetaan keväällä 2025. Haku aukeaa 11. marraskuuta 2024. Palkittavia voi ehdottaa kuka tahansa, myös itseään voi ehdottaa. Voittajat valitsevat ansioituneista tekniikan alan osaajista koostuvat ITU-raadit. 

Tarkemmat ohjeet ja aikataulut päivitetään syksyn aikana osoitteeseen www.tek.fi/itu

Palkinnoista enemmän

Läpimurto-palkinto myönnetään uutta luovasta tekniikan alan teosta, ideasta tai innovaatiosta sen takana olevalle henkilölle, tiimille tai työryhmälle. Läpimurto voi olla pieni tai suuri. Olennaista on, että se on tuonut jotain aidosti uutta tekniikan alalle. Läpimurto-palkinnon valinnassa otetaan huomioon myös ympäristön ja/tai ihmisten hyvinvoinnin edistäminen sekä työryhmän monimuotoisuus. Palkinnon tavoitteena on edistää tekniikan alan arvostusta ja vetovoimaa uudistuvana ja yhteiskuntaa uudistavana alana. Palkintosumma on 15 000 euroa. 

Kivijalka-palkinto myönnetään henkilölle tai työryhmälle, joka on erityisesti ansioitunut tekniikan ja luonnontieteiden tutkimuksen parissa. Palkittava tutkimustyö voi olla tuore tai jo vuosikymmenten takainen, mutta sen modernit sovelluskohteet tekevät siitä erityisen ajankohtaisen palkitsemishetkellä. Palkittava tutkimus on osoitus suomalaisen tekniikan ja luonnontieteen tutkimuksen korkeasta tasosta ja Suomessa tehtävästä uraauurtavasta tutkimuksesta, ja se voi olla perus- tai soveltavaa tutkimusta. Tutkimuksen tieteelliset ja/tai kaupalliset ansiot puhuvat tutkimuksen yhteiskunnallisen merkittävyyden puolesta. Palkinnon tarkoituksena on nostaa jalustalle jokaisen toimivan teknologian takana olevaa tuhansien tuntien tutkimustyötä. Palkintoa jaettaessa kiinnitetään huomiota myös ympäristön ja/tai ihmisten hyvinvoinnin edistämiseen sekä työryhmän monimuotoisuuteen. Palkintosumma on 10 000 euroa.

Uranuurtajat-palkinto myönnetään työyhteisölle tai tiimille, jonka toiminnassa korostuu erityisen vahva yhdessä tekemisen henki. Palkinnon saamisen perusteita voivat ovat muun muassa yhteisöllisyys, avoimuus, monimuotoisuus, inkluusio ja kannustava työkulttuuri, jotka yhdistyvät tulokselliseen tekemiseen. Myös aivan uudenlaiset ja tulokselliset tiimityön tekemisen tavat voivat olla perusteena palkitsemiselle. Palkinnon tavoitteena on kehittää tekniikan alan työkulttuuria, työhyvinvointia ja inkluusiota. Palkintosumma on 5 000 euroa. 

Avainsanat: