Bisnespöhinää Keniassa

|
Uutinen
Kuuntele

Heta Pyhälahti työskentelee Business Finlandin neuvonantajana Nairobissa. Hän näkee Kenian kehittyvät markkinat mahdollisuutena myös Suomelle.

”Noudata erityistä varovaisuutta”, ulkoministeriö kehottaa Keniaan matkustavia. Koska Kenia osallistuu naapurimaassaan Somaliassa sotilaalliseen toimintaan, ovat ääriliikkeet uhkailleet sitä terrorismilla. Matkustustiedotteessaan 17.9. ulkoministeriö toteaa, ettei Somalian raja-alueelle tule matkustaa.

Myös Kenian pääkaupungissa Nairobissa kannattaa olla valppaana. Ulkoministeriön mukaan kaupungin slummialueita ja massatilaisuuksia on syytä välttää, eikä pimeällä kannata kaupungissa liikkua lainkaan.

Uhkakuvien varjoista löytyy myös Kenian toiset kasvot.

DI Heta Pyhälahti on asunut Nairobissa huhtikuusta alkaen. Hän työskentelee Commercial Counsellorina eli kaupallisena neuvonantajana ja vastaa Business Finlandin toiminnasta Itäisessä Afrikassa. Pyhälahden työ on auttaa suomalaisia yrityksiä, joilla on suunnitteilla tai jo olemassa olevaa bisnesaktiviteettiä alueella. Hän neuvoo yrityksiä ja tarjoaa niille sopivat kontaktit konsultteihin, lakimiehiin ja muihin neuvonantajiin.

– On ollut ilo huomata, miten positiivinen bisneshenki Keniassa on. Ihmiset ovat kiinnostuneita uudesta liiketoiminnasta ja ideoista. He ovat halukkaita viemään asioita eteenpäin, Pyhälahti kertoo.

Hän sanoo, että alueella on paljon mahdollisuuksia, koska markkinat eivät ole vielä kovin kehittyneet.

– Ihmiset ovat todella ystävällisiä ja erilaisuuteen ollaan totuttu. Täällä on paljon myös expat-porukkaa eri maista yritysten, YK:n ja lähetystöjen palveluksessa.

Afrikkaa ei vielä tunneta

Business Finlandin Nairobin toimisto on pieni: Heta Pyhälahden lisäksi siellä työskentelee vain puolen vuoden välein vaihtuva alan korkeakouluharjoittelija. Yhteistyö Suomen lähetystön kanssa on tiivistä.

– Myös paikalliset konsultit, joilla on sektorikohtainen asiantuntemus ja verkostot valmiina, ovat tärkeitä yhteistyökumppaneita. Yhden ihmisen olisi mahdotonta tuntea koko kenttä!

Monetkaan suomalaiset yritykset eivät vielä tunne Afrikkaa.

Pyhälahti kertoo, että Itäinen Afrikka vetää tällä hetkellä suomalaisia energiasektorin toimijoita, varsinkin uusiutuvan energian parissa toimivia. Myös rakennus- ja opetussektori sekä ICT-yritykset ovat osoittaneet kiinnostusta alueeseen.

– Monet suomalaiset yritykset eivät vielä tunne Afrikkaa. Erityisesti odotamme toimijoita terveyssektorilta. Niitä täällä on yllättävän vähän.

Kolme mannerta 18 vuodessa

Heta Pyhälahti on asunut Kenian Nairobissa huhtikuusta alkaen. Hän kiittelee paikallisten välittömyyttä. – Heihin tutustuu helposti.

Vuoden 2000 syksyllä Pyhälahti sai töitä Finpron Berliinin toimistosta. Talonrakennustekniikkaa Otaniemessä opiskellut DI pääsi työskentelemään Suomen metsä- ja rakennussektorin viennin parissa.

– Sain oman alan töitä, mahdollisuuden hyödyntää saksan kielen taitoani ja tilaisuuden tutustua uuteen kaupunkiin. Se oli hienoa!

Siitä alkoi maailmankansalaisuus, joka on kestänyt 18 vuotta.

Berliinistä tie vei Finpron toimistoon Chileen, missä Pyhälahti työskenteli alueenaan eteläinen Latinalainen Amerikka vastaten kaikista vientisektoreista, mutta erityisesti kaivos-, metsä- ja energiateollisuudesta.

– Chilen jälkeen tarkoitukseni oli palata Suomeen, mutta juuri silloin meillä oli organisaatiomuutos ja Suomen sijaan tehtävääni vastaava paikka olikin auki Etelä-Afrikassa.

Pyhälahti muutti Afrikkaan. Vaikka maa oli uusi, pysyivät organisaatio, työtehtävät ja vastuualueet samoina. Viiden vuoden jälkeen hänen piti organisaation ohjeiden mukaan jälleen vaihtaa paikkaa.

Sain töitä Nairobista. Oli mukava tulla katsomaan "oikeaa" Afrikkaa.

– Sain töitä Nairobista. Oli mukava tulla katsomaan ”oikeaa” Afrikkaa, kuten eteläafrikkalaiset kutsuvat muuta mannerta.

Tämän vuoden alusta Finpro ja Tekes yhdistyivät Business Finlandiksi.

Pyhälahti on tyytyväinen, että hän pääsee työnsä puolesta käymään säännöllisesti Suomessa. Yhteys kotimaahan säilyy.

– Samalla voi pitää lomaa, nähdä ystäviä ja sukulaisia.

Maiden välisiä eroja

– Jokainen Afrikan maa on erilainen. Tämän työn parasta antia on nähdä ja ymmärtää eroja. Tässä oppii valtavasti kulttuureista, ihmisistä ja bisneksestä, Pyhälahti sanoo.

Hän vertailee Etelä-Afrikkaa ja Keniaa. Ensin mainitussa on paljon länsimaisia vaikutteita, liiketoimintakulttuuri muistuttaa eurooppalaista ja infrastruktuuri on Keniaa korkeammalla tasolla. Keniassa afrikkalainen kulttuuri on vahvemmin läsnä ja liiketoiminta suuntautuu myös naapurimaihin. Keniassa bisneskieli on englanti, Etelä-Afrikassa käytössä on myös afrikaans.

– Verrattuna Etelä-Afrikkaan liikenne on täällä aika kaoottista. Vartin matkaan voi onnettomuuden tai sateen sattuessa mennä parikin tuntia. Tiet ovat huonossa kunnossa ja joukkoliikenne ei ole kovin suunniteltua.

Pyhälahden mukaan Keniassa ollaan Suomeen verrattuna sosiaalisempia.

– Kontaktit tulevat esiin kaikessa tekemisessä. Suhteiden luominen on osa bisnestä, ja niitä vaalitaan. Toisaalta byrokratiaa on enemmän ja se hidastaa toimintaa.

Entä turvallisuus, pelottaako Nairobissa asuminen?

– Suomessa on niin turvallista, että sitä on jopa vaikea selittää täällä paikallisille! Toisaalta koen, että Keniassa on turvallisempaa liikkua kuin Etelä-Afrikassa, jossa historia aiheuttaa ongelmia.

Pyhälahti sanoo, että riskien tiedostamisesta tulee osa arkea. Aikataulut ja reitit suunnittelee esimerkiksi sen mukaan, ettei joudu ajamaan pitkiä matkoja pimeällä.

Heta Pyhälahti käy vapaa-ajallaan safareilla, vaeltamassa ja ratsastamassa. – On ihan mieletöntä, miten täällä näkee villieläimiä! Luonto on ulkomailla asumisen hienous. Kuva: Getty Images

Tiesitkö tämän Keniasta?

  • Kenialla on viisi naapurimaata: Etelä-Sudan, Etiopia, Uganda, Somalia ja Tansania. Kaakossa maa rajautuu Intian valtamereen. Keniassa asuu 49,7 miljoonaa ihmistä (2017).
  • Kenian pääkaupunki Nairobi sijaitsee 1 795 metrin korkeudella meren pinnasta. Sijainnin ansiosta riski saada malaria on kaupungissa pieni. Kylmimmillään lämpötila Nairobissa voi laskea lähelle +10 C.
    
– Taloja ei ole rakennettu kylmiin säihin. Välillä Afrikassakin siis palellaan, Heta Pyhälahti sanoo.
  • Suomi ja Kenia sijaitsevat samalla aikavyöhykkeellä.
    
– Viestintä Suomeen on sen ansiosta paljon helpompaa, Pyhälahti kiittelee.
  • Keniassa ei ole jalkakäytäviä samaan tapaan kuin Suomessa.

    – Täällä olen oppinut 
arvostamaan Suomen jalkakäytäviä, joita pidin ennen itsestäänselvyytenä.
  • Vuosi sitten Kenia kielsi lailla muovipussien käytön. Suomen ulkoministeriön mukaan kielto koskee myös maahantuotavia muovipusseja, kuten 
taxfree-pusseja.

Harkitsetko ulkomaille töihin lähtemistä?

Olemme tukenasi työurasi kansainvälistymisessä. Tutustu palveluihimme.