Akava: Työttömien aktivointi nopeasti käyntiin

|
Uutinen
Kuuntele

Akava vaatii hallitusta uusien leikkausten sijaan pysymään jo sovitussa työttömyysturvan leikkaamisessa, joka astuu voimaan ensi vuoden alusta alkaen. Sen sijaan maan hallituksen tavoitteet työttömien aktivointitoimien edistämiseksi ovat erittäin tervetulleita ja ne on saatava nopeasti käyntiin.

Hallitus on jo aiemmin päättänyt, että työttömyysturvan kestoa leikataan sadalla päivällä. Leikkaukset astuvat voimaan ensi vuoden alussa. Nyt hallitus on tuonut keskusteluun malleja, joilla porrastetaan työttömyysturvaa nykyistä jyrkemmin.

– Hallituksen painopiste on työttömien aktivoinnissa, ja onkin hyvä, että työllisyyspaketti sisältää näitä keinoja, sanoo puheenjohtaja Sture Fjäder.

Akava on erittäin huolissaan hallituksen esityksestä, jonka mukaan työttömien mahdollisuutta opiskeluun tiukennettaisiin vielä nykyisestä. Akavan mielestä työttömyysturvalla on saatava opiskella vapaasti, kunhan työttömät ovat samalla työmarkkinoiden saatavilla. Tavoite on huomioitava jo ensi vuoden talousarviossa.

Akava on esittänyt räätälöityjä työllistämistoimia erityisesti pitkäaikaistyöttömille korkeakoulutetuille. Niiden järjestämisessä tulee hyödyntää yhä enemmän yksityisen sektorin palveluntuottajia.

Työllisyyden lisäämiseksi on ensiarvoisen tärkeää, että työttömyysturvan oheen saadaan uusi yhdistelmävakuutusmalli. Tämä mahdollistaisi sen, että vuorotellen palkansaajina, freelancereina ja yksinyrittäjinä työskentelevät voisivat vakuuttaa itsensä nykyistä joustavammin työttömyyden varalle.

– Tämä tukisi hallituksen työllisyystavoitetta. Työelämä on muuttunut entistä repaleisemmaksi ja toimeentulo epävarmemmaksi. Kun uuden ajan palkansaajien turvaverkkoja parannetaan, on heillä nykyistä enemmän rohkeutta kokeilla erilaisia työllistymismahdollisuuksia, Fjäder toteaa.

Akava pitää inhimillisenä hallituksen esittämää, niin kutsuttua kerta-armahdusta eläkeikää lähestyville pitkäaikaistyöttömille. Esitys ei kuitenkaan pidennä työuria ja on vastikään tehdyn eläkeuudistuksen linjan vastainen. Lisäksi vaarana on, että tämä kannustaisi entisestään työnantajia irtisanomaan ikääntyneitä työntekijöitä.

– Voisivatko eläkeikää lähestyvät työttömät ennemminkin päästä kertaluonteisesti vaikka työmarkkinatuen muodossa eräänlaisen perustulon piiriin? Tällöin heillä olisi kuitenkin halutessaan mahdollisuus olla myös kiinni työelämässä, Fjäder esittää.