TEKin mentorointipilotti toi tekniikan osaajat yhteen

|
Uutinen

Mentorointiohjelmassa sekä mentori että aktori voivat oppia itsestään uutta ja saada uutta suuntaa uralleen. Joskus osallistujat saavat ohjelmasta myös uuden ystävän.

– Meillä molemmilla on elämässä oma tapa toimia. Olemme hyvä match, meillä on samanlaiset luonteet, Pirita Härkisaari kuvailee itseään ja mentoriaan Anne Soikkelia.

– Emme vatuloi. Otamme kalenterit esille ja toimimme nopeasti, Soikkeli täydentää.

Kahvitellessaan kaksikko vaikuttaa kuin he olisivat vanhoja tuttuja. Juttu luistaa. Härkisaari ja Soikkeli kuitenkin tapasivat ensimmäistä kertaa vasta viime marraskuussa. He lähtivät molemmat mukaan TEKin mentorointipilottiin ja heistä tehtiin mentori-aktori-pari.

– Parasta tässä ohjelmassa on ollut oppia tuntemaan Pirita. Meillä on synkannut hyvin, olen osannut sparrata Piritaa ja samalla saanut uusia ajatuksia omallekin uralleni, mentori Soikkeli kertoo.

TEKin mentorointipilotti kesti kuusi kuukautta. Parit saivat vapaasti rakentaa tapaamistensa sisällöt ja aikataulut. Kaikille yhteisiä TEKin uravalmentajien järjestämiä tapaamisia oli puolen vuoden aikana neljä.

– Ohjelman päätöstapaamisessa 21.4. minulle tuli sellainen olo, että toimimme hieman eri tavalla kuin muut parit. Heillä oli strukturoidumpi lähestymistapa, me annoimme kaikkien kukkien kukkia keskusteluaiheiden suhteen, Soikkeli kuvailee.

Minulla oli aikaa ajatella ja halusin ajatella urani suuntaa.

Mentorointiohjelma oli tarkoitus järjestää fyysisinä tapaamisina, mutta koronan takia TEKin uravalmentajien piti muuttaa suunnitelmia, ja he veivät ohjelman verkkoon. Myös Härkisaari ja Soikkeli tapasivat etäyhteyden välityksellä ja pitivät yhteyttä pikaviestimillä. Muutaman kerran he kävivät yhdessä lounaalla ja lenkillä.

– Kuljimme Vantaanjoen reunoja ja juttelimme. Piritan vauva oli mukana, Soikkeli muistelee.

Vauva oli yksi kannustin Härkisaarelle lähteä mukaan mentorointiohjelmaan.

– Työssäni vastaan Keski-Euroopan palveluliiketoiminnasta Mapvision-nimisessä, mittalaitteita autoteollisuuteen toimittavassa yrityksessä. Viime syksystä alkaen olen ollut vanhempainvapaalla ja se oli motiivi lähteä tähän ohjelmaan mukaan. Minulla oli aikaa ajatella ja halusin ajatella urani suuntaa, hän kertoo.

Elämä kantaa useammankin uramutkan

Urapohdinnat ovat Soikkelille tuttuja. Hän on työskennellyt viimeiset 19 vuotta OP Ryhmässä, mutta vaihtanut ryhmän sisällä tehtävää useamman kerran.

– Olen urani aikana toiminut kehitys- ja operatiivisissa tehtävissä. Nyt vastaan Pohjola Vakuutuksessa Contact Center -palvelujen liiketoiminnallisesta kehittämisestä. Ei ihan tyypillinen urapolku kemistille!

Soikkeli on opiskellut Lappeenrannassa sovellettua kemiaa ja muovien värjäystä. Härkisaari on opiskellut Tampereella materiaalitekniikkaa ja teollisuustaloutta. He ovat yhtä mieltä siitä, että diplomi-insinöörin koulutus antaa hyvät lähtökohdat moneen, eikä rajoita sitä mitä ”isona” voi tehdä.

– Ainoa rajoite on jokaisen omassa päässä, Soikkeli sanoo.

Diplomi-insinöörin koulutus antaa hyvät lähtökohdat moneen, eikä rajoita sitä mitä ”isona” voi tehdä. 

– Jos vertaan itseäni parikymppiseen Piritaan, huomaan, että ajattelin silloin urasta hyvin mustavalkoisesti. Olen pikkuhiljaa löytänyt oman tapani tehdä asioita ja hyväksynyt, ettei kaiken tarvitse tapahtua heti, Härkisaari kuvailee.

Soikkeli on halunnut mentorointiohjelman aikana valaa Härkisaareen uskoa siitä, että elämä kantaa. Urallaan voi kokeilla ja jos valitsee väärin, suuntaa voi muuttaa.

– Kannattaa luottaa omaan intuitioon siitä, onko tämä työ mun juttu. Kun täytin 40 vuotta, totesin, että ihan sama mitä muut minusta ajattelee, Soikkeli sanoo.

Härkisaari on tyytyväinen mentorointiohjelmaan. Hän on saanut Soikkelilta uudenlaista näkökulmaa uraansa, vastapainoa vauva-arkeen ja uusia verkostoja. Soikkeli on nimittäin esitellyt Härkisaaren omille ystävilleen.

– Annen kaverit ovat kertoneet esimerkiksi esihenkilön, myyntiasiantuntijan ja viestinnän ammattilaisen urapoluistaan. Keskustelut olivat antoisia, Härkisaari sanoo.

– Ei ole minulta pois, jos annan toiselle sen minkä tiedän ja omat verkostoni käyttöön. Verkostoilla saa edelleen tiettyjä asioita eteenpäin, ainakin nopeammin kuin ilman niitä, Soikkeli sanoo.

Ei ole minulta pois, jos annan toiselle sen minkä tiedän ja omat verkostoni käyttöön.

Härkisaari aikoo tehdä jotain uutta mentorointiohjelman kannustamana, mutta mitä ‘uutta’, se ei ole vielä hänellekään aivan selvää. 

–  Olen tunnistanut omia vahvuuksiani ja prosessi on nyt käynnissä päässäni. Mitä kaikkea voisinkaan tehdä! Ja ehkä joskus lähden itsekin mentoriksi. Mothers in Business -verkostossa olen ollut järjestämässä muille mentorointiohjelmaa ja nähnyt siltäkin puolelta, miten hieno juttu tällainen on, hän sanoo.

– Sinulla on vielä hyvin aikaa. Mitä jos lähtisit vaikka ulkomaille töihin? Soikkeli heittää.

TEKin mentorointiohjelma saa jatkoa

TEK sai mentorointipilotistaan hyvää palautetta ja järjestää syksyllä uuden mentorointiohjelman. Ohjelma on suunnattu 40–50-vuotiaille, uransa keskivaiheessa oleville. Ohjelma toteutetaan tällä kertaa vertaismentorointina, jossa mentorointipari jakaa kokemuksia ja osaamista yhdessä, ilman perinteistä mentori-aktori-asetelmaa. Vertaismentoroinnissa sinulla on mahdollisuus rakentaa oman urasi tarinaa yhdessä toisen tekkiläisen kanssa. Lokakuun 5. päivä alkavaan, virtuaalisesti toteutettavaan ohjelmaan voit ilmoittautua täällä.

– Ehdottomasti suosittelen lähtemään mukaan! Prosessissa oppii paljon itsestään. Ja mikä olisi siistimpää kuin se, että joku toinen haluaa keskustella kanssasi sinun elämästäsi, Härkisaari sanoo.

Myös Soikkeli suosittelee mentorointiohjelmaa, kunhan lähtee mukaan avoimin mielin. Silloin ohjelmasta on antia molemmille osapuolille.

– Mentori ja johtaja ovat siitä samanlaisia, että kummankaan ei pitäisi ajatella, että minä sain aikaiseksi tämän. Parempi tapa on ajatella, että me saimme aikaiseksi ja mitä minä mahdollistin muille, Soikkeli tiivistää.

TEKin mentorointipilotti 2020–2021

TEKin mentorointipilottiin valittiin yhteensä 31 mentori-aktori-paria. Mentorointiohjelmassa kokeneempi mentori toimi uransa alkuvaiheessa olevan aktorin parina. Aktorit olivat valmistuneet viiden vuoden sisällä ohjelman alkamisesta. Mentorointiohjelma kesti kuusi kuukautta ja se alkoi marraskuussa 2020. TEK toteutti mentorointiohjelman vastauksena jäsentensä toiveisiin. Ohjelma sai osallistujilta kiitosta. Ohjelmasta TEKissä vastasivat uravalmentajat Katja Sulenko ja Satu Myller.

– Ohjelmassa sekä mentori että aktori oppivat. Osa mentoreista kiitteli palautteessa, että oli virkistävää tutustua nuoremman kollegan maailmaan. Osa sanoi, että huomasi ohjelman aikana, kuinka paljon itsellä on osaamista. Osa sai ohjelmasta uuden ystävän, Katja Sulenko summaa. 

– Saimme myös hyviä parannusehdotuksia. Tämä mentorointi on palvelu, jota haluamme TEKissä jatkaa, Satu Myller sanoo.