Fuksijäynäryhmä 11. Jäynägaala 2024.
Voittoisa joukkue vasemmalta oikealle: Tuomas Erola, Ilari Ingalsuo, Lassi Kortesniemi, Leo-Pauli Moisio, kapteeni Lauri Vuorjoki ja Attepetteri Heikkinen.

Tunteita tunnistava tekoälysovellus vei jäynäkilpailun voiton Otaniemeen

|
Uutinen

Tämän vuoden Valtakunnallisen jäynäkilpailun parhaassa jäynässä kartoitettiin erilaisten kuvien herättämiä tunnereaktioita. Menestystä tuli myös Vaasan ja Tampereen joukkueille.

Lukuohje: jäynissä käytetyt keksinnöt/sovellukset/teknologiat ovat täysin joukkueiden hatuista vedettyjä.

Tekniikan akateemiset TEKin järjestämän Valtakunnallisen jäynäkilpailun voittajaksi selvisi Fuksijäynäryhmä 11. Otaniemestä. Heidän jäynässään testattiin tunteita tunnistavan tekoälysovelluksen prototyyppimallia. Mukana oli aito EEG-myssy, jonka tutkimuksen kohteet laittoivat päähänsä ja sen jälkeen tutkittiin, millaisia tunteita erilaisten kuvien katsominen herätti. 

Idea jäynään syntyi viime kesänä, kun joukkueen jäsen Leo-Pauli Moisio kävi Aalto-yliopistolla oikeassa aivotutkimuksessa.

”Siitä mä sitten heitin, että mitä jos tutkittais aivoja, mutta ei oikeasti.” 

Nimestään huolimatta kyseessä ei ole fuksiryhmä, vaan nimi on jäänne fuksijäynäajoilta. Ensimmäistä kertaa valtakunnallisissa kisoissa mukana ollut joukkue oli tyytyväinen suoritukseensa. 

image with text

”Jäynä lähti hyvin käyntiin ja tehdessä oppi koko ajan itsekin. Kun on hyvät vehkeet niin saa ihmisten luottamuksen ja saa hauskoja reaktioita aikaan. Toi oli hyvän mielen jäynä, siihen pyrittiin ja kaikilla oli hauskaa”, kertoi joukkueen kapteeni Lauri Vuorjoki.

Esimerkiksi prototyyppiä testanneessa viestijässä kuva koiranpennusta herätti tutkimuksen mukaan tunteita kaunis, rietas, onnellinen. Jäynän voi katsoa videomuodossa täällä.

Ennakkojäynässään joukkue tutki pyöröovien nopeutta ja muun muassa nabla-arvoja. Kaikkien joukkueiden ennakkojäynät ovat katsottavissa Tekniikka&Talous-lehden sivuilla.

Järjestyksessään 32. jäynäkilpailu järjestettiin 28.–29.10. Porissa, jossa kisasivat Otaniemen lisäksi joukkueet Lappeenrannasta, Tampereelta, Turusta ja Vaasasta. 24 tunnin aikana joukkueiden tehtävänä oli suorittaa jäynä, kuvata tai muulla tavoin dokumentoida jäynä ja toimittaa se kilpailun tuomaristolle. 

Arvovaltainen tuomaristo koostuu eri kaupunkien jäynäasiantuntijoista, ylipäätuomarina toimi TEKin Youth Committeen eli nuorten valiokunnan puheenjohtaja Atte Sinkkonen Tampereen yliopistosta. 

Jäynägaala eli voittajien julkistustilaisuus järjestettiin Tampereen yliopistolla 29.10.

Palkintoja myös resonanssienergialle ja unisensorille

Vuoden teekkarijäynääjät -tittelin lisäksi palkittiin teknisin jäynä, ajo-ohjeen nopeimmin ratkaissut joukkue sekä yleisöäänestyksellä valittu paras ennakkojäynä. 

image with text

Teknisimmän jäynän palkinto meni Vaasan ”Varo Vaasaa Tutti jäynää” -joukkueelle. He halusivat valjastaa Porin jäähallin tuottamaan sähköä ja olivat kehittäneet järjestelmän, jossa kattopalkit tuottavat desibelien aiheuttamasta värähtelystä energiaa. ”VVahva Rauta Oy” jalkautui Poriin tutkimaan itse kehittämällään resonanssianalyysityökalulla, soveltuuko palkkien materiaaliksi paremmin puu vai metalli. 

Käytännössä tutkimukseen osallistunut henkilö huusi ”jäähallisimulaattoriin” (suomeksi tynnyriin), jossa palkki oli – näin saatiin mitattua desibelien ja niistä syntyneen energian määrä. 

Tuomaristo kehui jäynässä käytettyä tietotekniikkaa ja joukkueen tekemää koodia, jossa otettiin audiosignaalia talteen ja luotiin siitä ”energiakäyrä”. Katso jäynä videomuodossa täällä.

Ennakkojäynässään joukkue varasi kaikki yliopiston tilat ”KPK:n” työryhmäprosessia varten. 

image with text

"Tein yksittäisen html-tiedoston, joka laitettiin näytölle. Hyvä tuli", kertoi Lauri Karjalainen Vaasan joukkueesta.

Nopeimmin ja myös ainoana joukkueena ajo-ohjeen ratkaisi Tampereen Jäynäcast. Kilpailijoille ei suoraan kerrota missä jäynäkilpailu järjestetään, vaan edellisen vuoden voittajajoukkue tekee heille kryptisen ajo-ohjeen. Jos ajo-ohje ei ratkea määräajassa, kaupunki paljastetaan. 

image with text

Jäynäcast-joukkue voitti myös ennakkojäynien yleisöäänestyksen keräten 50 % äänisaaliin Tekniikka&Talous-lehden äänestyksessä. Ennakkojäynässä testattiin ”ManaSleep”-yrityksen kehittämää sensoriratkaisua, joka analysoi tutkittavan unta. Koetilanteessa vapaaehtoisten tuli muun muassa ääntelehtiä ja elehtiä nukkuvaa matkien, mistä syntynyttä dataa sensoriratkaisu sitten käsitteli. Kaikkien joukkueiden ennakkojäynät ovat katsottavissa Tekniikka&Talous-lehden sivuilla.

Varsinaisessa jäynässään joukkue toi Poriin interaktiivisen opastuslaatan, jonka tekoälykertoja käynnistyi kättä heilauttamalla ja kertoi mielenkiintoisia faktoja Porin nähtävyyksistä. Myös kielivaihtoehtoja löytyi; suomen lisäksi opastusta oli mahdollista saada ruotsiksi, englanniksi, mandariinikiinaksi ja hindiksi. Katso jäynä videomuodossa täällä.

image with text

"Ajo-ohje osoittautui yllättävän vaikeaksi, sillä siinä oli lukuisia virheitä. Näitä piti kysyä ajo-ohjeen suunnittelijoilta, mutta brute forcettamalla homma saatiin maaliin", kommentoi Tampereen joukkue. 

Toim. huom. ilmeisesti ohjeessa oli kaksi virhettä. 

Selvityksen kohteina myös satakuntalaisten terveys ja porilainen muki

Turun joukkue ”EP:n jäynä ja tarvike” tutki jäynässään satakuntalaisten terveyttä ja toi liikunnan iloa paikallisille. 

image with text

”Satakunnan liikuntatoimen” tutkimuksessa osallistujiin kiinnitettiin itse kehitetyt ranne- ja nilkkasensorit, minkä jälkeen osallistujan tuli suorittaa ruutuhyppely. Hyppelyn jälkeen sensoreiden datasta nähtiin muun muassa veren happipitoisuuden, kiihtyvyyden ja ulkomaankaupan muutokset. Katso jäynä videomuodossa täällä.

Heidän ennakkojäynässään testattiin haastateltavien tarkkuutta, kun katugallupin aikana sattui ja tapahtui – ja saattoipa haastattelijan outfitkin muuttua matkan varrella.

image with text

Lappeenrannasta eli tuttavallisemmin lappeen Rannoilta matkanneet Polytekniset Willimiesjäynääjät etsivät sopivaa designia Porin omalle muumimukille. Muumimukit viettävät ensi vuonna 80-vuotisjuhlavuotta (ihan oikeasti) ja ständille osuneiden toivottiin esittävän porilaiseen tyyliin sopivia ilmeitä ja eleitä, joita mukissa voitaisiin hyödyntää. Ehdotuksina oli muun muassa Muumipappa Meri-Porissa ja Pikku-Myyterissä. Katso jäynä videomuodossa täällä.

Heidän ennakkojäynänsä selvitti, voisiko Lappeenrannan vaakunasta inspiroituneesta nuijanheitosta olla kansallis- tai jopa olympialajiksi. 

Joukkueet 2024

Otaniemi: Fuksijäynäryhmä 11.

Lauri Vuorjoki, Attepetteri Heikkinen, Ilari Ingalsuo, Tuomas Erola, Lassi Kortesniemi ja Leo-Pauli Moisio.

Vaasa: Varo Vaasaa Tutti jäynää

Roni Haakana, Lauri Karjalainen, Miika Vakkilainen, Joni Virtanen ja Maaria Salminen.

Tampere: Jäynäcast

Samu Haakana, Jalmari Porali, Arttu Tammisto, Matias Juurela, Oskari Eriksson, Karri Lehminiemi ja Daniil Troshin.

Lappeenranta: Polytekniset Willimiesjäynääjät

Tommi Murtola, Erik Kuitunen, Eemil Juntunen, Juho Kaitero ja Saana Kuusela.

Turku: EP:n jäynä ja tarvike

Lauri Koivusalo, Tiitus Hannula, Miko Toivonen, Arttu Jokinen, Janne Ranne ja Jonatan Järvinen.

Tutustu jäyniin kautta aikojen ‹
Jäynäpankista löydät lisää tietoa jäynistä.
Palautetta toimitukselle Voit antaa palautetta tai juttuvinkkejä suoraan TEK-lehden toimitukselle tällä lomakkeella. Arvostamme erityisesti omalla nimellä ja yhteystiedoilla annettua palautetta, mutta otamme vastaan myös anonyymejä viestejä.