Spot-robottikoira kumartaa yleisölle.
Tampereen yliopiston Spot-robottikoira otti yleisönsä Hervannan kampuksella järjestetyssä nimeämisjuhlassa lokakuussa 2022. Robottikoira sai nimekseen Tassu.

Robottikoira ulkoiluttaa ihmisiä

|
Uutinen

Yliopistonlehtori Aino Ahtinen selvittää tutkimusryhmänsä kanssa, voiko robotti motivoida ihmisiä liikkumaan. Kun Spot-robottikoira toimii ihmisten kanssa, on tosin oltava tarkkana – teollisuuteen kehitetty robotti ei ole mikään lällykkä.

Robottikoira ja lapsiporukka juoksivat kilpaa. Kumpi voitti?

Kyseessä ei ole vitsi, vaan Tampereen yliopiston pilottitutkimus Varalan Urheiluopistossa. Tutkimus selvitti, miten robotit voivat motivoida lapsia liikkumaan. Tutkimukseen osallistuneet lapset olivat 8–13-vuotiaita.

Lapset voittivat juoksukisassa robottikoiran ”100–0”, kuten tutkimusta vetänyt yliopistonlehtori Aino Ahtinen muotoilee. Spot-mallisen robotin maksimivauhti on noin 5,8 km/h, mikä vastaa ihmisen kävelyvauhtia.

Sen sijaan punnerruskilpailussa robotti vei lapsista voiton. Se jaksoi punnertaa niin kauan, kuin sitä pyysi punnertamaan. Ainoa rajoite on sen akunkesto. Punnertaminen olisi loppunut noin puolentoista tunnin kohdalla, jos koiran akku oli kisan alussa täynnä.

– Lapset pääsivät myös ohjaamaan robottia. Pienimpien lasten kanssa meno tosin äityi sellaiseksi, että meidän piti lopettaa. He alkoivat jahdata toisiaan robottikoiralla. Turvallisuustoimet pitää Spotin kanssa ottaa vakavasti, Ahtinen sanoo.

(Juttu jatkuu kuvan jälkeen.)

Spot-robottikoira kävelee, takana on yliopistonlehtori Aino Ahtinen.
Spot-robottikoiraa voi ohjata sen omalla tabletilla tai ohjelmistolla, tai Spotin voi opettaa kulkemaan itse. Spotin takana keltaisessa sadetakissa on yliopistonlehtori Aino Ahtinen.

Spot ei ole mikään perinteinen hännänheiluttaja. Se on iso ja voimakas robotti. Se painaa lähes 33 kiloa ja on kävellessään reilut 60 senttimetriä korkea.

– Kun esittelemme Spot-koiraa ja se liikkuu, siihen ei saa koskea ja välimatkaa pitää pitää yhdestä kahteen metriä.

Säännöt kuulostavat hieman samoilta, kuin oikean tuntemattoman koiran kanssa. Ilman lupaa ei saa silittää.

– Spotilla on isot nivelet. Jos sinne väliin työntäisi käden, niin kävisi ikävästi.

Robottikoiran kesyttäjä

Aino Ahtinen on Tampereen yliopiston Hervannan kampuksella toimivan Robostudion perustaja ja kehittäjä. Tila on opiskelijoiden ja tutkijoiden käytössä – tutkimus ja opetus keskittyvät sosiaaliseen robotiikkaan.

Tampereen yliopisto hankki Spotin syksyllä 2022 tutkimus- ja opetuskäyttöön. Spot liittyi Robostudion robottiperheeseen, johon kuuluvat muun muassa humanoidirobotit Pepper ja Nao sekä ihmisen päätä muistuttava Furhat. Toisin kuin perheen muut jäsenet, Spot ei ole sosiaalinen robotti vaan se on kehitetty teollisuuteen.

– Spot on erilainen robotti kuin ystävälliset ja lällykät pepperit ja naot, Ahtinen kuvailee.

