Eeva-Mari Karine-Galambosi

Vieraasta tekkiläisestä kuoriutui mentoriaarre

|
Uutinen

TEK toi yhteen 82 tekniikan osaajaa, joista kolme kertoo nyt kokemuksiaan mentorointiohjelmasta. Haku seuraavaan mentorointiin alkaa huomenna.

Eeva-Mari Karine-Galambosi (yllä olevassa kuvassa)

  • asiantuntija
  • Kosmetiikka- ja hygieniateollisuus ry
  • diplomi-insinööri, tuotantotalous

”Kun täytin neljäkymmentä, aloin pohtia, mitä oikein haluaisin tehdä isona ja mitä olin saanut jo aikaan. Tämän läpikäynti tuntui helpommalta jonkun toisen kanssa kuin yksin.

TEKin mentorointiohjelmasta löysin vertaiseni, joka ei ole lähipiiristäni – hänen kanssaan oli luonteva vaihtaa ajatuksia ura-aiheista. Keskustelimme siitä, missä kumpikin urallaan on ja mihin haluaa suunnata, onko oma tekeminen mielekästä ja merkityksellistä. Keskustelut selkeyttivät ajatuksiani.

Yleensä keskustelun rakentaminen on helpompaa, jos on ensin tavannut toisen. Mentorointiohjelma kuitenkin starttasi korona-aikana ja yhteydenpitomme tapahtui ainoastaan etäyhteyksin. Yllätykseksemme tämä toimi hyvin myös tutustumiseen, eikä estänyt syvällisempiä keskusteluja.

Ei kannata ajatella, että olisi liian kiireinen osallistuakseen mentorointiin. Etäyhteyden kautta aikaa on helppo järjestää ja jutella voi vaikka lenkillä, jos muuta vapaata kohtaa ei löydy.

Ennen ohjelmaan ilmoittautumista mietin, onko minulla annettavaa mentorointiohjelmaan. Kaikilla on! Sitä ei vain aina huomaa itse itsestään.

Mentorointiohjelman varrella sain tukea sille, että olen oikealla urapolulla. Välillä on kuitenkin hyvä pysähtyä tarkastelemaan tilannettaan ja muistaa kehittää itseään.”

Johanna Janhonen
Johanna Janhonen, kuva: Petteri Kivimäki

Johanna Janhonen

  • somekouluttaja, konsultti, sisällöntuottaja
  • Piilotettu aarre
  • filosofian maisteri, tilastotiede

”Olen ollut viimeiset 11 vuotta yksinyrittäjä. Koska kahvipöytäkeskustelut puuttuvat yksinyrittäjän arjesta, olen ollut yleensä aktiivinen verkostoitumaan. Viime vuosina se on ollut mahdotonta koronapandemian vuoksi. TEKin mentorointiohjelmaan lähdin, sillä kaipasin sparrailukaveria. Halusin jonkun, jonka kanssa voisin pohtia työelämää ja jutella esimerkiksi kansainvälistymisestä ja tuotekehityksestä.

Mentorointiparilleni saatoin puhua ajatuksistani hyvin vapautuneesti, sillä olimme kumpikin samassa tilanteessa, miettimässä omaa uraamme. Yhdessä iloitsimme edistysaskelista, joista emme halunneet somessa kertoa. Työkokemuksemme täydensivät toisiaan ja siksi annoimme toisillemme usein uusia näkökulmia ja ideoita.

Parini kanssa juttelimme kolmen viikon välein. Se toimi hyvin, meillä oli aina uutta kerrottavaa toisillemme. Kun mentorointiohjelma loppui virallisesti, sovimme parini kanssa, että jatkamme keskusteluja noin kahden kuukauden välein. Jäin tavallaan koukkuun parini kuulumisiin!

Vertaismentorointiohjelman yhteisissä tilaisuuksissa ehdin tutustua myös muihin osallistujiin. Alustuksia seuranneet pienryhmäkeskustelut olivat usein hyvin hedelmällisiä. Niiden lisäksi järjestin ohjelmassa käytetyn verkkoalustan kautta myös itse kaksi iltasessiota teemoilla henkilöbrändäys ja fasilitointi. Kannattaa siis ottaa ilo irti koko mentorointiporukasta. Kun on itse aktiivinen, saa yleensä enemmän kuin antaa!

Sain mentorointiohjelmasta uusia ideoita, uusia aarteita.”

Aleksi Nordlund
Aleksi Nordlund

Aleksi Nordlund

  • myyntijohtaja
  • Ilmatar Energy
  • diplomi-insinööri, sähkölaitostekniikka ja energiatalous

”Bongasin tämän TEKin ohjelman ja ajattelin, että vertaismentorointi olisi hauskaa. Olen harrastanut uracoachingia jo pidemmän aikaa ja käsitellyt aika paljon uraani, vahvuuksiani ja ominaisuuksiani. Tästä mentorointiohjelmasta lähdin hakemaan sparrailua arkisiin työelämän asioihin ja tilanteisiin, jotka liittyvät vastuualueeseeni.

Vertaismentoroinnissa asetelma on tasavertainen, kumpikaan ei ole seniori tai juniori. Meillä oli hyviä, avoimia keskusteluja. Pystyin heittelemään ajatuksia laatikon ulkopuolelta. Keskustelumme tuntuivat luottamuksellisilta. En olisi voinut toivoa parempaa paria!

Oli hyvä saada keskustelukumppani, jolla ei ole mitään tarttumapintaa työpaikkaani – hän tuli täysin ulkopuolelta. Kun meillä oli ihan eri aloilta kokemusta, ajatuksemme olivat toisillemme freesejä. Jatkamme keskusteluja, vaikka mentorointiohjelma jo päättyikin.

Mentorointiin kannattaa osallistua! Jotta paritapaamisista saa enemmän irti, on hyvä miettiä etukäteen, mitä kultakin tapaamiselta haluaa ja hakee. Toki myös kahvipöytäkeskustelulle on syytä jättää tapaamisissa aikaa, ettei vain paukuta asiaa.”

Lähde mukaan mentoriksi

TEKin vertaismentorointiohjelma kesti puoli vuotta, lokakuusta 2021 maaliskuuhun 2022. Virtuaaliseen ohjelmaan osallistui yhteensä 82 ihmistä eli 41 paria.

TEKin suositut mentorointiohjelmat saavat syksyllä jatkoa. Lokakuussa 2022 alkaa puoli vuotta kestävä mentorointiohjelma, johon TEK etsii nyt mentoreita. Ohjelma on asetelmaltaan perinteisempi: kokenut mentori tukee uraansa aloittelevaa.

Olisiko sinulla antaa aikaa ja ammatillista tukea nuoremmalle? Tule rohkeasti mukaan, kaikilla on annettavaa! Haku mentoriksi alkaa 15.6.

TEKin mentorointiohjelmassa on parikeskustelujen lisäksi yhteisiä tilaisuuksia sekä verkkomateriaalia, mitkä antavat välineitä ja inspiraatiota mentoroinnin tueksi. TEKin uravalmentajat tukevat ohjelmaan osallistuvia. Mentorointiohjelma toteutetaan virtuaalisesti, joten voit osallistua mistä päin Suomea tahansa – tai vaikka Suomen rajojen ulkopuolelta.

Jos olet puolestaan urasi alussa ja valmistumisestasi on alle kymmenen vuotta, pane tämä korvan taakse: TEK avaa 8.8. aktorihaun. Jos kaipaat sparrailukaveria ja omaa mentoria, muista hakea mukaan elokuussa.

Avainsanat: