Elämä ulkomailla hitsasi perheen yhteen

|
Uutinen
Kuuntele

Hyötyset palasivat Uudesta-Seelannista jouluna Suomeen. Muutto neljän lapsen ja kahden koiran kanssa oli ruljanssi, jossa tarvittiin jopa eläinkonsultin apua – 
sekä lapsilta 
joustavuutta.

Lapsille on syytä kertoa muutosta 
hyvissä ajoin, varsinkin jos uusi koti on maailman toisella laidalla. Tämän neuvon diplomi-insinöörit Pirre ja Sami Hyötynen antavat palattuaan Suomeen.

– Mieti miten ja milloin kerrot lapsille muutosta. Useinhan aikuiset ovat pohtineet tilannetta jo pitkään eri kanteilta, mutta lapsille uutiset tulevat puskista, Pirre sanoo.

Pirrellä ja Samilla on 16-, 15-, 11- ja 9-vuotiaat lapset. Perhe asui Uudessa-Seelannissa kolme ja puoli vuotta.

– Kerroimme lapsillemme Suomeen paluusta neljä kuukautta ennen muuttopäivää. Tämä oli selvästi tarpeen, Sami kertoo.

Muutto maasta toiseen on vaatinut Hyötysten lapsilta sopeutumiskykyä. Ajatus paluusta Suomeen oli heille aluksi vaikea.

– Kaverit piti taas kerran jättää ja elämä muuttui. Heistä on ollut kuitenkin mukava palata tuttuun kotikaupunkiin Hyvinkäälle ja yhteys moniin suomalaisiin kavereihin onneksi säilyi, Sami sanoo.

Koulujärjestelyt olivat sujuvia molemmissa maissa. Uudessa-Seelannissa kieli tuotti lapsille aluksi haasteita, mutta nyt kaikki neljä ovat kaksikielisiä. Vanhempien mukaan Uuden-Seelannin kokemus on vahvistanut lasten aloitteellisuutta ja luottamusta siihen, että he selviävät vaikeistakin tilanteista.

Maailman ääriin

Maaliskuussa 2016 Sami sai vinkin kiinnostavasta työpaikasta Uudessa-Seelannissa. Elämä ulkomailla oli jo pidempään kutkuttanut Samia ja Pirreä, joten Sami päätti hakea paikkaa. Prosessi oli nopea. Sami valittiin tehtävään ja saman vuoden juhannuksena perhe muutti koiransa kanssa Whakataneen.

Sami aloitti työt Whakatane Mill -kartonkitehtaassa prosessi-insinöörinä. Myöhemmin hän yleni käyttöpäälliköksi. Noin 250 ihmistä työllistävä tehdas on osa globaalia SIG Combibloc -konsernia, joka on iso toimija elintarvikepakkausten markkinoilla.

Vaikka perhe muutti Samin työn perässä, Pirren ura ei jäänyt paussille – päinvastoin. Ennen muuttoaan Hyötyset matkustivat Uuteen-Seelantiin tutustumaan maahan ja Samin potentiaaliseen työnantajaan. Whakatane Mill -tehtaassa johto totesi, että Pirren osaamisellekin olisi tarvetta. Pirre on diplomi-insinööri ja toimi tuolloin TEKin koulutuspoliittisena asiamiehenä.

– Työstäni sovittiin alustavasti. Kun muutimme, speksasimme työnkuvani tarkemmin, Pirre kertoo.

Neljä kuukautta muuton jälkeen Pirre aloitti työt samassa tehtaassa, jossa Sami työskenteli. Aluksi Pirren tehtävä oli laatia tuotantohenkilöstön kouluttamiseen käytettäviä prosessikuvauksia ja tukea operaattorien työssä oppimista. Myöhemmin hän uudisti ja kehitti tehtaan koulutusjärjestelmää.

– Sain hyödyntää osaamistani paperitekniikasta sekä ihmisten ja organisaatioiden kehittämisestä, Pirre iloitsee.

Uudessa-Seelannissa on tietyillä aloilla pula korkeasti koulutetuista osaajista, joten työnantajien on hankittava erityisosaajat ulkomailta. Esimerkiksi insinööriopinnoissa ei voi erikoistua paperitekniikkaan. Tehtaalla työskenteli paikallisten lisäksi eri alan asiantuntijoita muun muassa Iso-Britanniasta, Ranskasta, Etelä-Afrikasta, Malesiasta ja Suomesta. Suomalainen metsäteollisuusosaaminen näkyi tehtaalla muutenkin. Suomalaisen johdon lisäksi tehtaalla on pitkäaikainen yhteistyösopimus Valmetin kanssa ja käytössä on Kemiran kemikaaleja.

Sami ja Pirre viihtyivät työssään.

– Työporukassa oli hyvä tekemisen meininki ja organisaatiossa melko matala hierarkia, Sami kehuu. 

– Työ oli motivoivaa. Sain luoda uusia toimintamalleja ja kehittää konkreettisesti työntekijöiden osaamista, Pirre kertoo.

Uusiseelantilaiset ovat supersosiaalisia ja elämä on rentoa. Viralliset asiat hoituvat jouhevasti.

Hyötyset myös kotiutuivat Uuteen-
Seelantiin ongelmitta. Elämä töissä ja vapaa-ajalla tuntui rennommalta kuin Suomessa.

