Henkilö keltaisessa paidassa käyttää tietokonetta

Vain joka kolmas yli 50-vuotias uskoo työllistyvänsä, jos jäisi työttömäksi

|
Uutinen

TEKin toiminnanjohtaja Jari Jokinen: Ovatko ikääntyneet ongelmajätettä vai osaavinta työvoimaa?

Ainoastaan 35 prosenttia yli 50-vuotiaista tekniikan alan ammattilaisista uskoo työllistyvänsä omaa osaamistaan vastaaviin tehtäviin, jos jäisi työttömäksi. Yli viisikymppiset myös kokevat iän hidastavan urakehitystä: 42 prosenttia kokee ikänsä haittaavan uralla etenemistä ja 24 prosenttia on huolissaan työpaikkansa vakaudesta. 

Tiedot käyvät ilmi Tekniikan akateemisten TEKin tutkimuksesta, jossa selvitettiin tekniikan alan korkeakoulutettujen näkemyksiä ikäsyrjinnästä. Tutkimuksen tavoitteena oli ymmärtää paremmin ikään liittyviä käsityksiä ja ikäsyrjintää ilmiönä suomalaisessa työelämässä.

”Tulokset ovat pysäyttäviä. Parhaassa työiässä olevat ihmiset kokevat suurta epävarmuutta tulevaisuuden suhteen. Voi kysyä, ovatko ikääntyneet ongelmajätettä vai osaavinta työvoimaa? Pienenä kansakuntana, jossa talouskasvu on ollut jäissä kymmenen vuotta, kaikkia osaajia tarvitaan. Asennemuokkaus yhteiskunnassa ja työpaikoilla on välttämätöntä. Joka vuosi uusi ikäryhmä tulee 50+ ikäiseksi. Haaste on pysyvä, elleivät asenteet muutu”, sanoo TEKin toiminnanjohtaja Jari Jokinen.

Tutkimuksesta selviää, että nuoremmilla vastaajilla on huomattavasti vahvempi usko omaan työllistymiseen. Alle 50-vuotiaista lähes 70 prosenttia uskoo saavansa töitä työttömäksi jäädessään. Alle 50-vuotiaista 11 prosenttia uskoi itsellään olevan vähemmän mahdollisuuksia uralla etenemiseen ikänsä vuoksi. 

Haaste on pysyvä, elleivät asenteet muutu.

50 vuotta täyttäneistä joka neljäs oli kohdannut jonkin omaan ikäänsä liittyvän kielteisen stereotypian. Naiset olivat kohdanneet ikäviä stereotypioita huomattavasti enemmän (39 prosenttia) kuin miehet (20 prosenttia). Ikään perustuvaa syrjintää sanoi kokeneensa 18 prosenttia naisista ja 11 prosenttia miehistä. Syrjintää vanhemmat työntekijät olivat kokeneet sijoittumisissa uusiin tehtäviin ja uralla etenemisessä, esihenkilöiden asenteissa ja irtisanomistilanteissa. 

”Olen 55-vuotias ja minulla on erittäin vankka kansainvälinen työkokemus teknologian alalta. Kun hain töitä viime vuonna, Suomessa en päässyt kuin yhteen haastatteluun. Headhunterit sanoivat suoraan, että olen liian vanha. Hain yhtä paikkaa Ruotsista ja minut palkattiin heti”, kertoo eräs vastaaja. 

Rekrytilastot näkyviin 

Ikäsyrjintään on vaikeaa puuttua, koska se on piilossa syrjivissä rakenteissa. Asenteiden muuttaminen on kaikkien vastuulla. Avainasemassa ovat rekrytoivat tahot. Kuten muissakin yhdenvertaisuusasioissa, muutokseen voisi pakottaa suurempi läpinäkyvyys.

”Henkilöstön ikärakenteeseen ja rekrytointiin liittyvä raportointi pitäisi saada osaksi työpaikkojen henkilöstösuunnittelua, jotta eri-ikäisten tilanteet ja tarpeet tulevat näkyviksi”, Jari Jokinen sanoo.

Jokinen muistuttaa, että 50+ -ryhmä on yhtä heterogeeninen kuin muutkin ikäryhmät. Siksi tarvitaan erilaisia ratkaisumalleja työllistämiseen: palkkatukea, kouluttautumismahdollisuuksia, osa-aikaista työskentelyä tai työuran uudelleen suuntaamista. 

”Osaamisen ja sen arvostuksen parantaminen. Avoimuus rahojen ja työpaikkojen jakamisessa. Epäkohtiin puuttuminen, epäasiallisesta kohtelusta ja puuttumattomuudesta rankaiseminen,” kyselyyn vastannut ehdottaa ratkaisuksi. 

”Koko ikäasian voisi unohtaa ja asioita voisi käsitellä vain henkilöiden osaamisen, kokemuksen ja toiveiden kautta. Äärimmillään vietynä tämä tarkoittaisi sitä, että iästä kertovat tiedot pyyhitään esimerkiksi saapuneista työhakemuksista ja CV:stä pois”, kuuluu toinen ehdotus.

”Jos puhutaan yritysten hallitustyöskentelyssä naiskiintiöissä, niin miksi ei voisi olla myös ikäkiintiöitä?”, kysyy eräs vastaaja. 

Tutkimuksesta lyhyesti

• Tiedonkeruu toteutettiin anonyyminä web-kyselynä 20.5.–4.6.2024.

• Kohdejoukkona olivat TEKin jäsenet, joista valittiin satunnaisotokset: 5000 täysjäsentä ja 3000 opiskelijajäsentä.

• Vastaajia oli kaikkiaan 1317, vastausprosentti oli 16. Vastaajista 80 % ilmoitti olevansa palkkatyösuhteessa, päätoimisia opiskelijoita oli 14 %.

• Vastaajien sukupuolijakauma: miehet 65 %, naiset 33 %, muut 0,5 % ja en halua sanoa 0,9 %.

• Vastaajien iän vaihteluväli oli 22–70. Tutkimuksessa vertaillaan tuloksia enimmäkseen jaettuna kahteen ikäryhmään: alle 50-vuotiaat (n=942) ja 50 vuotta täyttäneet (n=375).

• Iän ja sukupuolen perusteella vastaajat edustavat riittävän luotettavasti TEKin jäsenkuntaa.

55 Rise and Shine -paneeli: Ylimmän johdon ja vastuullisuuden rooli ikätasa-arvon toteutumisessa

TEK järjestää yhteistyössä Alman ja 55 Rise and Shine -liikkeen kanssa ikäsyrjinnän kitkemiseen pureutuvan paneelin aiheesta "Ylimmän johdon ja vastuullisuuden rooli ikätasa-arvon toteutumisessa" maanantaina 28.10. klo 14.30 - 16.30 Alma-talossa, osoitteessa Alvar Aallonkatu 3, Helsinki. Tilaisuus myös striimataan, joten voit tulla mukaan joko paikan päälle (paikkoja rajoitetusti) tai seuraamaan etänä.

Ilmoittaudu mukaan

Palautetta toimitukselle Voit antaa palautetta tai juttuvinkkejä suoraan TEK-lehden toimitukselle tällä lomakkeella. Arvostamme erityisesti omalla nimellä ja yhteystiedoilla annettua palautetta, mutta otamme vastaan myös anonyymejä viestejä.