”Tekniikan alalla ei tarvitse sopia yhteen muottiin”

|
Uutinen

Uchenna Ikegwuonu päätyi tekniikan alalle mutkan kautta. Hän kannustaa naisia ja eri taustoista tulevia ihmisiä suhtautumaan alaan ennakkoluulottomasti.

– Täytyy olla rohkeus hakeutua. Aivan yhtä tärkeää on kuitenkin, että vastaanottava pää sanoo tervetuloa.

Näin Uchenna Ikegwuonu kuvaa etenemistään nykyiseen tehtäväänsä F-Securen markkinointijohtajana. Hän pitää itseään villinä korttina, joka tuo yritykseen intohimoa ja monimuotoisuutta. Läpi Ikegwuonun opiskelijaelämän ja työuran häneen on kiinnitetty huomiota myös etnisen taustansa vuoksi. Erilaisuutta hän ei ole katsonut määrittelevänä tekijänä, vaan vahvuutena.

– Persoonani, asenteeni ja osaamiseni tekee minusta myös erilaisen. En suostu määrittelemään itseäni puhtaasti ihonvärin tai sukupuoleni kautta. 

Teknillisessä korkeakoulussa TKK:lla Ikegwuonu aloitti sattuman kautta. Hänen tavoitteenaan oli syventää fysiikan osaamistaan lääketieteellistä varten. Ajatuksena ei ollut teknillinen ala, koska hän oletti TKK:n tarjoavan vain matemaattista urapolkua.

– Löysin toisenlaisen todellisuuden, paikan jossa pääsin yhdistelemään kemiantekniikan, sähkötekniikan ja tuotantotalouden opintoja osaksi tutkintokokonaisuutta. Yllätyin, miten soveltava teknillinen ala ja siihen liittyvät opinnot voikaan olla.

Lopulta Ikegwuonu päätyi jäämään TKK:lle sähkötekniikan ja tuotantotalouden opintojen pariin. Päätös oli oikea. 

– Otaniemessä minua ei kiehtonut vain se, mitä opiskelen, vaan myös se, miten paljon erilaisten ihmisten kanssa verkostoituminen on opettanut minulle.

”Asenteita ei pidä ottaa itseensä”

Päätymisestä tekniikan alalle voidaan kiittää myös Ikegwuonun isää. Nigeriasta Espooseen saapunut isä on tekniikan tohtori ja 1970-luvulla tuttu näky Otaniemen luentosaleissa.

Isä kannusti pitämään mielen avoimena tekniikalle. Isän esimerkillä on ollut myös muunlaista merkitystä. Hän sai osakseen ihmettelyä tummaihoisena ihmisenä 1970-luvun Suomessa. 

– Isä on aina sanonut, ettei muiden asenteita pidä ottaa itseensä. Se ei määrittele sitä kuka olet, eivätkä ihmiset aina tarkoita pahaa. Jotkut saattavat pelätä erilaisuutta. 

– Vuonna 2004, kun aloitin sähkötekniikan opinnot, oli Otaniemessä muutamia tummaihoisia naisopiskelijoita, pääosin vaihto-opiskelijoita. Vaikka erotuin joukosta, olen aina kokenut, että TKK:lla oli tilaa erilaisuudelle. Myös naisena koin, että miesvaltaisessa ympäristössä oli paljon ammennettavaa.

Ikegwuonu korostaa, että vaikka hän toisinaan pyrkii ymmärtämään asenteellista käytöstä ja ihmisiä, joilla on ennakkoluuloja, eikä anna sen olla esteenä omalle etenemiselle ei hän mitenkään pidä sitä hyväksyttävänä. Ei pitäisi joutua tilanteeseen, että on osoitettava aina pärjäävänsä ja hyväksyvänsä ennakkoluulot. 

– Haluan maahanmuuttajataustaisten nuorten ajattelevan, että esimerkiksi Aaltoon pääseminen ei ole millään tapaa mahdotonta heille. Riittää, että on tahtotila ja valmius tehdä töitä tavoitteiden eteen. 

Työelämän monimuotoisuus ottanut harppauksen eteenpäin

Ikegwuonu aloitti työt tekniikan parissa jo opiskeluaikana ABB:lla. Hän teki yhtiöön myös diplomityönsä. Sen jälkeen into vei it-alalle. Ikegwuonu päätyi Microsoftin urakehitysohjelman ja kahdeksan opettavaisen vuoden kautta F-Securelle, jossa nyt vetää globaalia markkinointitiimiä. 

– Muutosjohtaminen ja uuden rakentaminen kiehtovat minua. Jo teknisten opintojen parissa nautin erityisesti siitä, että sain muokata itselleni mieleisen kokonaisuuden. Myös uralla, olen päätynyt rakentamaan oman polkuni omaa intohimoa kuunnellen.
 
Jo muutamassa vuodessa monimuotoisuus on ottanut harppauksen eteenpäin. Ikegwuonu muistaa uransa alkuajoilta asiakastapaamisia, joissa huomasi näyttävänsä kahta kovemmin osaamistaan nuorena vastavalmistuneena etnisen taustan omaavana naisena. Hän huomaa eroa nykyisissä asenteissa. 

– Arvioisin, että englannin kielen yleistyminen, monimuotoisuuden lisääntyminen Suomessa ja halu saada diversiteettiä työyhteisöihin on ollut iso muutos. Itse uskon vahvasti, että voittajatiimeissä on eri osaamistaustojen lisäksi myös erilaisia luonteita, jotka täydentävät toisiaan. 

Ikegwuonu pitää johdon roolia monimuotoisuuden lisäämisessä keskeisenä. Rekrytointeja tehdessä tiimien toimivuuteen ja erilaisuuteen tulee panostaa. Tärkeää on myös kuunnella henkilökunnan näkemyksiä ja olla kyvykäs vastaamaan palautteeseen. 

– Jos muutosta haetaan, on esimerkin voima suurin kaikesta. Se, että johtoryhmissä ja esimiesasemassa on esim. naisia, välittää viestin. Suurin viesti ulospäin on se miltä yrityksen oma demografia näyttää eri tasoilla organisaatiota.  

Jotta tekniikan ala houkuttelisi lisää naisia alalle, olisi Ikegwuonun mielestä selvennettävä nuorille jo hyvissä ajoin, mihin opintojen jälkeen on mahdollista työllistyä. Hän toisi myös nykyistä enemmän esiin hyviä esimerkkejä innostavista ihmisistä, jotka ovat löytäneet intohimonsa tekniikasta.

– On rikottava illuusiota, että tekniikka on vain tiettyyn muottiin sopivien ihmisten ala. Se voi olla koko elämän kestävä ura kenelle tahansa.

Avainsanat: