TEK ihan hiilenä – jatkossa entistä fiksummin
TEKin hiilijalanjälki koostuu pääosin energian, matkustamisen sekä palveluiden ja tapahtumien päästöistä. Suurin yksittäinen paheemme ovat toimistotilat, erityisesti lämmityksen vuoksi.
Viime vuoden lopussa laskimme TEKissä hiilijalanjälkemme. Tämän selvityksen pohjalta olemme myös ryhtyneet toimenpiteisiin.
Teemme tänä keväänä valintoja hiilijalanjälkemme pienentämiseksi ja olemme esimerkiksi linjanneet, että jatkossa TEKin tapahtumissa suositaan kasvis-, kala- tai riistaruokia. Päätämme myös, millä aikajänteellä sitoudumme nollaamaan päästömme.
Vaikka muutamme toimintatapojamme hiilifiksummiksi, toiminnasta syntyy aina päästöjä. Nämä päästöt kompensoimme rahallisesti saavuttaaksemme nollapäästötavoitteen.
Tässä artikkelissa mainitut luvut koskevat siis TEKin toimintaa vuonna 2017.
TEKin kokonaispäästöt
TEKin vuosittainen hiilijalanjälki vastaa noin 33:n suomalaisen keskimääräisiä vuosipäästöjä.
- 1 suomalaisen vuosipäästöt 10,5 tonnia CO2-ekv
- TEKin vuosipäästöt 340 tonnia CO2-ekv
Energian päästöt syntyvät pääosin TEKin toimistotilojen lämmityksestä.
- TEKillä on Pasilassa käytössä yhteensä 2 218 neliömetriä toimisto- ja seminaaritiloja.
TEK-lehti tuottaa vuosittain 50 340 kiloa päästöjä. Se on lähes 15 % TEKin kokonaispäästöistä.
- TEK-lehti painetaan PEFC-sertifioidulle ja Joutsenmerkitylle paperille. Se painetaan Suomessa kuten kaikki TEKin muutkin julkaisut.
Hankintojen hiilijalanjäljestä valtaosan tuottaa elektroniikka.
- Läppärit ja puhelimet muodostavat 69 % näistä päästöistä.
Puolet matkustuspäästöistä tulee lennoista.
- Ilmastoystävällisin tapa liikkua on juna; TEKissä vuoden aikana kertyneet 221 000 junakilometriä tuottavat vain 345 kiloa päästöjä.
- Vastaava kilometrimäärä lentäen tuottaisi 94 411 kiloa (Suomen sisäisillä lennoilla).
Jätteissä suurin yksittäinen kuormittaja on paperi; sitä kuluu vuodessa reilu 1 200 kiloa tuottaen 1 294 kiloa päästöjä.
Tapahtumien hiilijalanjäljestä suurin osa syntyy ruokatarjoiluista.
- Ruokatarjoilu 81 %
- Juomat (kahvi, tee) 18 %
- Tapahtumatilat 1 %
Naudanliha-ateria tuottaa pienimmilläänkin noin 4 kiloa päästöjä, kun taas kasvisateria tuottaa tyypillisesti alle kilon.
Esimerkiksi:
Tyypillinen urailta tuotti noin 36 kiloa päästöjä. Yksittäisen osallistujan päästöt olivat alle kilon, tapahtuman koosta riippuen.
Opiskelijoille järjestetty kaksipäiväinen TEK-akatemia (v. 2017) tuotti 2 379 kiloa päästöjä, mikä tarkoittaa karkeasti 16 kiloa osallistujaa kohden. Tapahtuman päästömäärää kasvattivat erityisesti kaksipäiväisyyden mukanaan tuomat useat ruokailut, majoitus sekä risteily.
* Päästökiloilla tarkoitetaan CO2-ekvivalenttikiloja
Näin tutkimus tehtiin
Laskenta on tehty Helsingin yliopiston kehittämällä Hiilifiksu järjestö -hiilijalanjälkilaskurilla TEKin vuoden 2017 toiminnan pohjalta. Laskuri on vapaasti saatavilla osoitteesta: blogs.helsinki.fi/hiilifiksu
TEKin päästöjä seurataan jatkossa vuosittain ja tuloksia päivitetään myös osoitteeseen: www.tek.fi/ilmastotoimet