Fiksumpia teollisuusprosesseja 3D-käyttöliittymällä

|
Uutinen
Kuuntele

Riku Saarenheimon intohimona on ratkoa asiakkaan ongelmia.

”Uskomme, että tieto ilman tehokasta jakelua on hyödytöntä. Teollisuus on hypännyt mukaan digitalisaatiokehitykseen, lisännyt automaatiota, antureita ja ottanut käyttöön uusia tietojärjestelmiä. Muutoksen myötä tulee valtavasti uutta dataa, jota ei välttämättä ole osattu hyödyntää tai jakaa.

Process Geniuksen palvelut ovat visuaalisia käyttöliittymiä, jotka eivät korvaa olemassa olevia järjestelmiä, vaan tulevat niiden päälle käyttöliittymäkerrokseksi. Me keräämme kaiken datan ja jaamme kullekin käyttäjälle sen tiedon, mitä hän omassa työssään tarvitsee. 

Asiakkaitamme ovat esimerkiksi energia-, puunjalostus- ja elintarviketeollisuus sekä konepajat. Kaikilla aloilla käyttöliittymämme parantaa arkityöskentelyn tehokkuutta. Työaikaa kuluu hukkaan, jos tieto on hajallaan SAP-toiminnanohjauksessa, Sharepoint-dokumenteissa tai Excel-tiedostoissa.

On olemassa paljon tutkimustietoa, kuinka paljon työaikaa kuluu eri tietojärjestelmiin kirjautumiseen ja tiedon hakemiseen. Toimistotyössä hukka voi olla 10 prosenttia työajasta, teollisessa ympäristössä usein enemmän. Meidän järjestelmässämme kaikki oleellinen ja ajantasainen tieto on jokaisen työntekijän saatavilla. 

Keräämme kaiken datan ja jaamme kullekin käyttäjälle sen tiedon, mitä hän työssään tarvitsee.

Jos järjestelmässä on myös analytiikkapalvelu, voi esimerkiksi laitteiden käyttöastetta seurata reaaliajassa. Erään asiakkaamme työntekijät halusivat lisää trukkeja, koska tavarat joutuvat odottamaan kuljetusta. Kun toimme trukkien sijaintidatan järjestelmään, selvisi, ettei niiden käyttöaste ollut erityisen korkea. Trukkien käyttöä vain piti tehostaa. Pelkästään tämä tieto maksoi järjestelmämme takaisin asiakkaalle. 

Kun tulin töihin Process Geniukseen vuonna 2013, olin yrityksen neljäs työntekijä. Nyt ihmisiä on 25 pääkonttorilla Joensuussa ja haarakonttorilla Helsingissä sekä kolme edustajaa maailmalla. 

Suomalaiset potentiaaliset asiakkaat on pitkälti käyty läpi, ja aika monen kanssa on päästy tekemään hommia. Nyt looginen suunta on kansainvälistyminen, aluksi Euroopan markkinoille Saksan kautta ja Yhdysvaltoihin. 

Joensuu on aivan loistava paikka softayritykselle. Process Geniuksen ensimmäinen kotipaikka oli Helsinki, mutta startupina oli vaikea kilpailla vaikkapa pelifirmojen kanssa hyvistä työntekijöistä, kun tuote oli ”tylsä” teollinen sovellus. 

Perustajat lähtivät kiertämään Suomen yrityshautomoita ja päätyivät Joensuuhun, jossa ymmärrettiin heti, miten sovelluksellamme voi parantaa teollisuuden toiminnan tehokkuutta. Myös työntekijöitä olemme löytäneet hyvin. Teemme vähän uudenlaista juttua, joten rekrytoimme mieluiten suoraan oppilaitoksista tyyppejä, jotka haluavat lähteä tekemään jotain uutta.”

Kuka? Riku Saarenheimo

  • Syntynyt 1985
  • Ammatti: Agile Project Manager
  • Työpaikka: Process Genius oy 
  • Koulutus: FM, teknillinen fysiikka, Itä-Suomen yliopisto

Miten kiinnostuit tekniikan alasta? Olen ollut kiinnostunut tekniikasta jo lapsesta asti. Lähdin opiskelemaan silloisen Kuopion yliopiston uutuuslinjalle teknillistä fysiikkaa – osin logistisista syistä. Joroisista oli vain tunnin matka Kuopioon.

Saavutus, josta olet urallasi ylpeä? Aloitin työt 2013 rutiinitehtävissä prosessiasiantuntijana, mutta Process Geniuksen kasvaessa opin nopeasti uutta. Tämä palkittiin uusilla vastuilla, tulin osaksi firman ydintiimiä ja päädyin 2015 osakkaaksi.

Minkä ongelman haluat ratkaista? Asiakkaan ongelman, oli se mikä hyvänsä.

Motto? Alright then, let’s get to work!