Suomen talouden tilanne näyttää vähintäänkin sumuiselta. Epävarmuutta on ilmassa.
Maailmankauppa ei kasva, ja tämä koskettaa erityisesti valmistavaa teollisuutta. Teollisuuden näkymät ovat heikot – Yhdysvalloissa tosin paremmat kuin Euroopassa. Merkittävien kauppakumppaniemme Saksan ja Ruotsin näkymät ovat vaisut. Eivätkä odotukset ole korkeat Aasiassakaan. Kotimaassa rakentamisen näköala on todella huono. Suunnittelu sakkaa, ja arkkitehtien työttömyys ja lomautukset kasvavat ripeää vauhtia. Samoin alan insinöörien.
Kotitalouksien näkemys oman talouden tilasta on pysynyt heikolla tasolla. Samoin odotukset Suomen talouskasvusta ovat edelleen vaisut.
Jotain myönteistäkin on. Työllisyys oli kasvussa syyskuussa. Työttömyysasteen laskussa näkyy tosin vähän tasaantumista, mutta työttömyyden kasvu on edelleen hyvin maltillista. Harmillista on, että vastavalmistuneiden työllistyminen näyttää hidastuneen.
Toivottavasti kotitalouksien uskoa tulevaan vahvistaa se, että inflaatio alkaa laskea ja reaaliansiot toivon mukaan nousevat kasvun uralle. Samoin korkojen nousu on vähitellen pysähtymässä. Tämä toivottavasti luo kotitalouksille uskoa tulevaan ja rohkeutta merkittäviin investointeihin, kuten vaikkapa uuden asunnon hankkimiseen.
Tätä tukee maan hallituksen esitys varainsiirtoveron laskemisesta, joka on tervetullut avaus myös työvoiman liikkuvuuden lisäämisen näkökulmasta. Maan hallitukselta soisi toki tulevan muitakin esityksiä kotitalouksien luottamuksen vahvistamiseksi, jotta talouden pyörät pysyvät pyörimässä.
Luottamusta niin työpaikoilla kuin kotonakin lisäisi tasapainoinen työmarkkinoiden uudistaminen, josta työmarkkinajohtajamme Teemu Hankamäen haastattelu kertoo.
Kirjoitus on TEK-lehden 5/2023 pääkirjoitus.