Tekniikan alan yliopistokoulutettujen työllisyystilanne on pysynyt hyvänä. Diplomi-insinöörejä tai arkkitehteja oli kokonaan työttömänä tai lomautettuna heinäkuussa 3,7 prosenttia työvoimasta. Vuodessa työttömien työnhakijoiden määrä on kuitenkin kasvanut noin 21 prosenttia ja määrä on kasvanut erityisen voimakkaasti arkkitehtuurin ja rakentamisen koulutusaloilla. Näillä aloilla työttömien määrä on kasvanut vuodessa peräti 64 prosenttia.
TEKin asiantuntija ja YTN:n arkkitehtisuunnittelualan sopimusalavastaava Jussi Nousiainen kertoo, että arkkitehtitoimistoissa on tällä hetkellä menossa paljon muutosneuvotteluita.
– Niihin on kaksi pääsyytä: toimistojen fuusiot ja heikko projekti- ja työtilanne. Erityisesti asuntorakentamiseen keskittyvät arkkitehtitoimistot kärsivät rakennusalan heikosta suhdanteesta. Korjausrakentamiseen liittyvässä arkkitehtisuunnittelussa töitä sen sijaan on varsin hyvin.
Rakennusalan heikko suhdanne näkyy arkkitehtien työttömyysluvuissa. Heinäkuun lopussa työttömänä oli 231 arkkitehtia tai maisema-arkkitehtia, mikä on noin 6,4 prosenttia vastaavasta työvoimasta. Vuoden aikana työttömien arkkitehtien määrä on kasvanut peräti 93 prosenttia.
Nousiaisen mukaan tällä hetkellä työttömänä on enemmän arkkitehtejä kuin koronapandemian pahimman vaiheen aikana. Kasvu on ollut erityisen nopeaa marraskuusta 2022 alkaen.
– Lomautusten suhteen ei vielä olla koronavuoden 2020 tasolla, mutta myös lomautusten määrä on noussut selvästi.
Tilanteen vahvistaa YTN:n rakennusalan sopimusalavastaava, TEKin työelämäasiantuntija Tapani Laurikainen. Laurikaisen mukaan varsinkin talonrakennuspuolella on tultu alas lujaa. Rakennustekniikan diplomi-insinöörejä oli heinäkuussa työttömänä 183, mikä on 40 prosenttia enemmän kuin vuosi sitten.
– Lukuisia aiemmin vakavaraisia yrityksiä on ajautunut jopa konkurssiin. Yhtenä syynä tälle on asuntokaupan todella nopea hidastuminen ja se, että valmiit uudisasunnot ovat jääneet rasittamaan tasetta.
Rakennusalalla on Laurikaisen mukaan myös normaalia laajemmin lomautuksia ylempien toimihenkilöiden keskuudessa. Hän toteaa, että suhdanteet näyttävät tällä hetkellä siltä, että ensi vuonna rakennusala voisi lähteä piristymään.
– Kestänee kuitenkin vuoden pari ennen kuin ala palautuu aiempaan tilaan, Laurikainen sanoo.
TEK seuraa tekniikan ja ICT-alan ylemmän yliopistotutkinnon suorittaneiden työttömyystilannetta hyödyntäen TEMin tuottamia työnhakijatilastoja.
Tapani Laurikainen
Mitä muuta TEK tutkii?
Me TEKissä tutkimme jatkuvasti tekniikan alan työelämää, esimerkiksi palkkoja, yhdenvertaisuutta ja työssä tai opinnoissa jaksamista. Olemme tutkineet ja tuottaneet tietoa monista teemoista useiden vuosien ajan – voit tutustua ja vertailla tuloksia esimerkiksi aikasarjavisualisaatioiden avulla. Lue lisää tutkimuksistamme: www.tek.fi/tutkimus