Täsmäohjelmisto vei turkulaiset maailmalle

|
Uutinen

Ohjelmistotalo Cadmaticin toimitusjohtaja Jukka Rantala uskoo, että kasvu ei onnistu ilman osaavia ihmisiä. Siksi yritys tekee oppilaitosyhteistyötä.

– On hienoa, että samalla kun tehostamme asiakkaidemme toimintaa, niin myös autamme ihmisiä parantamaan elämänlaatuaan. Automatisoimme rutiinitöitä, jolloin ihmiset pystyvät keskittymään innovatiiviseen työhön, ohjelmistotalo Cadmaticin toimitusjohtaja Jukka Rantala sanoo.

Hän näkee, ettei kasvu ole vain myynnin, vaan myös henkilöstön kasvua.

– Tarvitsemme vastuullisia ihmisiä, jotka voivat kehittyä tuotekehitys-, asiakaspalvelu-, myynti- ja johtotehtäviin, sekä kansainvälistä osaamista.

Cadmatic on jo kansainvälisesti menestyvä suunnittelu- ja tiedonhallintaohjelmistojen kehittäjä laiva- ja prosessiteollisuudelle. Rantala haluaa voimakasta kasvua erityisesti laitossuunnitteluohjelmistojen kansainvälisillä markkinoilla sekä uutena liiketoimintana myös rakennusteollisuudesta.

Pyrimme tarjoamaan kesätöitä ja lopputyömahdollisuuksia alan opiskelijoille.

– Tästä syystä koulutus ja yhteistyö oppilaitosten kanssa on meille hyvin tärkeää. Pyrimme tarjoamaan kesätöitä ja lopputyömahdollisuuksia alan opiskelijoille, koska sitä kautta voimme saada hyviä tulevaisuuden tekijöitä. 

Cadmatic tarjoaa ohjelmistojaan opiskelijoille veloituksetta opiskelukäyttöön. Esimerkiksi tekniikan alan yliopistot käyttävät ohjelmistoja.

– Kun nuoret käyttävät ohjelmistojamme harjoitustöissään, tulevat teollisuuden työkalut heille tutuiksi. Kun he valmistuvat, he voivat helpommin päästä meille tai asiakkaillemme töihin.

Suhteellisen kapean sektorin tuote, globaali toiminta

Cadmaticin ohjelmistolla esimerkiksi laivasuunnittelija voi 3D-mallintaa laivan runkorakenteita ja konetiloja. Parhaassa tapauksessa data menee suunnittelijan koneelta suoraan teräslevyjen polttoleikkaukseen ja taivutukseen. Rantala linjaa Cadmaticin tavoitteeksi tarjota asiakkaille mahdollisuus tehostaa suunnittelunsa ja tuotantonsa, sekä automatisoida investointiprojekteihin liittyvä tiedonhallinta.

– Meillä on suhteellisen kapean sektorin tuote, mutta globaali toiminta, hän tiivistää.

Cadmatic on globaali toimija. Sen liikevaihdosta 75–95 prosenttia on kansainvälistä. Asiakasorganisaatioita on yli 6 000 ja 60 eri maassa. Toimistoja yrityksellä on Turun lisäksi yhteensä 30 paikkakunnalla ja 17 eri maassa: Euroopan ja Aasian lisäksi Etelä-Afrikassa, Australiassa, Emiraateissa ja pian myös Kanadassa. Työntekijät edustavat yli kahtakymmentä kansallisuutta.

Työntekijät edustavat yli kahtakymmentä kansallisuutta.

Alkunsa Cadmatic sai turkulaisen yrityksen sisäisestä projektista. Elomatic-insinöörintoimiston työntekijät alkoivat 1980-luvun puolivälissä kehittää sisäiseen käyttöön tietokoneavusteista suunnittelujärjestelmää. Toimisto teki töitä tuolloin vielä piirustuslaudalla ja käsin. Elomaticin asiakkaat kiinnostuivat ohjelmistosta. Cadmatic yhtiöitettiin 1990-luvun alussa ja pian mukaan tuli hollantilainen kumppani. Yhdessä hollantilaisten kanssa Cadmatic alkoi kehittää ohjelmistoa meriteollisuuteen.

– Ohjelmisto sopi kyllä muuhunkin, mutta yritys päätti aluksi keskittyä markkinoimaan tuotetta laivanrakennukseen. Laajensimme tuoteportfoliota prosessiteollisuuteen 90-luvun lopussa.

Cadmatic kasvoi orgaanisesti vuoteen 2015 saakka, jolloin se osti hollantilaisen kumppaninsa ja yrityksen toiminta tuplaantui. Pari vuotta sitten Cadmatic osti suomalaisen ohjelmistoyritys Kymdata Oy:n, jolloin sen portfolio laajeni jälleen – nyt sähkösuunnitteluohjelmistoihin.

– Satsaamme voimakkaasti tuotekehitykseen, pääsimme viime vuonna Tekniikka&Talouden selvityksessä sadan suurimman suomalaisen t&k-investoijan listalle, sijalle 88, Rantala sanoo.

Korona sivalsi myös Cadmaticia, mutta maltillisesti: vaikka yritys ei päässyt kasvutavoitteisiinsa, 2020 oli sille kannattava vuosi. Rantala kertoo, että tuotekehitys ja ohjelmistokoulutus asiakkaille sujuvat hyvin etänä.

–  Eniten korona on rasittanut myyntipuoltamme. Myyjälle on tärkeää rakentaa luottamus, ja sitä varten pitää tavata ihmisiä.

Cadmatic hyödyntää Microsoftin Hololens-laseja lisätyn todellisuuden sovelluksissaan. Kuvassa yrityksen UX Director Teemu Valtonen ja toimitusjohtaja Jukka Rantala.

Cadmatic

  • Toimitusjohtaja: Jukka Rantala
  • Liikevaihto: 26 milj.€ (2020)
  • Liiketulos: 5,7 milj. € 
  • Omistus: Elomatic 53 %, Mandatum Life 17 %, loput 30 % yrityksen johtoa ja henkilöstöä
  • Kotipaikka: Turku
  • Työntekijämäärä: 240, lisäksi 10 kesätyöntekijää
  • Perustettu: 1992
  • Asiakkaita: Meyer Group, Sitowise, italialainen energiayhtiö ENI

TEKin vuoden 2021 teemana on kestävyys. Lue lisää yritysten kestävyydestä:

Avainsanat: