Tekkiläinen taklaa työttömyyden

|
Uutinen

TEKin työttömyystutkimuksen perusteella tekkiläinen ei jää työttömyyden kohdatessaan tuleen makaamaan.

Työttömyystilanteessakin tekkiläisellä on tietoa ja taitoa toimimiseen. Aktiivisuus tuotti myös tulosta: työttömyyttä kokeneista yli puolet oli kysely­hetkellä jo uudessa työpaikassa.

”Olin sitkeä, hain töitä 17 kuukautta 
ja kävin 
kymmenissä haastatteluissa. 
Lopulta onnisti.”

”Pääsin rekrytoivaan koulutus­ohjelmaan, ja olin valmis tinkimään palkka- ja ura­tavoitteistani."

”Otin työpaikan vastaan toiselta paikka­kunnalta. Viikko reissu­töitä, viikon­loppu kotona.”

”Headhunter soitti 
LinkedIn-­profiilini perusteella.”

”Metsästin piilo­työ­paikkoja. Soittelin firmoihin ja lähetin niihin CV:ni ja portfolioni.”

”Hain töitä aktiivisesti. Tein laadukkaat työ­hakemukset ja valmistauduin hyvin työ­haastatteluihin.”

”Minulla on paljon tuttuja samalla alalla samassa kaupungissa. Sain työpaikan osaksi suhteilla.”

”Osallistuin vapaa-ajallani yleishyödylliseen, mutta ammatti­taitoani vaativaan toimintaan.”

”Olin aktiivinen ja pidin mieleni avoimena niin tehtävien kuin työn­antajienkin suhteen. Hyvä kontaktiverkosto auttoi alkuun, suosittelijoita löytyi.”

Skrollaa jutun loppuun, josta löydät kuusi konstia työllistymisen tueksi

Poimintoja TEKin työttömyys­tutkimuksen tuloksista

  • Joka neljäs vastaaja oli kokenut useampia työttömyysjaksoja ajalla 1.11.2013 - 31.12.2016. (Toim. huom. Luku korjattu 24.5. klo 11:25)
  • Vastaajista 43 prosenttia asui Uudellamaalla. Viidennes asui Pirkanmaalla.
  • Niillä, joiden työttömyys jatkui, oli takanaan keskimäärin 17 työttömyyskuukautta. Työllistyneillä työttömyyskuukausia oli kertynyt keskimäärin 11. 
  • Liki 40 prosenttia oli irtisanottu tuotannollista ja taloudellisista syistä ja reilulla 30 prosentilla työttömyys oli alkanut määräaikaisuuden päättymisestä. Tuotannollis-
taloudelliset syyt lisääntyivät iän mukana, määräaikaisuudet olivat taas yleisempiä 30–39-vuotiailla julkisella sektorilla tai 
yliopistoissa työskennelleillä. 
  • Työttömyyttä tutkimusajanjaksolla kokeneista 12 prosenttia oli irtisanoutunut itse. 
  • Irtisanomispakettia oli tarjottu 
30 prosentille vastanneista, heistä 
89 prosenttia oli ottanut sen vastaan. 
Lähes puolet paketeista vastasi 
suuruudeltaan vähintään 12 kuukauden palkkaa. 
  • Useimmat olivat olleet eri tasoisissa asian­tuntijatehtävissä ennen työttömyyttään, keskijohdossa 15 prosenttia ja ylimmässä johdossa 12 prosenttia. 
  • Suurin osa työllistyneistä oli tyytyväisiä uusiin tehtäviinsä: työtehtävät vastasivat toiveita jokseenkin tai erittäin hyvin 76 prosentin mielestä.  

TEK lähetti IAET-kassan kautta kyselyn jäsenille, jotka olivat hakeneet työttömyyspäivärahaa 1.11.2013 –31.12.2016 välisenä aikana. 
Kysely toteutettiin webkyselynä 1.–15.2.2017. Kyselyyn vastasi 1830 TEKin jäsentä.

Lisätietoja työttömyystutkimuksesta: www.tek.fi/tyottomyystutkimus-2017

TEKin työttömyystutkimus 2017, graafit 1
TEKin työttömyystutkimus 2017, graafit 2
TEKin työttömyystutkimus 2017, graafit 3

Kuusi konstia työllistymisen tueksi

1. Älä viivyttele turhaan

Jos arvelet tai jopa tiedät joutuvasi työttömäksi, voit aloittaa työnhaun jo ennen kuin työttömyytesi on virallista. Ota härkää sarvista äläkä  lannistu, vaikka työllistyminen veisi aikaa. Jos tunnet tilanteen vieneen tarmosi, voit toki vetää henkeä ja koota voimasi. Tuleen ei kannata kuitenkaan jäädä makaamaan.

2. Ole monipuolisesti aktiivinen

Työttömänä sinulla on todennäköisesti aikaa enemmän kuin ennen. Käytä aikasi menemällä tapahtumiin; tarjolla on luentoja, kursseja ja rekrytontimessuja. Pidä itsesi liikkeellä, älä jää kotiin. Ylläpidä suhteitasi ystäviisi, tuttuihisi, työkavereihisi, sukulaisiisi ja tutustu myös uusiin ihmisiin. Piilotyöpaikat löytyvät parhaiten verkostojen kautta.

3. Avaa silmäsi uusille mahdollisuuksille

Työpaikka voi löytyä vähän kauempaa. Uusi paikkakunta, uusi maa tai uusi aluevaltaus: ryhdy yrittäjäksi. Keikkatyökin voi olla hyvä idea, saat ehkä jalkasi oven väliin ja työllistyt pidemmäksikin aikaa. Mahdollisuuksia on usein enemmän kuin äkkiseltään tulee ajatelleeksi.

4. Kehitä osaamistasi

Käytä työttömyysaikasi hyödyksi. Hakeudu koulutukseen tai opiskele itse. Kehitä itseäsi, pidä ammattitaitosi ajan tasalla tai hanki joku täysin uusi taito. Työttömyysaika­na voit hankkia merkittävää osaamista työllistymistäsi ajatellen.

5. Hakupaperit kuntoon

Mieti, tarvitsetko työnhakutaitojesi päivitystä. Entä ovatko työnhakudokumenttisi kunnossa? Kaipaatko ehkä vertaistukea? Jos tarvitset työnhakuun liittyviin taitoihin tai tietoihin apua tai valmennusta, hyödynnä ainakin kaikki TEKin ja yhteistyökumppaneidemme tarjoamat palvelut.

6. Pidä itsestäsi huolta

Rutiinit auttavat, kun elämä koettelee. Pidä elämäsi järjestyksessä. Mieti, mihin rahkeesi taloudellisesti riittävät ja mistä voit tinkiä. Nuku, syö, liiku ja tapaa ihmisiä. Usko tulevaisuuteen – asioilla on taipumus järjestyä.