(Juttu jatkuu kuvan jälkeen.)

Robottikoira Spot ja lehmät katselevat aidan yli toisiaan.
Tuorein Spotin tempaus oli kohdata lehmiä Ahlmanin maatalousoppilaitoksessa Tampereella syyskuun alkupuolella. Kuva: Aino Ahtinen

Spot on maailman edistyneimpiä robottikoiramalleja. Yhdysvaltalainen Boston Dynamics -robottiyhtiö kehitti sen liikkumaan autonomisesti ja monitoroimaan tapahtumia esimerkiksi rakennustyömaalla tai kaivoksessa. Spot voi kerätä dataa tilanteissa ja alueilla, jotka ovat ihmiselle vaarallisia.

Robostudiossa Spot on valjastettu toimimaan ihmisten kanssa. Ahtinen tutkii Spotin avulla, miten motivoida ihmisiä liikkumaan robottiavusteisesti. Hän kertoo olleensa aina kiinnostunut liikunnasta ja eläimistä.

Lasten kanssa kisaamisen lisäksi Ahtinen tiimeineen on vienyt Spotin tamperelaiseen Viola-kotiin liikuttamaan ikäihmisiä.

– Lähdimme Viola-kodin asukkaiden ja Spotin kanssa ulos kävelylle. Spot pystyy liikkumaan ulkona ja sisällä, haastavissakin maasto- ja sääolosuhteissa. Vanhin kävelylle osallistunut oli noin satavuotias, Ahtinen kertoo.

Pilotissa ikäihmiset saivat suunnitella kävelyn yhdessä tutkijoiden kanssa. Spot veti kävelyn varrella rastipisteillä venyttelyliikkeitä ja rentoutumisharjoituksen. Lopuksi se palkitsi osallistujat tanssiesityksellä.

– Hänellä… tai siis sillä on aika vaikuttava tanssi!

(Juttu jatkuu videon jälkeen.)

Yllä olevassa, Boston Dynamics -yrityksen YouTube-videolla Spot-robottikoira tanssii. Tähän Spot-yksilöön on lisätty robottikäsi.

Ahtinen kertoo, että hänellä on tutkimusryhmänsä kanssa suunnitelmissa viedä Spot keväällä tamperelaisiin hoivakoteihin. Tämä tutkimus tapahtuisi yhteistyössä Jyväskylän yliopiston kanssa ja olisi osa Suomen Akatemian rahoittamaa hanketta MediaRoboLit 65+. Hanke tutkii yli 65-vuotiaiden media- ja robottilukutaitoa. Hankkeessa on Tampereen ja Jyväskylän yliopistojen lisäksi mukana Lapin yliopisto.

Tassu murtaa jään

Tampereen yliopiston Spot-robottikoira sai juhlallisuuksien saattelemana lokakuussa 2022 nimen TAssU Spot Robonen. Isot kirjaimet T, A ja U viittaavat Tampereen yliopistoon.

– Kun olemme liikkeellä Tassun kanssa, meillä on kasvatustieteellinen näkökulma. Kerromme ihmisille roboteista. Näkisin, että robotit toimivat jäänmurtajina ihmisten välillä – vähän niin kuin lemmikkieläimet. Ihmiset avautuvat kyselemään niistä, Ahtinen kertoo.

Ahtinen ja muut Robostudiota opetukseen käyttävät hyödyntävät Tassua ”sisäänheittäjänä” uusille opiskelijaryhmille. Ahtisen mukaan robotit voivat yhdistää ihmisryhmiä.

Lue lisää: Tampereen karvattomin koira

Palautetta toimitukselle Voit antaa palautetta tai juttuvinkkejä suoraan TEK-lehden toimitukselle tällä lomakkeella. Arvostamme erityisesti omalla nimellä ja yhteystiedoilla annettua palautetta, mutta otamme vastaan myös anonyymejä viestejä.