TEK on Helsinki Priden kumppani
Tasa-arvoa ja yhdenvertaisuutta juhliva Helsinki Pride -viikko järjestetään hybridinä 28.6.-4.7.2021. TEK seisoo ylpeästi Priden rinnalla, jotta suomalainen työelämä olisi hyvä kaikille.
Helsinki Pride on Suomen suurin ihmisoikeus- ja kulttuuritapahtuma. Viikon aikana ohjelmassa on työpajoja, retkiä, vertaistapaamisia, luentoja ja esityksiä – sekä verkkokulkue. Pride-viikko on hybridimuotoinen: ohjelmaa on sekä verkossa että fyysisinä kokoontumisina viranomaissuosituksia noudattaen. Tapahtuman sydämenä toimii Helsingin kaupungintalo eli Pride House sekä Nuorten Pride House Vallilassa. Viikko huipentuu lauantaina 3.7. konserttiin, jota voi seurata Pride Streamissa ja Yle Teemalla.
Tapahtumia järjestävät Helsinki Pride -yhteisön työntekijät yhdessä kumppaniorganisaatioiden ja vapaaehtoisten kanssa. Helsinki Priden virallisena suojelijana toimii pääministeri Sanna Marin. TEK on toista vuotta yksi Helsinki Priden yhteistyökumppaneista ja menossa mukana koko viikon.
TEK on mukana, koska TEK haluaa tehdä työelämästä paremman ja maailmasta kestävämmän. Tämä saavutetaan, kun jokainen voi olla oma itsensä eikä kenenkään tarvitse tekeytyä joksikin toiseksi, uskoo yhteiskuntasuhdejohtaja Juhani Nokela.
– Pride on olemassa, jotta kukaan ei jää yksin, turvaten erityisesti seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen asemaa yhteiskunnassa. Me TEKissä seisomme ylpeästi Priden rinnalla, jotta suomalainen työelämä ja maailma olisi hyvä kaikille, Nokela sanoo.
Helsinki Priden viralliset kumppanit ovat esimerkki siitä, miten yritykset ja organisaatiot voivat ottaa kantaa yhteiskunnallisiin kysymyksiin myös konkreettisesti tukien muutosta parempaan.
– Olemme erittäin ylpeitä yhteistyöstä ja tuesta, jonka kumppanit työllemme yhdenvertaisuuden ja tasa-arvon edistämiseksi antavat, kertoo Helsinki Pride -yhteisön toiminnanjohtaja Aaro Horsma.
Turvallinen työelämä kaikille
Tänä vuonna Helsinki Pride muistaa Suomen sateenkaarihistorian merkkivuosia. Tänä vuonna tulee kuluneeksi
- 50 vuotta homoseksuaalisten tekojen kriminalisoinnin poistamisesta
- 40 vuotta homoseksuaalisuuden poistumisesta mielenterveysluokituksesta
- 30 vuotta Helsinki Pride -yhteisön (Helsingin seudun Setan) perustamisesta.
Ihmisen sukupuoleen tai seksuaalisuuteen liittyvät ominaisuudet eivät määritä sitä, miten hän työnsä tekee tai mihin työhön hän sopii.
Helsinki Pride -yhteisö on ylpeä tapahtuneesta muutoksesta, joka on vaatinut kovaa työtä. Yhteisön mukaan edelleen työtä riittää kaikille yhdenvertaisen ja turvallisen Suomen eteen.
Sitä riittää myös työelämässä. TEKin työelämäasiantuntija Sirkku Pohjan mukaan meidän tulee luoda yhdessä työelämää, johon otetaan mukaan jokainen työntekijä.
– Ihmisen sukupuoleen tai seksuaalisuuteen liittyvät ominaisuudet eivät määritä sitä, miten hän työnsä tekee tai mihin työhön hän sopii. Millään työpaikalla ei voida enää ajatella, että sukupuolen moninaisuus ei sinne kuulu. Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöistä puhuminen on tärkeää jokaisella työpaikalla mutta erityisesti juuri niillä, joissa tästä ei ole aiemmin puhuttu, Pohja sanoo.
Pohjan mukaan jokaisen työyhteisön kannattaa hankkia tietoa ja koulutusta. Tieto auttaa ymmärtämään erilaisuutta ja sen avulla voidaan myös ehkäistä ennalta syrjintää.
– Oletamme herkästi ihmisestä esimerkiksi sukupuolen sen mukaan, miltä hän näyttää. Aina nämä oletukset eivät osu oikeaan ja saattavat loukata. Työyhteisössäkin ihmisten erilaisuudesta pitää puhua ja luoda aktiivisesti turvallista tilaa kaikille. Jos pystyt olemaan oma itsesi työpaikalla, vähemmistöstressi vähenee ja siitä hyötyy koko työpaikka niin työhyvinvoinnin kuin hyvän tuloksen muodossa, Pohja sanoo.
- Seuraa TEKin viestintää: kerromme Pride-viikon ohjelmasta lähempänä tapahtumaa.
- Lisätietoa Helsinki Pridestä: www.pride.fi
- Lue myös: 1705 on liputuspäivä