Kaksi henkilöä työskentelee koneen parissa.

Etsintäkuulutus: kannustajia nuorten tiedeinnostukselle

|
Blogimerkintä

Osaamisen huoltovarmuus syntyy tukemalla osaajia täällä, tässä ja nyt. Mitä sinä voisit tehdä kannustaaksesi nuoria tieteen, tekniikan ja luonnontieteiden pariin, kysyy TEKin nuorisoprojektivastaava Tuula Pihlajamaa.

Tulevaisuudesta on syytä olla huolissaan. Jos me emme panosta nuoriin, heidän hyvinvointiinsa ja osaamiseensa, ei sitä tee kukaan muukaan. Mistä sitten saamme meille elintärkeät uuden luojat, kehittäjät, keksijät? 

Ilman panostusta osaamiseen Suomi hiipuu. Kansakunnan pulssi on vain nipin napin havaittavissa, pahimmassa tapauksessa Suomi nuutuu ja näivettyy. 

Tulevaisuuden osalta avaimet ovat kuitenkin meidän omissa käsissämme. Meidän jo työuralla olevien olisi äärimmäisen tärkeää panostaa nuoriin ja heidän mahdollisuuksiinsa, taustatekijöistä riippumatta. 

Meidän jo työuralla olevien olisi äärimmäisen tärkeää panostaa nuoriin ja heidän mahdollisuuksiinsa, taustatekijöistä riippumatta.

Osaamisen huoltovarmuus syntyy tukemalla osaajia täällä, tässä ja nyt. Kun ihmiselle syntyy kiinnekohtia Suomeen, tämän pohjoisen nurkkakuntamme hyvinvoinnin ja menestymisen rakentaminen kiinnostaa ja ohjaa tekemään rakentavia valintoja myös tulevaisuudessa.

Me TEKissä lähestymme asiaa kannustamalla. Järjestämme Kipinä-tiedekilpailua, johon nuoret ympäri Suomen voivat osallistua erilaisilla projekteilla tai tutkimuksilla. Jokainen osallistuja saa työstään palautteen, joka toivottavasti kannustaa jatkamaan tieteilyn parissa. Osalle kilpailijoista avautuu myös mahdollisuus päästä kisaamaan työllään eurooppalaisessa EU Contest for Young Scientists (EUCYS) -kilpailussa, jossa Suomi on tavannut menestyä (tänä vuonna Manu Kiiskilä konenäköä käsitelleellä työllään, viime vuonna Elisa Jääskeläinen tekstiilijätteen hyödyntämisellä). 

Kutsumme sinutkin mukaan tukemaan nuoria tutkimisen ja kehittämisen alkutaipaleella. Etsimme eri alojen asiantuntijoita tukemaan töiden sisällön arviointia. Jos olet käytettävissä, ota yhteyttä allekirjoittaneeseen. Voit myös jakaa tietoa kilpailusta lähipiirisi nuorille, opettajille tai muille kasvattajille.

Pienikin kannustus voi sytyttää kipinän, joka ei sammu koskaan. Kenties itsekin muistat, kuka sinun kipinäsi sai syttymään. 

Kipinä pähkinänkuoressa

  • Kipinä-kilpailusta valitaan 1-3 työtä edustamaan Suomea EU:n Young Scientist -kilpailussa.
  • Vuoden 2025 EUCYS-ikäraja on vähintään 14-vuotias (1.9.2025 alkaen), mutta enintään 20 -vuotias (30.9.2025 mennessä).
  • Raportointiohjeet, kategoriat, ikärajat mukailevat EUCYSin vastaavia. EUCYS-kategoriat ovat seuraavat: Biology / Chemistry / Computing / Engineering / Environment / Materials / Medicine / Mathematics / Physics / Social sciences
  • Ennakkoilmoittautuneet Kipinä-kisaajat saavat käyttöönsä oman virtuaalityötilan, jossa on vinkkejä, ohjeita ja mahdollisuus kysyä neuvoa järjestäjiltä projektin tekoon ja raportin kirjoittamiseen liittyen. Ennakkoilmoittautuminen on käynnissä 30.12.2024 asti.