Akava: Verotuksen kiristäminen tappaisi kasvunäkymät
Akavan mielestä puheet 60 000 euroa vuodessa ansaitsevien veronkiristyksestä ovat vaalikuumeen aiheuttamaa populismia. Viimeksi asia nostettiin esille viikonloppuna.
Akava on seurannut huolestuneena viimeaikaisia puheita verotuksen kiristämisestä. Verotuksen kiristäminen tappaisi Suomen vähäisetkin kasvunäkymät, huomauttaa Akavan puheenjohtaja Sture Fjäder.
– Puheet 60 000 euroa vuodessa ansaitsevien veronkiristyksestä ovat vaalikuumeen aiheuttamaa populismia. Tällaisia vuosituloja ansaitsevat eivät ole kansainvälisten yritysten huippujohtajia ja optiomiljonäärejä, vaan aivan tavallisia koulutettuja asiantuntijoita, esimiehiä ja yrittäjiä, jotka toimivat osaamisintensiivisillä aloilla ja maksavat kaikista tuloistaan ansiotuloveroa. Heidän työnsä kannustavuutta ei pidä heikentää entisestään, Fjäder toteaa.
Verotus on jo nyt kireää
Vähintään 60 000 euroa vuodessa ansaitsevien verotus on jo nyt progression vuoksi erittäin kireää. He maksavat jokaisesta itse ansaitsemastaan lisäeurosta 50 prosenttia veroa. Tämä ei kannusta osaajia ahkeroimaan entistä enemmän, kantamaan vastuuta ja innovoimaan uutta työtä.
– Tämä sama porukka tekee jo nyt pidempää viikkotyöaikaa kuin muut ja usein ilmaista, harmaata ylityötä. Jos heidän käteen jäävät tulonsa jatkuvasti pienenevät, voi kysyä, kuinka kauan he motivoituvat toimimaan ilmaisena ylityöreservinä, Fjäder sanoo.
Suomalainen tulonsiirtojärjestelmä ja verotus ovat yhdessä raskaasti progressiivisia.
– Viimeisin esimerkki progression jatkuvasta lisäämisestä on lapsilisien lapsivähennys. Akavalaisista, alle 18-vuotiaiden vanhemmista, 41 prosenttia ei saa lapsivähennystä vuoden 2015 verotuksessa, kertoo pääekonomisti Eugen Koev.
Nyt tarvitaan koulutukseen ja työntekoon kannustavia vaaleja
Jatkuva verotuksen kiristäminen ja sillä uhkailu ei myöskään tue puheita koulutuksen ja osaamisen arvostamisesta, Akava huomauttaa.
– Akava peräänkuuluttaa koulutukseen, osaamiseen ja työntekoon kannustavia vaaleja. Tätä tavoitetta edistää kasvua ja ostovoimaa tukeva veropolitiikka, Fjäder sanoo.
Akava esittää, että tuloveroja ei ainakaan kiristetä missään tuloluokassa. Veropolitiikan tulee olla kannustavaa sekä sen tulee palkita työntekoa, vastuunkantoa ja ahkeruutta.