Yrittäjyys on näyteikkuna tulevaisuuteen
Tampere ES:n puheenjohtaja Elisa Lukinille yrittäjyys on tapa oppia uutta ja saada aikaan muutosta. Hän on ollut tiiviisti mukana rakentamassa Tampereen startupskeneä kolmen vuoden ajan.
Tämän vuoden Slushikaan ei pyörisi ilman tuhansia vapaaehtoisia. Yksi heistä on tamperelainen Elisa Lukin. Hän toimii yhden puhujan henkilökohtaisena avustajana.
– Slushissa kiehtoo ennen kaikkea se fiilis, kun astuu sisään. Tuntuu, että kaikki on mahdollista, Lukin kertoo.
Lukinille yrittäjyys ja startup-maailma on ennen kaikkea ikkuna tulevaisuuteen – keino muuttaa maailmaa.
– Slushissa on erityisen kiinnostava kierrellä eri startupien esittelypisteillä sekä nähdä uusia teknologioita ja miten niitä on sovellettu.
Avustajatehtävien ja uuden haistelun lisäksi Lukin aikoo tavata myös rahoittajia. Hän nimittäin auttaa tekoälyä kehittävää startupia rahoituksen keräämisessä. Yrityksen ideana on kehittää sovelluksia siihen, miten tekoälyn avulla voitaisiin helpottaa tutkimuksen tekemistä.
– Yritys on parhaillaan siemenrahoitusvaiheessa ja se etsii sekä julkista että yksityistä rahoitusta. Ensimmäisenä askeleena on löytää kumppaneiksi yliopistoja, jotka ovat valmiita tekemään kokeiluja tekoälyn kanssa.
Tampereelle kasvanut vireä startupskene
Lukinin tuotantotalouden opinnot Tampereen teknillisellä yliopistolla ovat loppusuoralla. Parhaillaan hän viimeistelee diplomityötänsä Ductorille, joka kehittää biokaasutuotantolaitoksille teknologiaa ylimääräisen typen poistamiseksi prosessista ja kierrättämiseksi lannoitteena. Työssään Lukin on pohtinut, miten projektiliiketoimintaa voitaisiin skaalata ulkomaille.
– Olen kiinnostunut ekologisuudesta ja kiertotaloudesta ja on tärkeää, että nämä elementit ovat työssä mukana.
Lukin itse innostui yrittäjyydestä Demolan kurssilla, jossa eri korkeakouluista valitut tiimit ratkaisivat yhdessä yritysten ongelmia.
– Siellä kiehtoi etenkin tekemisen meininki ja yhteistyö yritysten kanssa.
Sittemmin yrittäjyysskene onkin vienyt mennessään. Demolan jälkeen Lukin oli mukana sparraamassa opiskelijoita y-kampukselle, joka tarjoaa yrittäjyyteen liittyviä palveluja, koulutusta ja tapahtumia niin opiskelijoille kuin henkilökunnallekin.
Vuoden 2018 alussa hän aloitti Tampere Entrepreneurship Societyn eli Tampere ES:n puheenjohtajana.
– Pyrimme matalalla kynnyksellä saamaan opiskelijoita kehittelemään omia ideoitaan. Olemme järjestäneet ekskursioita ja meillä on käynyt startupeja kertomassa omia tarinoitaan.
Uudelle tasolle Tampereen startup-kulttuuri ponnahti reilu vuosi sitten, kun Tribe Tampere avasi ovensa. Tribe Tampere toimii alustana kaikille yrittäjyyden parissa toimiville järjestöille.
– Mukana ovat esimerkiksi y-kampus, Tampere ES, Pirkanmaan nuoret yrittäjät, Tampereen nuorkauppakamari, demola, Tampereen kaupunki sekä yritystiloissa joukko startupeja. Halusimme luoda paikan, joka ei olisi vain opiskelijoiden juttu.
– Ajatuksena on, että sinne voi tulla oman ideansa kanssa, tavata huikeita tyyppejä ja päästä eteenpäin seuraavalle tasolle. Vaikka oma yritys ei pääsisikään lentoon, moni vapaaehtoinen on työllistynyt muihin startupeihin ja pienyrityksiin.
Yrittäjyys tapa muuttaa maailmaa
Lukinin mielestä opiskeluaika on loistava hetki kokeilla erilaisia ideoita ja yrittää. Hän toivoo, että yrittämisestä muodostuisikin luonteva tapa toimia, kun haluaa saada muutosta aikaiseksi.
– Kun saa idean, lähtisi heti testaamaan, ostaisiko joku muukin sen, hän havainnollistaa.
Itse Lukin teki sen yli vuosi sitten, kun hän lähti osakkaaksi Future Works -asiantuntijakollektiiviin, joka tekee selvityksiä yksityiselle ja julkiselle sektorille.
– Olen ollut esimerkiksi mukana tekemässä selvitystä Sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskus STEAlle siitä, miten startupien ketteriä johtamistapoja voitaisiin käyttää järjestömaailmassa. käytimme esimerkkinä Tribe Tampereen rakentamista.
TEK on mukana Slushissa 4.–5.12.2018. Tule tapaamaan meitä osastolle A 27.
Lue myös artikkelit