Ura alkoi voitoilla

|
Uutinen

Nuorten arkkitehtien perustama Aarti Ollila Ristola Arkkitehdit oy on voittanut muutamassa vuodessa kolme yleistä arkkitehtuurikilpailua. Mikki Ristola, yksi kolmikosta, on onnellinen huikeasta alusta

"Tuntui ihan epätodelliselta. Mekö voitimme? 

Erkko, Arto ja minä olimme osallistuneet Jätkäsaaren peruskoulusta vuonna 2015 järjestettyyn yleiseen arkkitehtuurikilpailuun. Vain Erkko oli silloin valmis arkkitehti, minä ja Arto olimme vielä Aalto-yliopiston kirjoilla. Omaa toimitilaa meillä ei tuolloin ollut, mutta kilpailuun lähdimme juuri perustettuna Aarti Ollila Ristola Arkkitehdit oy:nä. 

Voitto oli unelmien täyttymys. Sitä juhlittiin Helsingin keskustassa aamuun asti. 

Vastuuntunto heräsi samalla, sillä kyseessä oli valtava projekti, 800 oppilaan koulu. Olimme kertaheitolla keskellä isoa urakkaa ja käynnistämässä samalla yritystoimintaa. Jännitti. Onneksi saimme alan konkareilta neuvoja, miten arkkitehtitoimiston käytännön asiat ja projektit saadaan pyörimään.

Nyt koulu on valmis, ja palaute on ollut positiivista. 
Rakennus on suunniteltu vastaamaan uutta opetussuunnitelmaa. Ei käytäviä, vaan avoimia aulatiloja ja isoja, keskisuuria sekä pieniä oppimistiloja. Kun suunnitteluvaiheessa esittelimme koulua oppilaille virtuaalilasien avulla, lapset hihkuivat innosta. Luotan siihen, että inspiroivassa ympäristössä lapsi oppii ja viihtyy.  

Jätkäsaaren koulun jälkeen voitimme Tuusulan lukio- ja monitoimitalo Monion suunnittelukilpailun. Moniossa keskeinen tekijä on puu. Julkisivu ja aulatilojen sisäseinät ovat massiivihirttä. Monion on määrä valmistua vuonna 2021. 

Pidän puusta. Se on lämmin, kaunis ja helposti työstettävä materiaali. Se toimii myös  koko ulkoseinänä sellaisenaan, mikä on usein monikerroksista rakennetta parempi ratkaisu. 

Innostuin puusta toden teolla suunnitellessani Unescon maailmanperintökohteeksi valitulle Petäjäveden vanhalle puukirkolle opastuskeskusta. Siitä tuli lopulta diplomityöni.

Kolmas iso voitto tuli toimistollemme Tampereen taidemuseon laajennussuunnitelmasta. Punatiilinen laajennus muodostaa parin nykyisen museorakennuksen kanssa ja henkii Tampereen teollista historiaa. 

Suunnittelussa on aina otettava huomioon valtava määrä ympäristön asettamia sekä rakennukselle ja sen toiminnoille määrättyjä vaatimuksia. Arkkitehdin ammattitaitoa on säilyttää idea, mutta samalla joustaa. Työ vaatii jatkuvaa ongelmanratkaisukykyä.

Urani alku on täyttänyt kaikki odotukset. Meillä on nyt Liisankadulla – aikoinaan taidemaalari Albert Edelfeltin ateljeena toimineissa tiloissa – oma kymmenen hengen toimistoksi kasvanut yritys. Yhteistyömme sujuu hyvin. Mielestäni tiimi on aina enemmän kuin osiensa summa.

Toivon, että saamme jatkossakin toteuttaa merkityksellisiä projekteja. Kiinnostuksemme kohteena ovat erityisesti julkiset rakennukset. Ja tietysti haluamme myös kansainvälistyä."

Kuka? Mikki Ristola

  • Syntynyt: 1988
  • Ammatti: Arkkitehti
  • Koulutus: Arkkitehdin tutkinto, Aalto-yliopisto 2015

Miksi kiinnostuit tekniikan alasta?
Olen pienestä pitäen ollut kova piirtelijä. Vietettyäni 14-vuotiaana viikon TET-harjoittelussa setäni arkkitehtitoimistossa oli selvää, että haluan arkkitehdiksi – mikäli ammattijalkapalloilijan ura ei aukene. 

Saavutus, josta olet ylpeä?
Olen ylpeä siitä, mikä arkkitehtitoimistostamme on tullut ja miten se on vakiinnuttanut asemansa. Ja tietysti olen ylpeä Jätkäsaaren peruskoulusta.

Minkä ongelman haluat ratkaista?
Teen ratkaisuja kohde kerrallaan niin, että rakennus palvelee mahdollisimman hyvin tarpeita, mutta on samalla laadukas, viihtyisä ja elämyksellinen. Haluan töilläni vaikuttaa myös nykyistä ekologisempien rakennustapojen läpimurtoon suomalaisessa rakennusteollisuudessa. 

Motto?
"Älä duunaa mitään paskaa." Toimistolla siteerataan usein räppäri Eevil Stöön tämän nimistä kappaletta. Vaikka kyseessä on vitsi, lauseessa kiteytyy kuitenkin vaatimustaso omaa ja muiden tekemistä kohtaan. Pitää tehdä asioita, joiden takana pystyy seisomaan.

Avainsanat: