Teemu Hankamäki katsoo suoraan kameraan.
Kansantalous kuntoon. Teemu Hankamäen mielestä yrityksistä kannattaa mitata ulos mahdollisimman paljon sitä hyvää, mitä yrityksissä on vaarantamatta yritysten kannattavuutta. – Suomi kaipaa kotimaista kulutusta ja siis ostovoimaa.

Neuvottelut palkankorotuksista ovat jo alkaneet

|
Uutinen

Insinöörit hakevat viittä prosenttia, vaikka kilpailijamaasta on kuultu suurempikin luku. TEKin tavoite on kasvattaa jäsentensä ostovoimaa.

Tekniikan akateemiset TEKin työmarkkinajohtaja Teemu Hankamäki ei vielä osaa sanoa, tuleeko työmarkkinasyksystä kuuma, kylmä vai kädenlämpöinen.

Hän toivoo, että syksy sujuisi suuremmitta suruitta ja uudet työehtosopimukset syntyisivät ennen kuin vanhat ovat rauenneet. Viime vuoden tapaisia toraisia ja venyviä neuvotteluita hän karsastaa.

Korotuksille on tilaa, jos katsotaan relevantteja kilpailijamaita.

– Nyt vaikuttaa siltä, että työnantajat ja työntekijät haluavat sujuvaa ja nopeaa ratkaisua. Toisaalta keväällä ilmassa oli palopuheita, jotka ovat ristiriidassa näiden halujen kanssa, Hankamäki sanoo.

Täsmällisimmin työmarkkinatahtonsa on ilmaissut tähän mennessä Insinööriliitto, joka on jo ilmoittanut tavoittelevansa syksyn neuvottelukierroksella jäsentensä ostovoiman kasvua eli käytännössä noin viiden prosentin palkankorotuksia.

Mitä TEK tavoittelee syksyn TES-kierroksella?

– Hyvin samaa asiaa tavoittelemme eli jäsentemme ostovoiman kasvua. Inflaation ennustetaan olevan ensi vuonna hieman alle kaksi prosenttia, joten pitäisi sopia selvästi suuremmista korotuksista. En halua täräyttää tarkkaa prosenttia, mutta sellainen aikanaan löytyy neuvottelupöytään vietäväksi, Teemu Hankamäki sanoo.

– Korotuksille on tilaa, jos katsotaan relevantteja kilpailijamaita. Esimerkiksi Hollannissa sovittiin äskettäin teknologiateollisuuden alalle liki parin vuoden sopimus, joka tuo ensimmäisenä vuonna seitsemän prosentin korotuksen.

Teemu Hankamäki muistuttaa, että Suomen Pankin tilastojen mukaan Suomen kilpailukyvyn tae on ollut viime vuosina tehdyt maltilliset palkkaratkaisut.

– Meidän kilpailukykymme näyttää valitettavasti perustuvan vain palkkakilpailukykyyn. Tuottavuuden kehitys sen sijaan laahaa pahasti. Yrityksissä pitäisi tehdä jotain fiksummin, että tuottavuus kasvaisi. En tiedä miten sen saisi nousuun, mutta olisi aika keskittyä nyt siihenkin pelkkien palkkojen lisäksi. Huono tuottavuuskehitys ei varmastikaan ole luonnonlaki.

Tulevien neuvotteluiden aiheita ovat todennäköisesti myös työhyvinvoinnin ja työssä jaksamisen teemat. Neuvotteluita varten TEK on kysynyt satunnaisotoksella valikoiduilta 10 000 täysjäseneltä, mikä olisi sopiva palkankorotuksen muoto ja taso. Lisäksi on tiedusteltu, mitä muita asioita tekkiläiset pitävät tärkeinä tulevalla TES-kierroksella.

– Kiitän kaikkia kyselyyn vastanneista. Näkemyksenne ovat arvokkaita ja niitä hyödynnetään alkaneissa neuvotteluissa.

Palautetta toimitukselle Voit antaa palautetta tai juttuvinkkejä suoraan TEK-lehden toimitukselle tällä lomakkeella. Arvostamme erityisesti omalla nimellä ja yhteystiedoilla annettua palautetta, mutta otamme vastaan myös anonyymejä viestejä.
Avainsanat: