Hankamäki Teemu
Vielä auki. – Tavoitteena on nyt saada sovintoehdotus, joka tulee molemmin puolin hyväksytyksi ja lakot vältetään, Tekniikan akateemiset TEKin työmarkkinajohtaja ja YTN:n neuvottelupäällikkö Teemu Hankamäki sanoo.

YTN antoi lakkovaroituksen teknologiateollisuuteen – Katso, koskeeko lakko sinua

|
Uutinen

Tekkiläistenkin palkoista neuvotteleva YTN antoi lakkovaroituksen teknologiateollisuuden toimialalle. Lakko uhkaa neljänä perjantaina. Kokosimme tähän juttuun aiheeseen liittyviä kysymyksiä ja vastauksia.

Uutista päivitetty 20.2.2025

Ylemmät toimihenkilöt YTN ilmoitti 13.2.2025 lakkovaroituksesta, joka koskee teknologiateollisuuden ylempien toimihenkilöiden työehtosopimusta.

Kyseessä ovat yhden päivän mittaiset lakot perjantaisin 28.2., 7.3., 14.3. ja 21.3. ellei sopua työehtosopimuksen uudistamisesta sitä ennen synny.

Lisäksi YTN ilmoitti 14.2.2025- 22.3.2025 ajalle liukumasaldojen kerryttämiskiellosta ja vapaa-aikana matkustamisen kiellosta, jotka nekin koskevat teknologiateollisuuden ylempien toimihenkilöiden työehtosopimusta.

Koskeeko mahdollinen lakko sinua? Katso lisätietoa YTN:n sivuilta tästä linkistä.

SAK:n ja STTK:n ilmoittamat painostustoimet eivät koske ylempinä toimihenkilöinä työskenteleviä TEKin jäseniä. Lue lisää täältä.

Lakkovaroituksen vuoksi valtakunnansovittelijalla on velvollisuus kutsua osapuolet sovitteluun.
- Teemu Hankamäki

Miksi tekkiläistenkin palkoista neuvotteleva Ylemmät toimihenkilöt YTN antoi lakkovaroituksen, Tekniikan akateemiset TEKin työmarkkinajohtaja ja YTN:n neuvottelupäällikkö Teemu Hankamäki?

– YTN:n neuvottelut ovat kestäneet Teknologiateollisuuden työnantajien kanssa pitkään ja tulosta ei ole syntynyt. Nyt haetaan uutta vaihdetta ja lakkovaroituksen vuoksi valtakunnansovittelijalla on velvollisuus kutsua osapuolet sovitteluun.

Mitä YTN tavoittelee?

– Ensisijaisena tavoitteena on turvata jäsenten ostovoiman kehittyminen riittävillä yleiskorotusluonteisilla palkankorotuksilla ja parantaa sopimusmääräyksillä muun muassa työhyvinvointia ja työssä jaksamista. TEKin jäsenet odottavat palkankorotuksia. Tammikuussa tehdyn kyselyn mukaan 71 prosenttia TEKin jäsenistä odottaa, että sopimuksen yleiskorotuksen tulee olla vähintään noin 2,5 prosenttia vuodessa.

Miten neuvottelut etenivät tähän saakka?

YTN on käynyt neuvotteluja syyskuun puolivälistä alkaen eli peräti viisi kuukautta ja neuvottelukertoja on ollut lukuisia. Valitettavasti edes tekstikysymyksistä ei ole saavutettu lopullista sopua. Tähän vaikuttaa erityisesti se, että työnantajalla on tavoitteita, jotka heikentävät työehtoja, mitä emme voi hyväksyä. Kokonaan kankkulan kaivoon käydyt neuvottelut eivät suinkaan ole menneet ja useista tekstimuutoksista on alustavia yhteisymmärryksiä.

Onko palkankorotuksista neuvoteltu?

Koska tekstiasioista ei ole sovittu, työnantaja kieltäytyy keskustelemasta palkankorotuksista. Teknologiateollisuuden sopimuksen osalta ei ole siis neuvoteltu palkankorotusrakenteesta, saati korotustasoista. YTN on kuitenkin antanut palkankorotustavoitteensa jo ennen joulua.

Voisiko YTN olla sopimuskierroksen päänavaaja?

Teoriassa kyllä, mutta käytäntö on vaikeampaa. Näyttää siltä, että Teknologiateollisuuden työnantajat on ainakin toistaiseksi valinnut niin sanotuksi päänavauskumppanikseen työntekijöitä edustavan Teollisuusliiton. Asia siis riippuu pitkälti työnantajien tilannearviosta. YTN:lle päänavauksen tekeminen on täysin mahdollista, mutta sopimusehtojen pitää meidänkin osaltamme loksahtaa sopivasti paikalleen.

Toteutuvatko ilmoitetut lakot?

Tämä jää nähtäväksi. Tavoitteena on nyt saada sovintoehdotus, joka tulee molemmin puolin hyväksytyksi ja lakot vältetään.

Miten TEKin jäsenen tulee toimia, jos lakko kuitenkin toteutuu?

Kyseessä on yhden perjantaipäivän mittaiset lakot. Lakossa oleminen on erittäin yksinkertaista eli jättää kyseisenä lakkopäivänä kaikki työt tekemättä. Vapautuneen ajan voi käyttää vaikkapa perheen, ystävien tai harrastusten parissa.

Palautetta toimitukselle Voit antaa palautetta tai juttuvinkkejä suoraan TEK-lehden toimitukselle tällä lomakkeella. Arvostamme erityisesti omalla nimellä ja yhteystiedoilla annettua palautetta, mutta otamme vastaan myös anonyymejä viestejä.