Ihmisiä katsomassa papereita toimistossa

Valtion virka- ja työehtoneuvottelut alkoivat keskiviikkona

|
Uutinen

"Valtiolla on jatkossa töissä vähemmän henkilöstöä, mutta tehtäviä ei ole vähennetty. Tehtävät muuttuvat vaativammiksi, minkä tulee näkyä virka- ja työsuhteen ehdoissa sekä työnteon edellytyksissä", JUKO painottaa.

Neuvottelut lähes 80 000 valtion työntekijän virka- ja työehtosopimuksista alkoivat keskiviikkona 15. tammikuuta.

Valtion yleisestä virka- ja työehtosopimuksesta neuvottelevat Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestö JUKO, Ammattiliitto Pro, Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL ja Valtion työmarkkinalaitos.

Valtiolla yli puolet henkilöstöstä työskentelee akavalaisille JUKO-liittojen jäsenille tyypillisissä asiantuntija-, esimies- ja johtotehtävissä.

– Valtiolla on jatkossa töissä vähemmän henkilöstöä, mutta tehtäviä ei ole vähennetty. Tehtävät muuttuvat vaativammiksi, minkä tulee näkyä virka- ja työsuhteen ehdoissa sekä työnteon edellytyksissä, JUKO painottaa.

Seuraavan kerran neuvotteluosapuolet tapaavat 22. tammikuuta.

Myös kirkon neuvottelut alkoivat 15. tammikuuta.

Valtiofaktat 2025

Sopimus | Valtion yleinen virka- ja työehtosopimus

Pääsopijat | JUKO, Ammattiliitto Pro, Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL ja Valtion työmarkkinalaitos

JUKOn neuvottelijat | neuvottelupäällikkö Minna Salminen (JUKO) ja JUKOn valtiosektorin neuvottelukunnan puheenjohtaja Jonne Rinne (SPJL)

Mikä JUKO?

  • JUKO edustaa julkisalojen työmarkkinaneuvotteluissa 35:tä akavalaista ammattiliittoa, kuten TEKiä, joilla on yhteensä 200 000 jäsentä.
  • JUKO sopii virka- ja työsuhteiden ehdoista kunnissa, hyvinvointialueilla, valtiolla, yliopistoissa, evankelis–luterilaisessa kirkossa sekä Yritysjaostossa, Kansallisgalleriassa ja Työterveyslaitoksella.
  • Työpaikoilla 3 500 jukolaista luottamusmiestä neuvottelee paikallisesti ja edustaa kaikkien JUKO-liittojen jäseniä.