Piirretty hahmo jolla on kädessään juustohöylä.

Työttömyysturva heikkeni merkittävästi

|
Uutinen

Vuosi 2024 oli työttömyysturvan kannalta suurien muutosten sävyttämä.

Työttömyysturvan heikennykset lähtivät vauhtiin jo tammikuussa 2024, kun omavastuuaika piteni viidestä päivästä seitsemään ja lomakorvauksien jaksotus alkoi.

Omavastuuaika tarkoittaa työttömyyden alkuun asetettavaa aikaa, jolta ei vielä makseta päivärahaa.

Lisäksi jatkossa kokoaikatyön lomakorvaus eli pitämättömistä lomapäivistä maksettava korvaus osaltaan lykkää ansiopäivärahakauden alkua. Yhden kuukausipalkan suuruinen lomakorvaus siirtää oikeutta ansiopäivärahaan noin kuukaudella.

Huhtikuussa 2024 entinen suojaosa työtuloille poistui.

Aiemmin hakija pystyi ansaitsemaan työttömyyden aikana osa-aikatyössä 300 euroa ilman, että tulo vaikutti maksettavan päivärahan määrään. Jatkossa työtulo vähentää välittömästi työttömyysturvaa 50 sentillä euroa kohden.

Lisäksi päivärahasta poistuivat lapsikorotukset eli lasten määrä ei vaikuta etuuteen.

Myös ikäsidonnaisista poikkeuksista on osittain luovuttu. Esimerkiksi 57 vuotta täyttäneiden työllistämisvelvoite poistuu eikä 58-vuotiaiden päivärahan taso ole enää suojattu.

Vuorotteluvapaajärjestelmäkin on historiaa eikä työskentely palkkatuella pääsääntöisesti enää kerrytä ansiopäivärahaoikeutta.

Vaikutuksiltaan merkittävin muutos koko työttömyysturvan järjestelmään on syyskuussa 2024 voimaan astunut muutos työttömyysturvan työssäoloehtoon, mitä käsittelenkin seuraavaksi laajemmin.

Työssäoloehto piteni

Ansiopäivärahan saamiseksi vaadittu työhistoria eli työssäoloehto on nyt pidennetty 12 kalenterikuukauteen 2.9.2024 voimaan tulleella muutoksella.

Samalla myös työttömyyskassan jäsenyyden on täytynyt olla voimassa 12 kuukautta.

Aiemmin työssäoloehtoa tarkasteltiin kalenteriviikoittain tehtyjen työtuntien määrän perusteella. Käytännössä noin puoli vuotta vähintään 18 tuntia viikossa työtä riitti täyttämään edellytyksen muutamia poikkeuksia lukuun ottamatta. Edellytettävä työhistoria on täten muutoksen jälkeen tuplasti pidempi.

Työtunneilla ei ole työhistorian riittävyyttä tarkasteltaessa enää merkitystä, sillä työssäoloehdon kertymiseen vaikuttaa jatkossa palkan suuruus. Puhutaan työssäoloehdon euroistamisesta.

Oikeus ansiopäivärahaan syntyy siinä vaiheessa, kun työttömyyskassan jäsenyysaikana työhistoriaa on kertynyt 12 kalenterikuukauden edestä. Tehtyjen työtuntien sijaan työssäoloehdon täyttävä kuukausi määrittyy maksetun palkan mukaan.

Yksi työssäoloehtokuukausi kertyy yksinkertaistaen siitä, kun palkkaa on maksettu kuukauden sisällä vähintään 930 euroa. Myös puolikkaita kuukausia voi kerryttää, kunhan palkkaa saa kuukaudessa vähintään 465 euroa. Palkan tulee yhä olla työehtosopimuksen mukainen tai vastata vähimmäistasoa.

Jos työehtosopimusta ei alalla ole, on työttömyysturvan edellyttämä vähimmäispalkka vuonna 2025 kokoaikatyöstä 1 430 euroa kuukaudessa.

Työhistorian voi edelleen täyttää 28 kuukauden tarkastelujakson sisällä. Yhtenäistä ja keskeytymätöntä työssäolojaksoa ei vaadita.

Tarkastelujaksoa yhä myös pidennetään, jos hakija on ollut poissa työmarkkinoilta hyväksyttävästä syystä. Tällainen tarkastelujaksoa pidentävä syy on esimerkiksi päätoiminen opiskelu. Tarkastelujaksoa voidaan pidentää enintään seitsemän vuotta.

Uusien säännösten piiriin siirtyivät ne hakijat, jotka ovat 2.9.2024 tai sen jälkeen olleet työssä ja tuosta työstä on maksettu palkkaa vähintään 465 euroa kalenterikuukaudessa. Näin siirtymän ajalla entisen lain aikana kertyneet työssäoloehtoviikot muunnetaan laskennallisesti uuden lain mukaisiksi kuukausiksi.

On syytä huomata, että uudet säännökset eivät vielä koske niitä päivärahakausia, joiden maksaminen on aloitettu ennen 2.9.2024. Ansiopäivärahan maksamista voidaan jatkaa tuon edellisen kauden mukaisena, jos uusi 12 kalenterikuukauden työssäoloehto ei ole vielä täyttynyt uudelleen työttömäksi jäädessä.

Ansiopäivärahan porrastus alkoi

Syyskuun lakimuutoksella leikattiin lisäksi ansiopäivärahan määrää porrastuksella.

Päivärahan suuruus laskee 80 prosentin tasolle täydestä, kun ansiopäivärahaa on maksettu 40 päivää eli noin kaksi kuukautta.

Seuraava leikkaus tapahtuu 170 päivän kohdalla eli noin kahdeksan kuukauden jälkeen, jolloin etuus laskee 75 prosentin tasolle alkuperäisestä.

Koska muutokset tulivat voimaan 2.9.2024 alkaen, ovat ensimmäiset porrastukset jo tapahtuneet loka–marraskuussa. Tämänkin säännön osalta on tärkeää muistaa siirtymä, eli porrastus koskee vain muutoksen jälkeen alusta alkaneita ansiopäivärahakausia. Hakija, joka saa ansiopäivärahaa sellaisen työn perusteella, joka on päättynyt viimeistään 1.9.2024, ei ole vielä porrastuksen piirissä.

Kirjoittaja työskentelee TEKissä työsuhdejuristina.

Jos jäät työttömäksi

Ilmoittaudu työttömäksi työnhakijaksi työvoimaviranomaiselle viimeistään ensimmäisenä työttömyyspäivänäsi. Jos olet 55-vuotias ja irtisanottu tuotannollisista ja taloudellisista syistä, ilmoittaudu 60 päivän sisällä irtisanomisesta. Voit olla oikeutettu muutosturvaan.

Voimassa oleva kokoaikatyönhaku on ehdoton edellytys. Työvoimaviranomainen toimittaa maksajalle lausunnon hakijan yleisistä edellytyksistä. Työttömyyskassalta haetaan ansiopäivärahaa jälkikäteisesti.

TEKin jäsenenä saat monipuolista lakipalvelua

TEKin jäsenenä saat lakipalvelua niin henkilö­kohtaisesti kuin joustavasti verkossa 24/7.

TEKin juristit:

  • tarkistavat työ- ja johtajasopimusluonnoksia
  • auttavat erilaisissa työsuhteeseen liittyvissä​ kysymyksissä
  • auttavat yrittäjiä esimerkiksi yrityksen perustamiseen ja sopimuksiin liittyvissä asioissa
  • hoitavat työsuhderiitoja ja neuvovat jäseniä esimerkiksi muutosneuvottelutilanteissa.

Lisäksi eLakimies-palvelusta saat vastauksen tavallisimpiin laki­kysymyksiin. Tutustu myös TEKin lakitietosivuihin ja usein kysyttyihin kysymyksiin:

www.tek.fi/lakipalvelut

Palautetta toimitukselle Voit antaa palautetta tai juttuvinkkejä suoraan TEK-lehden toimitukselle tällä lomakkeella. Arvostamme erityisesti omalla nimellä ja yhteystiedoilla annettua palautetta, mutta otamme vastaan myös anonyymejä viestejä.