Tekniikan akateemiset TEKin mielestä hallituksen esitys laiksi yhteistoimintalain muuttamisesta on yhteistoiminnan vastainen ja turha.
TEKin pitää hallituksen esittämiä lakimuutoksia yhteistoiminnan tarkoituksen vastaisina, koska muutokset eivät edistä työpaikkojen jatkuvaa vuoropuhelua eivätkä työpaikkojen keskustelevaa toimintakulttuuria.
TEK vastustaa ehdotetuista muutoksista esimerkiksi soveltamisalan nostoa, vuoropuhelu- ja muutosneuvotteluvelvoitteiden supistamista 20–49 työntekijää työllistävissä yrityksissä sekä neuvotteluaikojen puolittamista.
– Hallitus vannoo paikallisen sopimisen ja neuvottelujen nimiin, mutta samalla ehdottaa, että velvollisuus neuvotella puretaan ja sitä heikennetään. Aito sopiminen edellyttää keskustelua ja yhteistoimintaa, Tekniikan akateemiset TEKin työmarkkinajohtaja Teemu Hankamäki sanoo.
– On todella erikoista ja ristiriitaista, että samaan aikaan kun paikallista sopimista ollaan laajentamassa erityisesti pieniin järjestäytymättömiin yrityksiin, näiltä yrityksiltä puretaan velvollisuus yhteistoimintaan henkilöstön kanssa.
TEK huomauttaa lausunnossaan, että uudistuksen vaikutuksena on myös työnantajien välttämättömien palkkakustannusten vähentyminen erityisesti irtisanomistilanteissa.
”Vaikutusarvioinnissa on esitetty, että neuvotteluajan lyhentyminen yli 50 työntekijän yrityksissä tarkoittaisi palkansaajalle keskimäärin 2 154 euron palkkatulojen menetystä. Sen sijaan pienemmissä alle 50 työntekijän yrityksissä, joissa neuvotteluja ei enää velvoitettaisi käymään kuin hyvin harvoissa tilanteissa, keskimääräinen palkanmenetys työntekijän osalta olisi peräti 4 309 euroa”, TEK lausuu.
- Lue lisää: Tekniikan akateemiset TEKin lausunto