Biohajoava implantti vähentää kärsimystä

|
Uutinen

Tamperelaisen Bioretecin tuotteet hoitavat murtuneet luut ja helpottavat erityisesti lapsipotilaiden elämää.

Timo Lehtonen ja Kimmo Lähteenkorva pitävät työstään Bioretecissä, koska yrityksen biohajoavat implantit parantavat varsinkin lasten terveyttä ja hyvinvointia.

– Perinteiset metalliset implantit, kuten titaaniruuvit ja -levyt, poistetaan erityisesti lapsikirurgiassa usein erillisellä leikkauksella. Tämä tuottaa turhaa kärsimystä ja terveysriskejä potilaille sekä kustannuksia terveydenhuollolle, kertoo Bioretecin toimitusjohtaja Timo Lehtonen.

– Aikuiset murtavat luitaan esimerkiksi talvella liukastuessaan tai urheillessaan. Lapset taas murtavat käsiään erityisesti trampoliinilla hyppiessään, Bioretecin teknologiajohtaja Kimmo Lähteenkorva sanoo.

Kun luu paranee, biohajoavat implantit poistuvat elimistöstä luonnollisella tavalla, ja koska uusinta- tai poistoleikkausta ei tarvita, ne myös parantavat elämänlaatua.

Parhaillaan yritys kehittää magnesiumpohjaisia tuotteita, jotka tulevat kilpailemaan perinteisten metalli-implanttien kanssa ja laajentamaan markkinoita.

Magnesiumpohjaiset implantit, joissa on mukana myös kalsiumia ja sinkkiä, ovat bioaktiivisia, mikä tarkoittaa, että hajoavan implantin tilalle muodostuu nopeammin uutta luuta ja luu paranee nopeammin. Tämä on erittäin tärkeää kaikessa kirurgiassa.

Pinnejä ja nauloja käytetään esimerkiksi varpaiden, sormien tai muiden pienten luiden murtumissa. Ruuveja käytetään esimerkiksi polven ristisidevammojen hoidossa ja nilkan murtumissa.

 

Biohajoavuutta testataan tarkasti

Bioretecin juuret juontavat 1970-lukuun, jolloin Tampereen yliopiston professori Pentti Törmälä aloitti tutkimuksen ja tuotekehityksen biohajoavien polymeeristen implanttien parissa.

– Kun maitohappopohjainen polymeeri-implantti hajoaa, se muuttuu elimistössä takaisin maitohapoksi ja elimistö käyttää maitohapon hyväkseen energiana. Samaa maitohappoa muodostuu elimistössä esimerkiksi normaalissa liikuntasuorituksessa, kertoo Lähteenkorva.

Bioretec aloitti toimintansa nykyisellään vuonna 2003, ja tuotteilla on tehty tähän asti maailmanlaajuisesti lähes 150 000 onnistunutta kirurgista operaatiota.

Suomalaiset ovat edelläkävijöitä biomateriaalialan insinöörikoulutuksessa.



– Ihmiset ovat innostuneita tekemään ja kehittämään Bioretecin tuotteita, mitä on ilo katsella, kehuu Lehtonen.

– Pienessä firmassa pääsee näkemään tuotteen kehityksen alusta loppuun. Kaikki tuntevat hyvin toisensa ja pelaavat yhteen, Lähteenkorva jatkaa.

Biohajoavuutta testataan säilyttämällä implantteja keinotekoisissa kehon nesteitä imitoivissa nesteissä vähintään 12 viikkoa.

– Lisäksi testaamme tuotteita luissa sekä mekaanisesti että biomekaanisesti esimerkiksi porsaanluilla tai keinoluilla. Teetämme bioyhteensopivuuskokeita myös eläinten tai ihmisten soluilla, Lähteenkorva sanoo.

Työskentely laboratoriossa on korona-aikana tarkkaan suunniteltua. Laboratoriossa on maksimissaan kaksi henkeä samaan aikaan maskit päällä.

– Korona on kuormittanut terveydenhuoltoa globaalisti, ja useita kiireettömiä leikkauksia on vähennetty, mikä on tuonut haasteita toimintaamme. Tuotantomme on kuitenkin toiminut hyvin, Lehtonen kertoo.

Kansainvälisestä viennistä huolimatta Bioretec haluaa pitää tuotantonsa ja tuotekehityksensä Tampereella.

– Suomalaiset ovat edelläkävijöitä biomateriaalialan insinöörikoulutuksessa, ja myös alan akateeminen julkaisutaso on korkeatasoinen, Lehtonen sanoo.


Bioretec

  • Toimitusjohtaja: Timo Lehtonen
  • Liikevaihto: 1.5 milj. €
  • Liiketulos: -1.9 milj. €
  • Omistus: yli 900 osakkeenomistajaa, joukossa institutionaalisia sijoittajia ja yksityisiä tahoja
  • Kotipaikka: Tampere
  • Henkilöstömäärä: 24 henkeä, tuotannossa 8, laadunvarmistuksessa 5, tuotekehityksessä 6 ja muut myynnissä ja hallinnossa
  • Perustettu: 1998, toiminta alkanut 2003
  • Asiakkaita: sairaalat ja lääkärit, kotimaan lisäksi implantteja toimitetaan noin 40 maahan, kuten Kiinaan, Taiwaniin, Italiaan, Espanjaan ja Venäjälle

 

TEKin vuoden 2021 teemana on kestävyys. Lue lisää yritysten kestävyydestä:

 

 

Avainsanat: