Eduskuntavaalien alla yrittäjien oli helppo löytää ystäviä; olivathan monet puolueet juuri yrittäjän asialla. Vaalit on nyt käyty ja uuteen eduskuntaan valittiin lähes 50 yrittäjätaustaista kansanedustajaa. Nyt on aika lunastaa monet kauniit puheet.
Yhä useampi tekkiläinen työskentelee yrittäjänä, ja moni yhdistää palkkatyön ja yrittäjyyden. Työelämän muuttuessa eri rooleja on yhä vaikeampi erottaa toisistaan. Uuden hallituksen tulisi tunnistaa tämä ja luoda yrittäjyydelle mahdollisimman hyvä kasvualusta, jotta talouden uudistumiseen ja työpaikkojen luomiseen saataisiin vauhtia.
Mitä sitten pitäisi tehdä?
1. Viranomaisille yhtenäinen yrittäjyyden määritelmä
Tällä hetkellä verottajan, työvoimahallinnon ja sosiaaliturvaviranomaisten kriteerit yrittäjyydelle vaihtelevat. Monet viranomaisten väliset prosessit voivat kestää vuositolkulla niin, että käteen jää yrittäjäriski ilman työsuhdeturvaa.
Tämä tilanne pitää korjata mahdollisimman nopeasti.
2. Palkkatyötä ja yrittäjyyttä jouhevasti rinnakkain
Monet alkuvaiheen yritykset kaipaavat kasvaakseen lisäosaamista, mutta eivät pysty palkkaaminen vakituista ja kokopäiväistä työntekijää. Parasta olisi, jos esimerkiksi palkkatyössä oleva tekniikan asiantuntija voisi auttaa sivutoimisena yrittäjänä kasvavia yrityksiä – ja samalla oppia itsekin uusia taitoja.
Yhteiskunnan rakenteiden pitäisi mahdollistaa paremmin tällainen palkansaaja- ja yrittäjäroolien yhdistäminen. Kansainväliset kollegat ja päättäjät juhlapuheissa kehuvat usein, että Suomessa ihmisiin on helppo luottaa. Onkin ristiriitaista, että tällä hetkellä viranomaiset toimivat kuin kenenkään ei voisi luottaa.
Jokaisen tulisi itse pystyä määrittelemään ensisijainen tulonansaintastatuksensa yrittäjä- ja palkansaaja-aseman välillä. Henkilön tulisi siis saada yrittäjä- tai palkansaajatuloa ilman, että se määrittelee automaattisesti henkilön asemaa.
3. Ansiosidonnaista työttömyysturvaa yrittäjyyden alussa
Viime vuosina monet suuryritykset ovat harventaneet tuntuvasti rivejään – myös korkeasti koulutettuja tekniikan osaajiaan. Yrittäjyydestä on muodostunut monelle potentiaalinen vaihtoehto työllistyä.
Nyt pitäisi tutkia mahdollisuutta, voitaisiinko ansiosidonnaista työttömyyskorvausta maksaa määräajan yrittäjyyden alussa. Se voisi toimia uudenlaisena starttirahana.
Kirjoittaja on TEKin yrittäjäklubin puheenjohtaja.