TEK pienensi päästöjään pontevasti

|
Uutinen

Maailma muuttuu ilmastoteoilla. Hiilineutraaliuden tavoittelussa kompensointi on vihoviimeinen keino.

Tekniikan akateemiset TEK onnistui vähentämään vuonna 2020 hiilipäästöjään 29 prosenttia vuoteen 2019 verrattuna. Saavutus perustuu suurimmalta osin siihen, että TEK vaihtoi järjestön käyttämän ostosähkön ja kaukolämmön kokonaan päästöttömiksi.

–  Onnistuimme vähentämään hiilipäästöjämme yli neljänneksellä vuoteen 2019 verrattuna. Hiilineutraalit energiahankinnat pienensivät päästöjämme noin sata tonnia hiilidioksidiekvivalentilla mitattuna, TEKin kestävän teknologiayhteiskunnan asiantuntija Jussi-Pekka Teini kertoo.

Päästöjen vähentämisen hierarkia menee tässä järjestyksessä: vältä, vähennä ja kompensoi.

Hiilidioksidiekvivalentti kuvaa päästöjen ilmastovaikutusta siten, että kaikkien kasvihuonekaasujen vaikutus on muunnettu vastaamaan hiilidioksidin ilmastovaikutusta. Käytännössä kuitenkin puhutaan hiilipäästöistä ja niiden määrästä grammoina, kiloina tai tonneina.

Oman yrityksen tai järjestön päästömäärän voi laskea esimerkiksi Helsingin yliopiston kehittämällä Hiilifiksu järjestö -laskurilla. Se löytyy osoitteesta blogs.helsinki.fi/hiilifiksu.

Laskuri kysyy tietoja esimerkiksi juuri energian käytöstä sekä hankinnoista, matkustamisesta, palveluista ja tapahtumista.

Teini laski TEKin päästöt laskurin avulla parissa päivässä. TEK seuraa päästöjen kehitystä kerran vuodessa ja tavoitteena on olla hiilineutraali ensi vuonna. Tämä tarkoittaa sitä, että TEKin toiminnan ei pitäisi rasittaa ilmastoa lainkaan ensi vuoden jälkeen.

Talouselämä ja koronakin auttoivat, risteilyt eivät

TEKin suurimmat hiilijalanjäljen lähteet aiheutuvat TEKin tuottamista palveluista ja etenkin painetuista lehdistä. Vuonna 2019 Tekniikka&Talous-lehden osuus TEKin kokonaispäästöistä oli 27 prosenttia ja Talouselämän 25 prosenttia.

Viime vuonna Talouselämä teki kuitenkin päätöksen ryhtyä päästöttömäksi eli kompensoida aiheuttamansa päästöt syyskuusta saakka.  Tämä pienensi ­TEKin­kin­ päästöjä 50 000 kiloa. Vaikutus tämän vuoden lukuihin on sitten jo paljon tätäkin suurempi.

– Pudotus on merkittävä, Teini arvioi.

Koronakin vaikutti hiilipäästöihin merkittävästi, koska TEKin tapahtumat siirtyivät verkkoon. Ruoka-, juoma- ja tilakulut putosivat puoleen ja lento- ja auto­matkojen määrät tätäkin enemmän.

Hiilipäästöjen kannalta ikävän piikin aiheuttivat kaksi risteilyä, jotka TEK järjesti alkuvuodesta normaaliin tapaan.

”Kompensaatio­markkina on villi länsi”

TEK-lehden osuus TEKin päästöistä oli vuonna 2019 vajaat 7 prosenttia ja viime vuonna vajaat 10 prosenttia, mutta tämän vuoden alusta myös TEK-lehti on ollut Talouselämän tapaan päästötön. Viime vuoden lukuihin päätös ei vielä vaikuttanut.

Päästöttömyyteen on päästy kompensoimalla aiheutetut haitat ostamalla päästöhyvityksiä. Kompensaatiomaksu on näillä näkymin vajaat 2 000 euroa vuodessa.

Jussi-Pekka Teinin mukaan päästöjen vähentämistavalla on suuri merkitys, eikä TEK-lehden tapa ole suinkaan paras.

– Hiilineutraaliuden ostaminen kompensaatioilla ilman merkittäviä päästöjen välttämis- ja vähennystoimenpiteitä on yksiselitteisen väärä tapa tavoitella hiilineutraaliutta.

Päästöoikeuksien kompensointi muistuttaakin keskiaikaista anekaupppaa, joka perustui ajatukseen, että hyvillä teoilla voi sovittaa pahoja tekoja. Aneen saattoi saavuttaa roomalaiskatolisen kirkon avulla täyttämällä ennalta määritellyt ehdot, mutta sen saattoi myös ostaa, josta juontaa sanonta, kun raha kirstuun kilahtaa, niin sielu taivaaseen vilahtaa.

Teinin mielestä päästöoikeuksien kompensaatio onkin vihoviimeinen keino, johon on syytä tarttua, kun mikään muu ei enää onnistu.

– En osaa vielä sanoa, mitkä ovat TEKin valinnat jäljelle jäävien päästöjen kompensointiin, kun hiilineutralisoimme toimintamme ensi vuodesta lähtien. Toivon kovasti, että kompensaatiomarkkinoille tulee parissa vuodessa lisää kelvollisia toimijoita, joiden myymiä päästövähennyksiä voi ostaa edes jokseenkin hyvällä omallatunnolla. Kompensaatiomarkkina on nykyisellään aivan villi länsi ja markkinoilla on kaikenlaisia helppoheikkejä ja käärmeöljykauppiaita.

Paras tapa vähentää päästöjä on välttää päästöjä aiheuttavaa toimintaa.

– Päästöjen vähentämisen hierarkia menee tässä järjestyksessä: vältä, vähennä ja kompensoi.

Kohtia 1 ja 2 tulee toistaa ja kehittää toimintaa niiden pohjalta, kunnes niitä ei ole enää tehtävissä säällisellä vaivalla ja rahalla. Vasta sen jälkeen jäljelle jäävät päästöt kompensoidaan.

Avainsanat: