Manu Kangas seisoo ratapihalla.
Tyytyväinen teekkari. Manu Kangas on iloinen siitä, että löysi kesätyöpaikasta sopivan aiheen diplomityölleen.

Näin kesätyö poiki diplomityöpaikan

|
Uutinen

Kesätöissä laatuinsinöörinä ollut Manu Kangas aloitti nyt syksyllä diplomityön tekemisen VR FleetCarella.

Manu Kangas päätyi hakemaan alun perin VR FleetCarelle sattumalta kesäksi 2023. Mielekäs työ, hyvä työilmapiiri ja uuden oppiminen saivat hänet palaamaan viime kesäksikin.

Kangas kertoi jo työhaastattelussa olevansa kiinnostunut analyyttisestä tekemisestä. Kiinnostus huomioitiin. Kesätyötehtäviin kuuluikin data-analytiikan kehittäminen ja kerätyn datan hyödyntäminen FleetCaren toiminnan ja laadun parantamisessa.

Viime kesän aikana hän oli muun muassa työstämässä mittaristoa, jolla voi seurata 6S-menetelmän toteutumista tuotantotiloissa. 6S on menetelmä, jolla pyritään ylläpitämään työympäristön viihtyvyyttä, työn sujuvuutta ja työturvallisuutta.

Opin paljon muilta olemalla ihan vain kuunteluoppilaana.

Tuotannon tiloissa tehdään säännöllisesti laatu- ja turvallisuuskierroksia, ja mittariston avulla voidaan tarkkailla, missä tilanteessa kierrosten suhteen mennään.

Mittariston työstön lisäksi Kangas teki esimerkiksi pakkausohjetta komponentille: miten komponentti kuuluisi pakata vaurioiden välttämiseksi.

– Pidän siitä, että välillä pääsee irti normaaleista rutiineista esimerkiksi työmatkalle, Kangas sanoo.

Kankaasta on hyvä, että työt tehdään hyvin, ja laadusta ja turvallisuudesta huolehditaan, koska VR on yhteiskunnassa näkyvä tekijä ja raideala on tärkeä.

Kangas vaikuttaakin omalla työllään juuri laatuun ja turvallisuuteen. Hän parantaa työnteon edellytyksiä tuotannon puolella. Jos kunnossapitotyö hoidetaan huolellisesti ja laadukkaasti, se välittyy junamatkustamiseen esimerkiksi siten, että sattuu vähemmän kaluston vioittumisesta johtuvia viivästyksiä. Näin työ näkyy välillisesti junalla matkustavalle.

– Teemme työtä sen eteen, että työskentely varikolla olisi sujuvampaa ja kalusto pääsisi liikkumaan.

Hän painottaa myös ryhmätyöskentelytaitojen tärkeyttä.

– Tämä laatutyö on kehittämishommaa ja ongelmanratkaisua on helpompaa tehdä porukassa.

Kuuntelu opettaa

Kankaasta on motivoivaa tehdä töitä kokeneempien kollegoiden kanssa ja oppia heiltä työnteon lomassa.

– Motivoidun siitä, että pääsen kehittymään tiedonkäsittelyssä ja saan oppia, miten tietoa käytetään konkreettisesti asioiden muuttamiseen, mitä siitä saa irti ja tiedolla johtamista. Opin paljon muilta olemalla ihan vain kuunteluoppilaana.

Kesän aikana Kangas sai siirrettyä osaamistaan laatutyöstä ja sen tekemisestä käytäntöön. Hän kokee, että laadunhallinnasta ja -ymmärtämisestä on myös tulevaisuudessa hyötyä.

Kesän jälkeen Kangas jatkoi tuotantotalouden opintoja Oulun yliopistossa pääaineenaan projektijohtaminen. Hänellä on maisterivaiheen toinen vuosi ja diplomityön tekeminen edessä.

Diplomityönsä hän tekee FleetCarelle ja hänen aiheensa liittyy toimitusprojektien hallintaan. Työ itsessään on vasta alussa, mutta Kangas on ehtinyt jo tutustua aiheeseen ja kirjallisuuteen.

Teorian lisäksi hän on tutustunut projektijohtamisen kehitystyöhön myös käytännössä, sillä hän on päässyt yhdessä projektihenkilöstön kanssa tekemään selvitystyötä ja haastattelemaan kunnossapitopäälliköitä.

Palautetta toimitukselle Voit antaa palautetta tai juttuvinkkejä suoraan TEK-lehden toimitukselle tällä lomakkeella. Arvostamme erityisesti omalla nimellä ja yhteystiedoilla annettua palautetta, mutta otamme vastaan myös anonyymejä viestejä.