Hyvä tuore esimerkki on Safe Harbor -sopimuksen raukeaminen, joka saattoi tehdä sähköpostilistastasi tai asiakasrekisteristäsi laittoman.
EU-tuomioistuin antoi 6.10.2015 päätöksen, jossa se totesi Safe Harbor -järjestelmän pätemättömäksi, koska se ei varmista riittävää tietosuojan tasoa henkilötietojen siirroissa Yhdysvaltoihin sijoittuneille palvelimille. Yhdysvalloissa palvelimiaan pitäviä organisaatioita ovat mm. tutut MailChimp, Google Drive ja Dropbox.
Osa palveluntarjoajista, kuten Amazon, reagoi nopeasti ja teki uuden rinnakkaisen sopimuksen, jolla se pyrkii varmistamaan sen, että tietojen käyttäminen ja tallentaminen on laillista. Hyvin todennäköisesti muutkin suuret toimijat seuraavat perässä.
KAAPPAUKSEN UHRIT
Voit vaarantaa tietoturvan altistamalla koneesi hakkeroinnille ja kaappaukselle. Tällöin kaikki koneellesi tallennetut luottamukselliset tiedot asiakasrekistereistä liikesalaisuuksiin joutuvat vääriin käsiin.
Kiusallinen vaihtoehto on myös se, että kaikki tiedot katoavat. Suurella vaivalla ja isolla rahalla osa tiedoista voidaan pelastaa, mutta luotettava, säännöllinen, turvallinen ja laillinen tallentaminen on elintärkeää.
KYSY PALVELUNTARJOAJALTASI
- miten
- minne ja
- kuinka usein tiedot tallennetaan
- sekä miten he estävät osoitteesi joutumisen roskapostilistalle?
Jos konettasi käytetään roskapostitukseen, sinä tai sähköpostipalveluntarjoajasi voi joutua roskapostia valvovien tahojen, kuten esimerkiksi Spamhaus, ylläpitämille mustille listoille. Vaikka asia huomattaisiin nopeasti (pahimmillaan asiaan voi mennä kuukausia), vahinko on jo tapahtunut. Ja huomaat asian käytännössä viimeistään siitä, että sähköpostisi eivät enää mene perille.
Mustalle listalle voi joutua, vaikka roskaposti olisi sen kaltaista, että sen lähettäminen on Suomen lain mukaan sallittua. Kansainväliset listojen ylläpitäjät eivät ole kiinnostuneita eri maiden paikallisista erikoisuuksista lainsäädännössä.
TUNNE TEKIJÄNOIKEUDEN PERUSTEET
Yleisimmin rikottu laki on tekijänoikeuslaki. Vaikka internet pursuaa vapaasti luettavaa, katsottavaa ja kulutettavaa sisältöä, sitä ei saa kopioida ilman tekijän lupaa, ellei materiaalissa, lähteessä tai sivustolla selvästi kerrota, että materiaalia saa vapaasti hyödyntää.
Turvallisinta on ostaa kuvapankeista Royalty Free -kuvia tai videoita. Googlen kuvahausta löydettyjä kuvia ei saa käyttää ilman kirjallista lupaa. Jos materiaali on julkaistu Creative Commons-lisenssillä, tarkista mikä lisenssi oli kyseessä eli voitko käyttää materiaalia kaupallisiin tarkoituksiin.
Ideoita ei voi suojata, lainaaminen on tietyissä rajoin sallittua, mutta plagiointi on varkaus.
TURVAA LIIKETOIMINTASI
Tietoturvasta kannattaa huolehtia. Sen pitää olla riskit huomioiden riittävällä tasolla, ja useimmilla yrityksillä se ei ole. Turvasta ei kannata kuitenkaan tehdä liiketoimintaa haittaavaa. Mutta jos oma innostus, kiinnostus ja aika asiaan perehtymiseen eivät riitä, onneksi rinnalle löytyy luotettava kumppani, joka huolehtii liiketoimintasi laillisuudesta ainakin tietoturvallisuuden osalta.