– Paikalliset ovat supersosiaalisia, kansakuntana omaa luokkaansa, Pirre kertoo.

– Viralliset asiat, kuten pankkitilien ja ajokorttien hankkiminen sekä lasten koulujärjestelyt sujuivat jouhevasti. Terveydenhuolto toimi erinomaisesti, Sami sanoo.

Suomi ja Uusi-Seelanti ovat heistä yllättävän samanlaisia. Molemmissa on toimiva, matalan hierarkian yhteiskunta ja eläminen on turvallista.

– Molemmissa myös asuu ulkoilu- ja urheiluhullua kansaa!

Jouluksi kotiin

Pirre ja Sami ostivat Hyvinkäältä omakotitalon, johon perhe pääsi muuttamaan huhtikuun alussa. He kiittelevät Uuden-Seelannin kokemustaan. – Se kehitti kykyämme sopeutua uusiin tilanteisiin sekä ymmärtää erilaisia ihmisiä ja heidän kulttuuriaan. Ja kuten usein ulkomailla asuessa, mekin opimme arvostamaan suomalaista identiteettiämme ja historiaa ihan uudella tavalla.

Reilut kolme vuotta muuton jälkeen Sami huomasi, että hänen entinen työnantajansa Valmet etsi kokenutta paperitekniikan osaajaa. Työ houkutteli Samia, hän haki paikkaa ja sai sen. Jouluna 2019 Hyötyset palasivat Suomeen.

Palatessa Pirre oli työtön työnhakija. Ikävänä yllätyksenä tuli, että Suomessa katsotaan, ettei EU/ETA-alueen ulkopuolella tehty työ täytä työssäoloehtoa. Pirren mukaan tämä on hyvä tiedostaa, jos on lähdössä töihin ulkomaille.

– Vaikka olin ollut koko ajan töissä, en ollutkaan oikeutettu ansiosidonnaiseen päivärahaan, hän sanoo.

– Muuten palaaminen on sujunut kivasti! Olemme tavanneet ystäviä ja sukulaisia – ja oma sauna on luksusta, Sami summaa.

Kun perhe palasi Suomeen, tärkeintä oli saada asuntokuvio kuntoon. Samin uusiseelantilainen työkaveri osti Hyötysten omakotitalon Whakatanessa, mutta uuden asunnon löytäminen Suomesta kuudelle ihmiselle ja kahdelle koiralle oli mutkikasta.

– Ystävät ja sukulaiset auttoivat. Sopiva asunto löytyi lehti-ilmoituksella Hyvinkäältä, Sami kertoo.

Tavaroiden kuljetukseen Hyötyset palkkasivat muuttofirman. Kansainväliset muutot ovat hitaita, koska tavarat kuljetetaan laivalla. Hyötyset saivat omaisuutensa Hyvinkäälle noin kahdeksassa viikossa.

Koirien muutto Suomeen sujui sen sijaan helpommin kuin muutettaessa Uuteen-Seelantiin. Eläinkuljetuksen asiantuntija auttoi Hyötysiä varmistamaan, että koirien lentovaraukset, kuljetuskopit ja vientidokumentit oli hoidettu lentoyhtiöiden vaatimalla tavalla.

Nöpö ja perheemme uusin tulokas Chili lensivät Aucklandista ensin Qatarin Dohaan, missä ne lepäsivät koirahotellissa. Pitkästä matkasta huolimatta ne voivat hyvin ja olivat iloisia saapuessaan Suomeen, Pirre kertoo.

Pirren työnhaku tuotti tulosta ja maaliskuussa hänkin sai avoimen haun kautta töitä Valmetilta. Pirre työskentelee nyt varaosatoimitusten asiakaspalvelussa.

– Uudesta-Seelannista jäämme kaipaamaan eniten ystäviä ja kollegoita. Eikä säässäkään ollut valittamista. Sekä ihmiset että sää ovat siellä aurinkoisia, Pirre sanoo.

Pirren ja Samin mukaan 3,5 vuotta ulkomailla avarsi koko perheen maailmankuvaa.

– Se oli perheen yhteinen seikkailu, joka hitsasi meitä yhteen.

Pirren ja Samin vinkit paluumuuttajille

  • Jos sinulla on lapsia, mieti miten ja milloin kerrot heille muutosta. Anna heille reilusti aikaa tottua uuteen tilanteeseen.
  • Selvitä säännökset ja aikarajat Suomen sosiaaliturvaan liittyen hyvissä ajoin, esimerkiksi milloin sinun tulee irtisanoutua paikallisesta työstäsi.
  • Ennen kuin teet rahansiirtoja, vertaile palveluntarjoajien hintoja. Pankit eivät ole ainoa, eivätkä välttämättä halvin, vaihtoehto rahansiirtoon.

Paluu ennakoitua mukavampaa

Tuoreen väitöstutkimuksen mukaan kotiinpaluu vaikuttaa sujuvan muiltakin kuin Hyötysen perheeltä.

Agnieszka Kiernerin maaliskuussa Vaasan yliopistossa tarkastettu johtamisen alan väitös kertoo, että palaaminen on itse asiassa paljon ennakoitua mukavampaa.

Kierner tutki kaksoisurapariskuntia, joiden molemmat osapuolet ovat sitoutuneita uraansa ja jotka päättävät kokeilla kansainvälistä elämää ja lähteä töihin ulkomaille.

Henrik Muukkonen

Avainsanat: