Joukko kuntalaisia pöydän ääressä
Äänestä. Kunta- ja aluevaalit järjestetään sunnuntaina 13.4.2025. Ennakkoäänestys on kotimaassa 2.–8.4.2025 ja ulkomailla 2.–5.4.2025.

7 syytä äänestää

|
Uutinen

Kunta- ja aluevaalit käydään juuri nyt. TEKillä on tällä kertaa seitsemän kunta- ja aluevaalitavoitetta. Lue, vaikutu ja vaikuta.

Tekniikan akateemiset TEK lähtee kunta- ja aluevaaleihin seitsemällä keihäänkärkitavoitteella. TEK tahtoo kuntien ja hyvinvointialueiden luovan osaamiselle entistä vankemman perustan, ryhdistäytyvän ilmastotyössä ja tehostavan tekoälyn käyttöään.

Lisäksi TEK haluaa kuntien pitävän huolta kansainvälisistä asiantuntijoista, parantavan opiskelija-asumista ja lisäävän elinvoimaansa. Tavoitteista hankintakriteerien helpottaminen kohdistuu sekä kuntiin että hyvinvointialueisiin.

Miksi TEK on valinnut juuri nämä tavoitteet, TEKin yhteiskuntasuhdejohtaja Juhani Nokela?

– TEKin tavoitteet kohdistuvat erityisesti niihin asioihin, jotka TEKin muussakin vaikuttamisessa ovat pinnalla. Nämä ovat asioita, joiden kanssa jäsenemme työskentelevät tai ne muuten liittyvät koko Suomen elinvoimaan.

Miten tavoitteet syntyivät?

– Tavoitteitamme valmistelevat toimiston eri alojen asiantuntijat, jotka käyvät laajasti keskusteluja myös muiden toimijoiden kanssa. Luonnoksesta käymme keskustelua luottamustoimijoidemme kanssa ja keräämme heiltä parannus- ja kehittämisehdotuksia. Lopullisesti tavoitteista päättää TEKin hallitus.

Miten TEK aikoo toimia, että tavoitteet käytännössä toteutuvat?

– Viestimme tavoitteita puolueiden toimijoille. Kunnissa ja hyvinvointialueilla eletään kuitenkin hyvin erilaisissa tilanteissa. Toivommekin, että erityisesti tekkiläisiä ehdokkaita tulee valituksi vaaleissa. Heille viestimme ammattikunnan yhteisiä näkemyksiä, joita he voivat edistää paikallisesti parhaaksi katsomallaan tavalla.

– TEKissä tehdään vaikuttamistoimintaa kunnallisella tasolla vähemmän ja työ kohdistuu enemmän valtakunnalliselle tasolle. Työllisyyspalveluiden siirryttyä kuntien vastuulle on kuitenkin väistämätöntä, että näissä asioissa käydään keskustelua erityisesti niiden kaupunkien kanssa, joissa valtaosa TEKin jäsenistä asuu.

Viime kuntavaaleissa TEKillä oli neljä teesiä. TEK tahtoi kuntien lisäävän rahaa lasten ja nuorten hyvinvointiin, muuttavan Suomen hiilineutraaliksi vuoteen 2035 mennessä, digitalisoivan palvelunsa ja tekevän hankintansa kestävästi.

Miten teesit toteutuivat?

– Tarkkaa seurantaa meillä ei asiasta ole. On huomattava, että vaalien jälkeen koko kuntakenttä muutti muotoaan, kun hyvinvointialueet luotiin ja sosiaali- ja terveyspalvelut sekä palo- ja pelastustoimi siirtyivät pois kuntien vastuulta. Tältä osin tuntuukin, että vaikka esimerkiksi digitalisoimisessa on edistytty, niin merkittävä osa paikallisista kehittämisvoimista kohdistui enemmänkin hallintouudistukseen.

TEKin kuntavaalitavoitteet on jaoteltu seitsemän otsikon alle. Julkaisemme kaikki tavoitteet siten, että ensin on otsikko, sitten tavoite yhdellä virkkeellä ilmaistuna ja päälle vielä kolme pointtia. Kaikki tavoitteet perusteluineen löydät osoitteesta www.tek.fi/vaalit2025.

1 Osaamisen perusta luodaan koulutuksessa

Panostukset oppimiseen luovat vankan perustan osaamiselle.

  • Oppimistulosten paranemiseen tähtäävät toimet tukevat sekä heikommin suoriutuvia että hyvin menestyviä oppilaita.
  • Oppilaitosten tulee kartoittaa mahdolliset yhteistyön paikat toiminnan tehostamiseksi.
  • Kuntien tulee mahdollistaa riittävä täydennyskoulutus sivistystoimen henkilöstölleen.

2 Kunnat avainasemassa ilmastotyössä  

Kuntien ilmastotyön tulee olla linjassa Suomen hiilineutraaliustavoitteen 2035 kanssa.

  • Kuntien tulee tehdä ilmastosuunnitelmat kattaen myös ilmaston­muutokseen sopeutumisen.
  • Kunnilla tulee olla askelmerkit polttoon perustumattomaan lämmöntuotantoon vähintään pitkällä aikajänteellä.
  • Kuntien tulee edistää liikenteen päästövähennyksiä edistämällä sähköautojen latausinfraa ja hankintojen kautta.

3 Tekoäly ja digitalisaatio

Tukiälystä toimiva lääke julkisen sektorin tehostamiseen.

  • Kuntien ja hyvinvointialueiden toiminnassa kertyvää dataa hyödynnetään merkittävästi nykyistä enemmän.
  • Henkilöstön koulutusta tekoälytyökalujen käyttöön ja hankintoihin lisättävä.
  • Kehitetään kuntien ja hyvinvointialueiden käyttöön sopivia tekoälytyökaluja.

4 Hankinnat

Jaetaan hankinnat pienempiin osiin ja sisäl­lytetään niihin innovaatio­painotus mikro- ja pk-yritysten mahdollisuuksien    parantamiseksi.

  • Kuntien tulee pilkkoa hankintansa riittävän pieniin osiin, jotta kaiken kokoisilla toimijoilla on mahdollisuus osallistua tarjouskilpailuihin.
  • Lisätään hankintoihin kriteereiksi innovatiivisuus edistämään markkinoiden kehitystä ja innovaatioiden käyttöönottoa.
  • Parannetaan kuntien hankintaosaamista erityisesti kestävyys­ratkaisujen osalta.

5 Cities must adapt to the 3-/6-month rule in their support for international experts

Unemployment, integration and language services must be available quickly, and suit well also internationals with higher education degrees.

  • Provide high-quality employment and integration services, including access to daycare and education, also to highly educated internationals and their families.
  • Protect vulnerable international experts against exploitation with improved education and safeguarding measures.
  • Ensure a diverse range of language classes are available for those in full-time employment, with incentives for companies that aid in integration.

6 Opiskelijoihin panostaminen on panostus elinvoimaiseen kuntaan

Laadukas ja riittäväksi mitoitettu opiskelija-asuminen on vetovoimatekijä sekä kotimaisille että kansain­välisille opiskelijoille.

  • Kuntien tulee kaavoittaa riittävästi opiskelija-asumiseen suunnattuja tontteja yliopistokampusten ja keskeisten palveluiden läheisyyteen sekä julkisten kulkuyhteyksien äärelle. 
  • Opiskelija-asumisen rakentamista tulee tehostaa keventämällä turhan yksityiskohtaisia sääntelyitä kaavoituksessa, kuten esimerkiksi kevennetyllä autopaikkanormilla.
  • Kunnat edistävät kalustettujen asuntojen järjestämistä kansainvälisille opiskelijoille yhdessä yliopistojen ja opiskelija-asuntoja tarjoavien tahojen kanssa.  

7 Elinvoima ja ekosysteemit

Elinvoimaa kunnille osaamisen, yhteisöllisyyden ja saavutettavuuden keinoin.

  • Edistetään paikallisten korkeakoulujen ja yritysten yhteistyömahdollisuuksia.
  • Kuntiin siirtyneet työllisyyspalvelut tukevat myös korkeakoulutettujen kuntalaisten työllistymistä.
  • Sujuvat liikenneyhteydet alueiden sisällä ja välillä luovat saavutettavuutta palveluihin ja edistävät työllistymismahdollisuuksia. •

Tekkiläisiä kunta- ja aluevaaliehdokkaita löydät täältä.

Palautetta toimitukselle Voit antaa palautetta tai juttuvinkkejä suoraan TEK-lehden toimitukselle tällä lomakkeella. Arvostamme erityisesti omalla nimellä ja yhteystiedoilla annettua palautetta, mutta otamme vastaan myös anonyymejä viestejä.
Avainsanat: