
Sekavan johtoajatus on tuoda yhteen Tampereen korkeakouluyhteisön sateenkaarevia opiskelijoita ja luoda heille turvallinen ympäristö, jossa olla oma itsensä. Sateenkaarevat opiskelijat kuuluvat seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin.
TEKin opiskelijatutkimuksen mukaan sukupuolivähemmistöihin kuuluvat opiskelijat kokevat cissukupuolisia opiskelijoita useammin ulkopuolisuutta opiskeluporukassaan ja etteivät voi olla omia itsejään. Cissukupuolinen tarkoittaa, että kokee syntymässä määritellyn sukupuolen omakseen. Tutkimus on vuodelta 2022.
– Joissain ainejärjestöissä ilmapiiri sateenkaariopiskelijoita kohtaan ei ole kauhean avoin, eikä oman alan opiskelijoiden joukossa voi välttämättä olla oma itsensä, Sekavan puheenjohtaja Kaitsu Dahlberg kertoo.
Hän sanoo, että jos asenteet eivät ole kohdallaan, se vaikuttaa vähemmistöihin kuuluvien opiskelijoiden hyvinvointiin ja turvallisuuden tunteeseen.
– Haluamme tavoittaa ne opiskelijat, jotka ovat meidän kohderyhmäämme ja näillä aloilla, joissa ilmapiiri ei ole avoin. Meillä pääsee tutustumaan ihmisiin, kun omaa yhteisöä ei ole, täydentää Sekavan tapahtumavastaava Kuura Ahola.
Dahlbergin mukaan monissa paikoissa asenteet sateenkaariopiskelijoita kohtaan ovat positiiviset tai muuttumassa paremmiksi.
– Viime vuonna Manse Pridessä TREY ja Tamko olivat meidän mukanamme viestimässä ja kulkueessa, Ahola sanoo.
TREY on Tampereen ylioppilaskunta ja Tamko on Tampereen ammattikorkeakoulun opiskelijakunta.
Holiton hengailu kiinnostaa
– Jäsenistömme on kasvanut huimasti, Kaitsu Dahlberg kertoo. Hän on Sekavan hallituksessa kolmatta vuotta ja opiskelee kestävää kaupunkikehitystä Tampereen yliopistossa Hervannan ja keskustakampuksella.
Sekava on toiminut kerhona vuodesta 1999 ja virallinen yhdistys siitä tuli 2022. Haastatteluhetkellä Sekavassa on 446 jäsentä.
Sekavan jäsenyys on ilmainen, ja tapahtumista suurin osa on avoimia kaikille opiskelijoille.
– Meillä on käynyt Tampereella asuvia opiskelijoita, jotka opiskelevat jossain muualla korkeakoulussa, Kuura Ahola sanoo. Hän opiskelee tietojenkäsittelytieteitä Tampereen yliopistossa Hervannassa.
Sekava järjestää tutustumisiltoja, urheilulajikokeiluja, sitsejä, hengailuiltoja ja opiskelijabileitä. Alkuvuodesta Sekava on kutsunut jäsenensä esimerkiksi kokeilemaan kyykkää, viettämään Colors of Pride -sitsejä ja tekemään käsitöitä.
Suurin osa Sekavan tapahtumista on alkoholittomia.
– Tykkään lähteä tapahtumiin mukaan, kun ne eivät ole ryyppäämistä. Niissä pääsee hengailemaan ihmisten kanssa ja tutustumaan. Todella mukavaa toimintaa, Sekavan viestintävastaava Jules Saari kuvailee.
Sekava tekee yhteistyötä muiden opiskelijajärjestöjen lisäksi esimerkiksi Tekniikan akateemiset TEKin kanssa. Tammikuun lopussa TEK, Sekava ja Aalto-yliopiston sateenkaarijärjestö GAYY järjestivät opiskelijaseminaarin.
– Tämä työelämäseminaari oli uusi tapahtuma. Haluamme asiatapahtumia enemmän tulevaisuudessa, Dahlberg pohtii.
(Juttu jatkuu kuvan jälkeen.)

Mysteeri. Järjestön nimi on ollut alusta alkaen Sekava. Nykyhallitukselle on täysi mysteeri mistä nimi tulee. Kuvassa Sekavan hallituksen jäseniä vasemmalta lukien: tapahtumatoimihenkilö Veera Lignell, tapahtumavastaava Kuura Ahola, yhdenvertaisuusvastaava Julian Heinonen, puheenjohtaja Kaitsu Dahlberg (edessä), käännösvastaava Leo Takkunen, käännösvastaava Jansu Janakka ja viestintävastaava Jules Saari.
Aluevaltaus AMK:n puolelle
Jules Saari on osallistunut Sekavan toimintaan vuodesta 2023. Hän kertoo, että isoin muutos viime aikoina on ollut Sekavan laajentuminen Tampereen ammattikorkeakoulu TAMKin puolelle.
– Haluan tuoda kunnon rytinällä Sekavan toimintaa näkyväksi myös ammattikorkean puolelle, Saari sanoo. Hän opiskelee sosionomiksi TAMKissa pääkampuksella Kaupissa.
– Olen saanut Sekavasta uusia ystäviä. Vapaaehtoistyöhön motivoi sateenkaariyhteisön arvot, joita haluan ajaa, Saari jatkaa.
Yhteisöllisyys on myös Kuura Aholalle motiivi toimia harrastejärjestön aktiivina.
– Tämä on hyvää vastapainoa opiskelulle.
Kaitsu Dahlbergiä motivoi kontaktit, kaverit ja se, että pääsee tekemään tärkeää työtä oman yhteisönsä puolesta.
– On kivaa pystyä tuomaan ihmisille kivaa sisältöä elämään. Vaikkei tästä saa palkkaa, niin saa paljon muuta. Olen kotihiiri, tykkään olla kotona. Sekava on hyvä syy lähteä muuallekin, hän tiivistää.
Kunnioita valittua nimeä
Jules Saari on huomannut, että Sekavan jäsenistöä keskusteluttaa nimiasia. Eli siis se, missä yhteydessä sukupuolivähemmistöön kuuluva opiskelija pystyy käyttämään valitsemaansa etunimeä, jonka kokee omakseen, mutta joka ei ole virallinen. Opiskelijoiden henkilötiedot ovat Tampereen yliopiston järjestelmissä siinä muodossa kuin ne ovat väestötietojärjestelmässä.
– Joka kurssilla joutuu erikseen sanomaan, jos haluaa käyttää eri nimeä, Kuura Ahola kertoo havainnoistaan. Hän itse muutti virallisen nimensä jo ennen opintojensa aloittamista.
TAMKissa opiskeleva Saari oli omasta nimestään yhteydessä opinto-ohjaajaan.
– Olen transihminen. Itselläni se meni niin, että sain kutsumanimeni sähköpostiin ja kurssitietoihin, vaikka virallinen nimeni näkyy väestötietojärjestelmässä, Saari kertoo.
Transihmisen tai transsukupuolisen ihmisen sukupuoli-identiteetti ei vastaa hänelle syntymässä määriteltyä sukupuolta.
Kaitsu Dahlbergin mukaan hyvä käytäntö on kunnioittaa toisen ihmisen itselleen valitsemaa nimeä.
Ahola ja Dahlberg kannustavat sateenkaariopiskelijoilta lähtemään oman paikkakuntansa järjestötoimintaan mukaan. Ja jos sateenkaariyhteisöä ei löydy, he kannustavat perustamaan sellaisen – jos vain aikaa, uskallusta ja energiaa riittää.
Muita sateenkaarevia opiskelijajärjestöjä
GAYY ry
- Kaupunki/yliopisto: Aalto-yliopisto
- Perustettu: 2013, mutta ei ole ensimmäinen sateenkaariyhdistys Otaniemessä. Vanhemmat sulautuivat muutama vuosi perustamisen jälkeen GAYY:hyn.
- Toiminnan tarkoitus ja tavoitteet: GAYY:n tavoitteena on yhdistää sateenkaariasioista kiinnostuneita Aalto-yliopiston opiskelijoita ja järjestää sateenkaarivähemmistölle suunnattua opiskelijatoimintaa. Toiminnassa tärkeää on luoda opiskelijakulttuuria ja tapahtumia, joihin mukaan lähtemisen voi jokainen kokea turvalliseksi. Isoimmat tapahtumat ovat kahdesti vuodessa järjestettävät sitsit sekä Helsinki Pride -viikon päättävä GayDay.
- Toimintakieli: suomi ja englanti
- www.gayy.fi/fi
Teksti: GAYY
Lue myös: Kaappikeskiviikkona saa olla oma itsensä
Skinnarilan Poikkitieteellinen Pride yhdistys (SkiPPY)
- Kaupunki/yliopisto: LUT & LAB Lappeenrannan kampus
- Perustettu: maaliskuu 2024
- Toiminnan tarkoitus ja tavoitteet: Tavoitteemme on edistää Skinnarilan sateenkaariopiskelijoiden hyvinvointia järjestämällä erilaisia tapahtumia, sekä rakentaa yhteisöllisyyden tunnetta.
- Toimintakieli: suomi ja englanti
- skippyry.fi/fi
Teksti: SkiPPY
Spektri ry
- Kaupunki/yliopisto: Turku / Turun korkeakouluopiskelijoille
- Perustettu: vuonna 1990
- Toiminnan tarkoitus ja tavoitteet: Spektri ry:n toiminta tähtää tuomaan Turun sateenkaariopiskelijoita yhteen erilaisen toiminnan, kuten illanviettojen, sitsien ja muiden tapahtumien muodossa. Pyrimme toiminnallamme edistämään seksuaalista ja sukupuolista yhdenvertaisuutta ja ajamaan seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvien asioita eritoten opiskelijoiden ja nuorten keskuudessa.
- Toimintakieli: suomi ja englanti
- www.spektriry.fi
Teksti: Spektri
Qaareva ry
on perustettu vuonna 2020, mutta sen juuret ovat 1980-luvulla opiskelijaliikkeessä. Nykyään järjestö on kaikille sateenkaariyhteisöön kuuluville avoin. Qaareva on Helsingin yliopiston ylioppilaskunnan piirissä toimiva järjestö. www.qaareva.com
Eikö järjestöäsi mainittu? Ole meihin yhteydessä, esittelemme järjestönne mielellään: TEK-lehti(a)tek.fi