Viime viikon lopulla opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasonen asetti työryhmiä valmistelemaan uuden yliopiston perustamista Tampereelle. Dramatiikka ehkä hieman vähentää se, että samalla lakkaa toimimasta kaksi yliopistoa ja samaan pakettiin laitetaan vielä yksi ammattikorkeakoulu.
Kysehän on siis Tampere3-hankkeesta, jossa ensimmäisessä vaiheessa Tampereen yliopisto ja Tampereen teknillinen yliopisto yhdistyvät ja hankkivat uuden yliopiston omistukseen myös Tampereen ammattikorkeakoulun. Koko hanke lähti liikkeelle syksyllä 2014, jolloin ajatuksena oli jopa duaalimallista luopuminen kokonaan. Toki ministerin tiedotteessa tuotiin painokkaasti esiin, että duaalimallista ei olla luopumassa eikä tutkintojärjestelmää olla muuttamassa.
Syksyn 2014 jälkeen hanketta on viety eteenpäin sekä vahvalla johdon vedolla, mutta myös temaattisilla työryhmillä. TEKistä on ollut ilo seurata TTY:n opiskelijoiden ja henkilöstön vahvaa osallistumista uuden yliopiston luomiseen. Kansainväliset ja kotimaiset esimerkit osoittavat, että koko korkeakouluyhteisön sitoutuminen muutokseen on tie menestykseen.
Valmistelun jatkuessa täytyy toivoa, että sisällön kautta uudistaminen jatkuu eikä aleta pelata rakenteellisia laatikkoleikkejä tai suojata nykyisiä rakenteita. Tamperelaiset itse kokevat muuttavan suomalaista korkeakoulukenttää, mutta me TEKissä toivomme erityisesti, että kunnianhimon taso on sitä luokkaa, että Tampereelle tehdään kansainvälisesti menestyvä tutkimusyliopisto, joka tarjoaa niin akateemisesti kuin ammatillisestikin kovatasoista koulutusta ja tutkimusta. Uuden yliopiston verrokkien ei pitäisi löytyä Suomesta vaan rajojemme ulkopuolelta.
Tampereen ulkopuolella moni miettii, että mitä käy duaalimallille. Me täällä TEKissä emme tästä huolestu, sillä jos tamperelaisten touhut saavat duaalimallin tuhoutumaan, niin ehkä sitten onkin syytä siirtyä johonkin uuteen. Nyt on hyvä hetki antaa työrauha uudistukselle ja painottaa erityisesti sitä, että uudistuminen lähtee sisällöistä ei rakenteista.