Tekniikan akateemiset TEK on 125-vuotias ja sisarjärjestö Tekniska Föreningen i Finland TFiF on jo ehtinyt 141 vuoden kypsään ikään. Tämä on hyvä muistaa, kun puhutaan järjestön aluetoiminnasta. Aluetoimintamme ei alkuaikoina ollut toimistolta tehtävää työtä, vaan alueilta käsin tapahtuvaa teknillisten seurojen ja TEKin & TFiFin kerhojen toimintaa.
Alueellinen toiminta on monimuotoista
Liittojen alueellinen toiminta on vaikuttanut moneen ihmiseen ja asiaan. Kerhot ovat vaikuttaneet yhdistysten ja koko talousalueen kehitykseen, kun kerhojen ja teknillisten seurojen jäsenet ovat toimineet kotikaupunkiensa luottamustoimissa. He ovat tuoneet arvokasta teknistä osaamista, näkemyksiä ja verkostoja kaupungin eduksi.
Esimerkiksi urheilulliset teekkarit ja diplomi-insinöörit toimivat eri lajien urheiluseuroissa. Monissa seuroissa tarvitaan talkooapua muun muassa apuvalmentajina, turnausten järjestämisessä sekä joukkueiden ja seurojen talousosaamisessa ja -suunnittelussa. Siellä numeroita ja tekniikkaa rakastavina teekkarit ja diplomi-insinöörit antavat arvokasta työpanostaan vapaaehtoistoimijoina. Näin jo opiskeluaikana muodostunut tiivis teekkariyhteisö toimii urheilupiireissäkin.
Itse olen mukana Pargas Idrottsföreningen – PIF:n käsipallovanhempana. Tyttäreni pelaa maalivahtina B-tytöissä, ja hän on mahdollisesti lupaava teekkari muutaman vuoden päästä. Tämä tulevaisuuden näkymä olisi hyvin mieluisa asia minulle äitinä ja isoisälle, joka niin ikään on diplomi-insinööri, ja vaikuttanut työelämässä metsäteollisuuden piirissä.
Aluetoiminnan historiaa lyhyesti alueelta katsottuna
Lounais-Suomen alueelle perustettiin vuonna 1933 Turun DI-kerho. Sen hallituksen jäsenet ovat pitkän ajan kuluessa jakaneet tietoa Turun laajalta alueelta TFiFin ja TEKin toimistoille, ja järjestöjen hallitusten jäsenille aina TEKin valtuustoon asti.
1980-luvun alkupuolella aloitettiin keskustelu tarpeesta perustaa aluetoimistoja yliopistokaupunkeihin. Tämä suuri unelma vaati paljon taustatyötä, ideoita ja ennen kaikkea yhteyksiä ja verkostoja – niin ja sitä kuuluisaa teekkarihenkeä. Toimistot ajateltiin miniversioiksi Pasilan toimistosta, joissa toimisi aluetoimijana alueasiamies. Tampereelle avattiin ensimmäinen TEKin toimisto 1986, siellä ensimmäinen asiamies oli Timo Hahtala.
Alueasiamiehen tehtävä oli olla lähellä jäseniä ja heidän tukenaan. Tämä käsitti niin vuosijäsenet, teekkarit kuin myöhemmin matemaattisluonnontieteellisten alojen opiskelijat. Aluetoimistojen paikallinen johtaminen oli alueasiamiehen tehtävä. TEKillä on ollut onnea matkassa, sillä aluetoimistoja on avattu tekniikan alan opetusta antavissa yliopistokaupungeissa, eli Oulussa, Lappeenrannassa, Tampereella ja Turussa. Pikkuhiljaa toimistoilla oli myös Tykki eli teekkariyhdysmies, jonka nykyinen nimi opiskelijayhdyshenkilö kuvaa paremmin Tykin tehtävää, sillä monilla kampuksilla on tekniikkaa opiskelevia filosofian maistereita.
Lars Miikki otti puheeksi, että Turkuun tarvittaisiin myös oma toimisto. Tämä olisi TFiF&TEK -yhteistyö, koska siinä vaiheessa teekkareita oli ainoastaan Åbo Akademilla. Ensimmäinen teekkari pääsi päivänvaloon Turun Yliopistonmäellä vuoden 1999 aikana, jolloin tutkinto vielä tuli Åbo Akademin kautta, vuonna 2004 Turun yliopisto sai tutkintoluvan ja siitä lähtien Turussa on ollut kaksi tekniikan yliopistoa, josta valmistuu diplomi-insinöörejä.
TEK paikallisena edunvalvojana
Paikallinen edunvalvonta on hyvin tärkeää, kun tekniikan alalla tapahtuu valtavasti ja jäsenemme työpaikoilla joutuvat kohtaamaan työelämässä suuria ja nopeita muutoksia. Jäsenillemme ympäristöasiat ovat lähellä sydäntä, kuin myös osaamisen edistäminen ja mielipiteiden jakaminen teknisistä ratkaisuista ja etiikasta niiden ympärillä. Tällä hetkellä muutosten vauhti on päätähuimaava. Me Tekniikan akateemisissa haluamme aluetoiminnalla olla jäsenten lähellä, puhelinsoiton tai WhatsAppin päässä.
Se pitää vielä lisätä, että tällä hetkellä alueasiamiehet ovat kaikki diplomi-insinöörejä, jolloin tämä aluetoiminta on meille enemmän kuin työ. Teemme tätä sydämellä tuntemallemme yhteisölle, kuunnellen aluetta ja alueen jäsenten ajatuksia, koska jokainen alue on omanlaisensa omilla erityispiirteistä aina taloudesta maantieteeseen ja yliopistojen painopisteisiin.
Teemme tätä työtä teille hyvät jäsenet. Tärkein tehtävämme TEKinä on edistää jäsentemme eli työntekijän asemaa työelämässä. Ammattijärjestönä olemme heikomman osapuolen tukena työelämän haasteissa. Näin te jäsenet voitte tehdä omilla työpaikoillanne omaa työtänne. Tuemme teitä omilla keinoillamme, toimit sitten asiantuntijana, esihenkilönä tai johtotehtävissä.
Olemme teitä varten olemassa!
Uusin alueellinen jäsenetu ja kontakti paikallisiin jäseniin on Lounge-konsepti. Nyt meillä on jo kolme yliopistokaupungissa olevaa Loungea, joista uusin on TFIF&TEK -yhteistyö Turussa.
Meillä oli mahtava mahdollisuus päästä Turun Aurumin rakennusvaiheessa mukaan vaikuttamaan tulevaan tilaan. Turun Lounge on juuri sitä mistä unelmoimme, eli tekniikan opiskelijoiden ja yliopistojen henkilökunnan olohuone ja kahden yliopiston yhteistyökumppani, koska Aurumiin on keskitetty Turun Yliopisto ja Åbo Akademin kemian ja prosessitekniikan opetus.
Alueellinen edunvalvonta näkyy nyt konkreettisemmin kuin koskaan. Tervetuloa TFiF&TEK Loungeen!