Pystymetsästä katsastusalan yrittäjäksi

|
Uutinen

Mitä haluan uraltani? DI Anton Pendikainen antoi Excel-taulukoiden päättää puolestaan. Nyt hän on siilinjärveläisen Katsastusasema Gurun omistaja.

Taustalta kuuluva kolina paljastaa, että katsastusalan yrittäjä Anton Pendikainen, 27, ei vastaa puhelimeen toimiston perukoilta. Yrittäjää on tarvittu avuksi, sillä autoja on katsastettavana jonoksi asti.

Toinenkin soittoyritys seuraavalla viikolla tuottaa vesiperän. Loppuviikosta tuore yrittäjä ehtii puhelimen päähän. 

– Asiakkaat ovat löytäneet meidät hyvin. Päivä- tai viikkotasolla vaihtelut voivat olla suuria, mutta määrät ovat tasaisessa nousussa, Pendikainen summaa ensimmäisten kuukausien tilastoja. 

Toukokuussa avatulle asemalle kurvaa kuukausittain noin 650-750 ajoneuvoa. Tällä hetkellä yritys työllistää Pendikaisen lisäksi kolme katsastajaa ja toimistosihteerin.

– Katsastusmäärillä mitattuna asemamme on vielä keskikokoinen, mutta meillä on potentiaalia kasvaa isoksi.

Jouduin heti ostamaan handsfree-laitteen, sillä en pystynyt katsastamaan edes yhtä autoa ennen uutta puhelua.
 

Lentolippu Aasiaan jäi ostamatta

Kaikki alkoi reilu kaksi vuotta sitten. 

Kajaanin ammattikorkeakoulussa konetekniikkaa ja Lappeenrannan teknillisessä yliopistossa tuotantotaloutta opiskellut DI Pendikainen ei tiennyt, mitä halusi tulevalta työuraltaan.

– Yliopistosta valmistuttuani suunnittelin ostavani yhdensuuntaisen lentolipun Aasiaan ja ottavani vähän aikaa rennosti.

Aiemmin Pendikainen oli työskennellyt muun muassa automaatiosuunnittelun ja koneenrakennuksen parissa, mutta niistä ei ollut tulevaksi leipäpuuksi. Myös kansainvälinen kauppa Venäjällä kiinnosti, mutta lopulta sekään ei tarjonnut houkuttelevaa uraa. 

– Tein diplomityöni Venäjällä toimivalle kansainväliselle yritykselle. Näin, että Venäjällä joutuu painimaan liikaa pienten ja usein turhienkin asioiden parissa.

Yksi kiinnostava vaihtoehto kuitenkin kutkutti edelleen takaraivossa. Kustannusjohtamisen peruskurssilla oli kerrottu Business Controllerin työstä.

– Siinä saa olla aidosti lähellä bisnestä ja kehittää liiketoimintaa. Valmistuttuani hain erinäisiä kehityspuolen töitä, joista olisi voinut edetä esimerkiksi Business Controlleriksi. En kuitenkaan löytänyt sopivaa itseäni kiinnostavaa paikkaa, Pendikainen kertoo.

Sitten huomio kiinnittyi katsastusalaan. Lentolippu jäi ostamatta.
 

Budjetti piti 

Ainoa vaihtoehto katsastusaseman perustaminen ei ollut. Rinnalla pyöriteltiin useita muitakin ideoita. Excel-taulukoiden ja markkina-analyysien annettiin puhua korutonta kieltään.

– Ideaa katsastusasemasta tuli jalostettua aina vain pidemmälle. Se näytti koko ajan muita houkuttelevammalta. Siilinjärvellä oli selvä markkinarako katsastusasemalle, Pendikainen kertoo.

Yritys perustettiin kymmenen kuukauden suunnittelun päätteeksi. Kun yrittäjyyttä oli takana puoli vuotta, Katsastusasema Guru avasi ovensa. 

– Oli haasteellista lähteä pystymetsästä alalle, josta ei ollut aikaisempaa työkokemusta, Pendikainen pohtii.

Ensimmäiseksi piti etsiä sopivat tilat. Kun etsinnässä ei tärpännyt, katsastusalan yrittäjän piti taipua myös grynderiksi. 

– Etsin kumppaniksi urakoitsijan, joka rakensi ja vuokrasi katsastuskäyttöön sopivat tilat. Rakennuttajan kanssa vakuutimme yhdessä rahoittajat liiketoiminnan kannattavuudesta, Pendikainen muistelee urakkaa.

Myös katsastusaseman liiketoiminnan rahoittaminen vaati runsaasti jalkatyötä ja pankin neuvotteluhuoneissa istumista.

– Hieroin suunnitelmia ja valmistauduin uuteen lainaneuvotteluun aina edelliskertaa paremmin, Pendikainen kertoo.

Liiketoiminta rahoitettiin pankin,  Finnveran ja leasingrahoitusfirman avulla. Näiden lisäksi oli sijoitettava myös omaa rahaa. 

– Budjetti osui suunnilleen oikeaan. Tietyt kulut ylittyivät, osa onnistuttiin alittamaan, Pendikainen laskee. 

Olen saanut TEKistä apua liiketoiminnan suunnitteluun, rahoitusjärjestelyihin ja sopimusasioihin.


TEK korvaamattomana apuna

Pendikaisen mukaan yllättävintä on ollut, kuinka paljon erilaista osaamista ja työtä yrityksen perustaminen ja sen pyörittäminen vaatii. 

Tuotantotalouden opintojen ja aiemman työkokemuksen myötä hän tiesi, miten yritysten ja toimintaprosessien pitäisi toimia ja miten niitä kehitetään. Mutta moni asia on ollut uutta. 

– Markkinointi, katsastustoimialan erityispiirteet, henkilöstön rekrytointi ja johtaminen sekä hallinnolliset asiat, Pendikainen luettelee.

Apua on löytynyt monesta suunnasta. 

– TEKin jäsenenä olen ollut useasti yhteydessä TEKin lakimieheen Tapani  Wahlbergiin, joka on antanut neuvoja oikeudellisten asioiden lisäksi muun muassa liiketoiminnan suunnittelussa, rahoitusjärjestelyissä, sopimusasioissa sekä silloin, kun jouduin jatkamaan suunniteltua kimppayritystä yksin.

Pendikainen on myös osannut verkostoitua kilpailijoiden ja muiden eri alojen osaajien kanssa. Näitä on löytynyt muun muassa Kuopion Uusyrityskeskuksesta, omista kavereista ja tuttavista sekä uusista kontakteista. Lisäksi Pendikaisella on ollut tukena oma yrityskummi.

–  Kilpailijoiden sekä muiden katsastustoimialalla toimivien yritysten kanssa olemme jakaneet kokemuksia ja ideoita. On ollut palkitsevaa huomata, miten jotkut kilpailijamme ovat omaksuneet jalostamiani ideoita käyttöönsä. Ne ovat liittyneet työturvallisuuteen, työergonomiaan, markkinointiin ja katsastusprosessiin. 

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Anton Pendikaisen hyvät ennakkoselvitykset eivät pettäneet. Siilinjärvellä oli selvä markkinarako uudelle katsastusasemalle. Kuukauden aikana katsastuksissa pyörähtää keskimäärin 650–750 ajoneuvoa.


Polkujuoksu karistaa työpaineet

Pendikaisen tavoitteena on tehdä ensimmäisenä tilikautena positiivinen tulos.

– Todennäköisesti saavutamme tämän. Seuraavat puolitoista vuotta näyttävät valoisilta.

Sen jälkeen haasteita tuo toukokuussa voimaan tuleva katsastuslain muutos, joka harventaa uusien autojen katsastusväliä keväällä 2019. 

– Katsastusaikavälin harveneminen laskee kysyntää joka toinen vuosi muutaman vuoden ajan. Ensi vuonna katsastusmäärät laskevat noin 22 prosenttia, joskin asemakohtaiset erot voivat olla tätä huomattavasti suurempia, Pendikainen arvioi.

– Pitää miettiä, kuinka reagoin tähän. Yksi keino on joustaa omasta työpanoksesta. Kiireinen vuosi painetaan töitä tukka putkella ja hiljaisempina tehdään vähemmän, hän jatkaa.

Tukka putkella on tosin painettu tähänkin asti.

– Alussa tein töitä aamukahdeksasta iltakahdeksaan, ja sen päälle vielä useampi tunti kotona. Jouduin heti ostamaan handsfree-laitteen, sillä en pystynyt katsastamaan edes yhtä autoa ennen uutta puhelua, Pendikainen muistelee.

Monia arkisiakin asioita joutuu hoitamaan aivan uudella tavalla.

– Opettelin tilaamaan nettikaupoista kaiken mahdollisen, kun en ehtinyt kaupassa käymään. Nyt olen pystynyt vähentämään työmäärääni.

Sunnuntait Pendikainen pyhittää harrastuksille. Silloin tie vie usein metsään. Kesällä juoksukengät jalassa ja kompassi kädessä. Talvella moottorikelkan selässä.

– Viime vuonna juoksin kaksi polkujuoksumaratonia. Suunnistuksessa kilpailen viikkorastien ohella Jukolan viestissä.

Ja aina pitää löytyä aikaa myös uusien suunnitelmien pyörittelyyn.

– Ei pidä jäädä paikoilleen. Nyt jalostamme suunnitelmia yhteistyökumppaneiden kanssa matkailu- ja kiinteistöalan parissa. 

Etu TEKin jäsenille: Katsastusasema Guru tarjoaa TEKin jäsenille 10 prosentin alennuksen määräaikaiskatsastuksesta.
 

Hyödynnä TEKin yrittäjäpalveluita

TEKin jäsenistä kuusi prosenttia työskentelee pää- tai sivutoimisina yrittäjinä. TEK tarjoaa yrittäjäjäsenilleen runsaasti erilaisia palveluja ja etuja:

  • TEKin Yrittäjäklubi - teknologiayrittäjien verkostoitumis- ja tiedonjakopaikka
  • Henkilökohtaista lakipalvelua
  • VirtuaaliLakimies-palvelussa runsaasti yrittäjän lakitietoa ja sopimuspohjia
  • Koulutuksia, tapahtumia ja webinaareja
  • Suomen Yrittäjien laaja palvelupaketti edullisesti
  • Yrittäjän palvelutarjotin
  • Runsaasti tietoa ja oppaita
  • Yksinyrittäjän vastuu- ja oikeusturvavakuutus
  •  Yrittäjän työttömyysturva


 Lue lisää TEKin yrittäjäpalveluista.

 

Avainsanat: