Tekniikan akateemiset TEKin järjestämän uraillan puhuja, professori Markus Jokela murskaa myyttiä älykkyyden haittapuolista. Korkea älykkyys on yleisesti etu, ei haitta.
– Moni tutkija on koittanut kaivaa haittapuolia. Hiljattain tehdyn kattavan tutkimuksen mukaan yhteys menee niin, että mitä korkeampi älykkyys, sitä parempi.
Jokelan mukaa älykkö ei siis ole aina höperö tai unohtava hahmo.
– On varmaan sellaisiakin yksilöitä, mutta keskimääräistä yhteyttä ei ole.
Sen sijaan älykkyys tai tarkemmin yleisälykkyys on hyvin vahva ennustaja työssä menestymiseen yli erilaisten ammattien ja toimenkuvien. Yleisälykkyys on kyky käsitellä monimutkaista tietoa.
– Tämä on peruste sille, että mitä sisällytetään soveltuvuustesteihin. Yleisälykkyys on helposti mitattavissa erilaisilla testeillä.
Yleisälykkyys näkyy myös urheilussa
Tutkimuksissa on havaittu myös, että mitä monimutkikkaampi työ on, sitä voimakkaampi korrelaatio työssä menestymisen ja yleisälykkyyden välillä on.
Markus Jokela työskentelee psykologian professori Helsingin yliopistossa. Hän on tutkinut muun muassa persoonallisuuden ja älykkyyden yhteyksiä terveyteen ja alueellisiin tekijöihin sekä erityisesti mielenterveyteen vaikuttavia biologisia ja sosiaalisia tekijöitä.
Yleisälykkyys on Jokelan mukaan yhteydessä myös parempaan mielenterveyteen ja “kevyesti, mutta ei vahvasti onnellisuuteen”. Yleisälykkyys tulee esiin myös urheilussa.
Etkö usko? Haluatko kuulla perustelut. Katso urailtatallenne tästä linkistä.
Samalla selviää, auttaako älyjumppa. Entä mitä älykkyydelle käy, kun tulee ikää? Voiko asialle tehdä jotain?
Tallenne on katsottavissa 4.4.2022 saakka ja vaatii kirjautumisen.