Akava Worksin tuoreen työttömyyskatsauksen mukaan suomalaisilla työmarkkinoilla on monia lupaavia merkkejä ja lista on pitkä.
Avoimia työpaikkoja on paljon, vastavalmistuneet työllistyvät hyvin, alkavia työttömyysjaksoja on tavanomaista vähemmän, alle vuoden työttömänä olleita on vähiten ainakin 16 vuoteen eikä lomautettunakaan enää ole poikkeuksellisen moni.
– Työmarkkinoilla näyttää varsin lupaavalta, Akavan pääekonomisti Pasi Sorjonen tiivistikin tunnelman työttömyyskatsauksen esittelytilaisuudessa Helsingissä tiistaina.
Tekniikan akateemiset TEKin työmarkkinajohtaja Teemu Hankamäki on kysyttäessä aivan samaa mieltä.
– Näin on. TEKin jäsenistö ei kärsi enää koronan aiheuttamista lomautuksistakaan. Tuoreimpien tilastojemme mukaan joulukuussa 2021 kokonaan lomautettuna oli 210 tekkiläistä, kun pahimpaan aikaan huhtikuussa 2020 määrä oli kymmenkertainen eli 2 129.
Myös työttömyyden laskeva trendi tekniikan alan yliopistokoulutetuilla jatkuu. Joulukuun 2021 lopussa työttömiä tekniikan alan yliopistokoulutettuja oli 2 170, mikä on 3,0 prosenttia vastaavasta työvoimasta. Työttömyysprosentti on siten sekin palannut koronaa edeltävälle tasolle.
– Korkeasti koulutettujen työttömyyskassassa KOKO:ssa vakuutetuista TEKin jäsenistä kahdelle prosentille maksetaan nyt ansiosidonnaista päivärahaa, kun vielä vuosi sitten tammikuussa prosentti oli 4,5. Lähestymme täystyöllisyyttä. Alimmillaan vakuutetuista jäsenistä 1,3 prosenttia on saanut ansiosidonnaista päivärahaa, ja tämä oli marraskuussa vuonna 2008 eli hieman ennen finanssikriisiä, Hankamäki kertoo.
Aivan kaikki ei ole vielä hyvin. Akava Worksin työttömyyskatsaus pitää suurena huolenaiheena edelleen pitkäaikaistyöttömyyttä, joka pysyy sitkeästi korkeana. Toisena huolenaiheena on työttömyyden hidas aleneminen Uudellamaalla.
Lue lisää: TEKin työttömyystilastot