Kaksi tekniikan alan opiskelijaa opintojensa äärellä

Mielikuvilla on merkitystä – näin tekniikan ala voi houkutella enemmän naisia

|
Blogimerkintä

TEKin tavoitteena on edistää tekniikan alan tasaisempaa sukupuolijakaumaa. Tuore selvitys tarjoaa konkreettisia keinoja, joilla tätä tavoitetta voidaan edistää yliopistoissa.

Tekniikan alan vinoutunut sukupuolijakauma on ollut Suomessa ikuisuuskysymys. TEKin tuore selvitys "Kohti tekniikan tasajakaumaa" tarjoaa konkreettisia keinoja edistämään tekniikan alan yliopisto-opintojen vetovoimaa naispuolisille hakijoille. Tavoitteena on tasapainottaa alan sukupuolijakaumaa, mikä hyödyttäisi niin yliopistoja, työmarkkinoita kuin koko yhteiskuntaa. 

Mitä selvitys kertoo naisten kiinnostuksesta tekniikan alaa kohtaan? 

Kyselytutkimuksen perusteella useimmat yliopistot ja tutkinto-ohjelmat ovat jo ryhtyneet toimenpiteisiin naispuolisten hakijoiden houkuttelemiseksi. Esimerkiksi: 

  • Markkinointia on kohdennettu naisille enemmän. 
  • Tutkinto-ohjelmien nimiä ja sisältöjä on muokattu houkuttelevammiksi. 
  • Yliopistot osallistuvat aktiivisesti naispuolisille lukiolaisille järjestettävään Shaking up Tech –tapahtumaan. 

Nämä toimenpiteet ovat myös tuottaneet tulosta. Selvityksessä analysoitiin tekniikan alan hakijamääriä ja naisten osuutta opiskelijoista. Viime vuosina kehitys on ollut huomattavan myönteistä: naisten osuus on kasvanut noin 8 prosenttiyksikköä vuodesta 2018 vuoteen 2024. Silti tietyt alat, kuten kone- ja sähkötekniikka, ovat edelleen hyvin miesvaltaisia eikä kehitystä ole juuri tapahtunut.  

Miten tekniikan alojen vetovoimaa voidaan lisätä? 

Selvityksessä esitetään kolme keskeistä suositusta: 

  1. Tutkinto-ohjelmien rohkea uudelleenbrändäys 

    Mielikuvat vaikuttavat vahvasti siihen, miten opiskelualat koetaan. Voisivatko tekniikan alan tutkinto-ohjelmat korostaa rooliaan suurten yhteiskunnallisten haasteiden ratkaisemisessa ja maailman pelastamisessa? Esimerkit onnistumisista, kuten Tampereen yliopiston energiamurroksen tutkinto-ohjelma, osoittavat, että ohjelmien nimet ja sisällöt voivat vaikuttaa hakijakuntaan merkittävästi. 

  2. Tekniikan alan opiskelijakulttuurin esiin tuominen 

    Tekniikan alan opiskelukulttuuri on muuttunut viime vuosina inklusiivisemmaksi. Tämän kehityksen esille tuominen voi auttaa muuttamaan alaan liittyviä stereotypioita. Parhaita viestijöitä tässä ovat opiskelijat itse – heidän somekanavansa ja opiskelijalähettilästoiminta voivat toimia tehokkaina keinoina edistää alan vetovoimaa. 

  3. Yhteistyö ja resurssien yhdistäminen 

    Kaikki tekniikan alan keskeiset toimijat haluavat edistää alan tasaisempaa sukupuolijakaumaa, mutta hajanaiset toimenpiteet voivat jäädä tehottomiksi. Yhteiset markkinointi- ja brändikampanjat voisivat vauhdittaa kehitystä huomattavasti. 

Mielikuvat ratkaisevat 

Eräs selvityksen keskeinen havainto on, että ongelma ei ole se, etteivätkö tekniikan alat kiinnostaisi naisia – vaan se, että ne vaikuttavat naisille epäkiinnostavilta. Jos mielikuvia saadaan muutettua, voidaan tekniikan alojen sukupuolijakaumaa tasapainottaa merkittävästi. 

Samalla on tärkeää jatkaa työtä myös tekniikan alan työelämän tasa-arvon parantamiseksi. On vaikea houkutella naisia alalle, jos palkkaeroja, syrjintää ja uralla etenemisen esteitä yhä esiintyy sukupuolittuneina ilmiöinä.  

Yhteenveto 

"Kohti tekniikan tasajakaumaa" -selvitys tarjoaa tiiviissä paketissa tietoa ja suosituksia, joiden avulla tekniikan alojen monimuotoisuutta voidaan edistää. Oikeilla strategioilla ja yhteistyöllä on mahdollista tehdä tekniikan aloista houkuttelevampia kaikille ja samalla varmistaa, että alalle saadaan parhaat mahdolliset osaajat sukupuolesta riippumatta. 

Tutustu tarkemmin Kohti tekniikan tasajakaumaa -selvitykseen

Lataa selvitys pdf-tiedostona

Palautetta toimitukselle Voit antaa palautetta tai juttuvinkkejä suoraan TEK-lehden toimitukselle tällä lomakkeella. Arvostamme erityisesti omalla nimellä ja yhteystiedoilla annettua palautetta, mutta otamme vastaan myös anonyymejä viestejä.