Aurinko helli lauantain Helsinki Pride 2022 -kulkueen ja puistopiknikin osallistujia. Suuri, iloinen ja yhtenäinen joukko juhli pitkän pandemiakauden jälkeen yhdessä ihmisoikeuksia ja yhdenvertaisuutta. TEK oli tänä vuonna Helsinki Pride -kumppanina kolmatta kertaa. Työelämän rikkaus on mielestämme sitä, että erilaiset ihmiset kohtaavat ja tekevät työtä yhdessä.
Häirintä pois, turvallinen tila jokaiselle
Tässä muutamia esimerkkejä asioista, joita toteutimme Helsinki Priden tämän vuoden Kohtaamisia-teeman alla:
- Kerroimme tutkimustuloksia siitä, kuinka lähes puolet tekniikan alan sateenkaarevista opiskelijoista pelkää tulevansa urallaan syrjityksi
- Keskustelimme TEK Academyssa asiantuntijoiden kanssa aiheesta: Miksi työelämästä kannattaa rakentaa sateenkaarevaa?
- Turvallinen tila on jokaiselle meistä tärkeä ihan joka päivä. Hienoa, konkreettista esimerkkiä edustaa teekkari Ellen Kantolan joukkorahoituksella toteuttama Kvääristö-kahvila, paikka sateenkaareville naisille ja sukupuolivähemmistöille sekä kaikille, jotka haluavat turvallisen tilan käydä ja olla.
Olemme TEKissä alkutaipaleella yhdenvertaisen työelämän edistämisessä. Meille on tärkeää, että jokainen otetaan työpaikalla mukaan tasavertaisena työyhteisön jäsenenä. Tätä tavoitetta haluamme edistää niin jäsentemme työyhteisöissä kuin kaikkien tekniikan alalla opiskelevien ja työskentelevien keskuudessa. Syrjintä ja epäasiallinen kohtelu ovat aina väärin. Jokainen ansaitsee turvallisen tilan opiskelussa ja työssä.
Juhlan jälkeen koittaa arki ja aherrus
Helsinki Pride 2022 -tapahtuma onnistui upeasti, voisi sanoa yli odotusten. Hieman ennen tämän vuoden Pride-kuukauden huipennusta kuullut uutiset toisesta Pohjoismaasta ja omastakin maasta antoivat huolen aihetta. Onneksi kuitenkin lähes 80 000 ihmisen kulkue sai iloita yhdessä ja luoda toivoa yhdenvertaisuudesta meillä ja muualla. Minulle kulkue ja juhla antoivat energiaa jokapäiväiseen edunvalvontatyöhön ja kannustivat aktiiviseen oppimiseen, jotta koen erilaisuuden aitona rikkautena.
Työarjessa voimme jokainen edistää yhdenvertaisuutta jo ihan pienin askelin ja motivoitua etsimään tietoa sateenkaarevuudesta, vähemmistöistä, syrjimättömyydestä ja mukaan ottamisesta. Juttele kollegojen kanssa työpaikkanne yhdenvertaisuussuunnitelmasta ja tutustukaa siihen. Mitä siellä kerrotaan työpaikan tavoitteiksi ja miten nämä tavoitteet on suunniteltu saavutettavan? Jos suunnitelmaa ei löydy helposti, kysykää työpaikan luottamushenkilöltä, onko tällaista suunnitelmaa tehty. Mikäli suunnitelmaa ei ole tehty, ehdottakaa yhdessä sen tekemistä. Yhdenvertaisuuden edistämisvelvoite koskee lain mukaan kaikkia työnantajia, erillinen suunnitelma pitää olla, jos työpaikalla työskentelee vähintään 30 henkilöä.
Yhdenvertaisuussuunnitelman tulisi olla yrityksen näköinen, jotta sitä on mahdollista toteuttaa. Suunnitelmamalli on muun muassa Työsuojeluhallinnolla.
Jos suunnitelma on jo tehty, mallin avulla voitte tarkastaa, onko kaikki kohdat huomioitu. Samalla tulette tutustuneeksi siihen, mitä yhdenvertaisuuslaki edellyttää. Suosittelemme, että suunnitelma päivitettäisiin kerran vuodessa.
Voit tarkkailla työpaikan keskustelukulttuuria ja omaa toimintaasi. Kun uusi työntekijä tulee ensimmäistä kertaa kahvitauolla esittäytymään, voit vaimo/mies tai tyttö-/poikaystävä -sanan tilalla käyttääkin sanaa puoliso tai kumppani, jos kysyt hänen läheisistään ja kerrot omistasi. Samalla tavalla voit ottaa käyttöön esihenkilö-sanan vanhan esimies-sanan tilalle. Sanojen oppimiseen menee toki hetki, mutta näin olet hyvän matkaa yhdenvertaisuuden polulla ja vältät oletukset.
Yhdenvertaisuuspuhe ja -teot ovat tätä päivää ja esimerkiksi Tasa-arvoisesti uralle -hankkeen mukaan myös huomisen työelämätaitoja. Näitä taitoja on hyvä oppia ja opetella nyt – niille on käyttöä jokaisessa työssä, kaikilla työpaikoilla. Työelämä muuttuu ja muutos on mahdollisuus parempaan.
Kiitos kaikille tämän vuoden Pridessä mukana olleille tekkiläisille, teemme yhdessä parempaa tekniikan alaa!
Yhdenvertaista kesää ja rentouttavaa lomaa jokaiselle!