Yliopistoille työrauha, kiusaaminen lopetettava

|
Blogimerkintä

Tempoilu yliopistojen rahoituksessa tekee parhaiden osaajien pitämisen Suomessa erittäin vaikeaksi, puhumattakaan ulkomaalaisten huippuosaajien houkuttelemisesta Suomeen.

Valtiovarainministeriö esitti uusia lisäleikkauksia korkeakouluille vedoten kilpailukykysopimukseen. Yliopistoihin tehtäisiin uusi, vajaan 14 miljoonan euron leikkaus.

Tuntuu, että valtiovarainministeriön virkamiehet haluavat suorastaan ilkkua yliopistojen vakavalle työlle Suomen tuottavuuden ja kilpailukyvyn parantamiseksi.

Vaikka tekniikan yliopistojen tutkimusinfrastruktuuri ja sen ylläpito on kallista, silti vähintään kaksi kolmasosaa niiden menoista syntyy palkoista. Palkkoja maksetaan jo ansioituneille tai urallaan kehittyville tutkijoille ja opettajille sekä heidän työtään tukeville henkilöille. Pelkona on, että lisäleikkaukset useiden säästökierrosten riuduttamilta teknillisiltä yliopistoilta tarkoittaa käytännössä irtisanomisia.

LISÄLEIKKAUS ON PERUTTAVA MM. SEURAAVISTA SYISTÄ:

  1. Kiky-sopimuksen tavoitteena on lisätä Suomen kilpailukykyä. Tekniikan alan yliopistot ovat isossa roolissa kilpailukykymme perustan luomisessa. Kilpailukyvyn keskeisin edellytys on se, että kykenemme muuttamaan tutkimuksella tuotetun tiedon ja osaamisen tuotteiksi ja palveluiksi. Tähän tarvitaan yliopistoja. Kilpailukykysopimusta ei pidä käyttää verukkeena kilpailukyvyn perustan rapauttamiseen.
  2. Yliopistojen parhaista osaajista käydään kovaa kansainvälistä kilpailua. Kilpailukykyisten urapolkujen luomiseksi yliopiston talousnäkymien pitää olla vakaita ja vähintäänkin ennakoitavissa. Tempoilu yliopistojen rahoituksessa tekee parhaiden osaajien pitämisen Suomessa erittäin vaikeaksi, puhumattakaan ulkomaalaisten huippuosaajien houkuttelemisesta Suomeen. 
  3. Yliopistot ovat tehneet jo omin toimin isoja säästöjä. Tekniikan yliopistot, esimerkiksi Aalto-yliopisto, TTY ja LUT, ovat tehostaneet toimintaansa jo useampien säästö- ja yt-kierrosten kautta. Valitettavasti irtisanomisia on jouduttu tekemään jo lukuisia kertoja. Samaan aikaan tekniikan yliopistot ovat tiivistäneet yhteistyötään ja terävöittäneet työnjakoaan huomattavasti. Tässä ne ovat toimineet esimerkkinä koko muulle korkeakoulukentälle.

Tuntuu, että valtiovarainministeriön virkamiehet haluavat suorastaan ilkkua yliopistojen vakavalle työlle Suomen tuottavuuden ja kilpailukyvyn parantamiseksi. Tämän kiusaamisen on loputtava ja yliopistoille on annettava työrauha.

Opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen ehti jo todeta, että hän haluaa yliopistojen ja korkeakoulujen saavan pitää taloudellisen hyödyn, joka syntyy kilpailukykysopimuksesta. Tämän varaan myös yliopistot ovat ymmärrettävästi laskeneet.

Asia noussee esiin budjettiriihessä, jossa on syytä poistaa tämä uusi leikkaus.

Avainsanat: