Tekniikan tohtori Niklas von Weymarn työskentelee Metsä Springin toimitusjohtajana ja kantaa osaltaan melkoista vastuuta Suomen metsäteollisuuden tulevasta menestyksestä. Metsä Springin tehtävänä on sijoittaa lupaaviin startup-yrityksiin ja johtaa Metsä Group -metsäteollisuuskonsernin tutkimus- ja kehitystoimintaa.
– Edelläkävijyys edellyttää investointeja, ja minun hartioillani on, että tulee uusia hankkeita.
Von Weymarnin oma koulutustausta auttaa nykytyössä. Hän valmistui Teknillisestä korkeakoulusta diplomi-insinööriksi vuonna 1999 pääaineinaan biotekniikka ja tuotantotalous. Hän väitteli tekniikan tohtoriksi biotekniikasta vuonna 2002.
Käytännössä työnä on löytää esimerkiksi startup-yrityksiä, jotka voisivat keksiä uusia jalostustapoja sellulle tai Metsä Groupin tuotannon sivuvirroille, kuten pienijakeiselle hakkeelle.
Hakkeelle onkin löytynyt jo jatkojalostaja. Helsinkiläinen Woodio käyttää haketta puukomposiitista valmistamiinsa kylpyhuonekalusteisiinsa, kuten käsienpesualtaisiin, ammeisiin ja wc-pönttöihin.
Von Weymarn istuu Woodion hallituksessa ja seuraa sekä tukee yhtiön toimintaa.
– Ei ole yksinkertaista tuoda uutta tuotetta markkinoille niin, että siitä innostutaan riittävissä määrin, von Weymarn sanoo.
– Siksi perustimme pian viisi vuotta sitten konsernin sisäisen yhtiön Metsä Springin työkaluksi kehittämään isomman riskin tuotteita. Sijoitamme startupeihin, joiden kanssa innovoimme ja teemme perustutkimusta yhdessä.
Omiakin tuotemerkkejä
Metsä Springin sijoituksia ja tuotekehitystä yhdistää se, että niillä on ja on oltava linkki emoyhtiö Metsä Groupin nykyiseen liiketoimintaan.
Woodion lisäksi Metsä Spring on sijoittanut suomalaisiin Montinutraan ja Innomostiin.
Montinutra uuttaa kuusisahanpurusta uusia tuotteita kosmetiikka-, elintarvike- ja lääketeollisuuden tarpeisiin. Yhteys nykyiseen liiketoimintaan on se, että Metsä Groupilla on Suomessa kaksi kuusisahaa, joilta syntyy sivuvirtana myös sahanpurua.
Innomost taas uuttaa koivun ulkokuoresta erilaisia yhdisteitä kuten betuliinia, suberiinia ja atselaiinihappoa, jotka soveltuvat esimerkiksi kosmetiikkaan ja ihonhoitotuotteisiin. Koivun kuorta syntyy muun tuotannon sivuvirtana usealla Metsä Groupin tehtaalla. Myös Lumene on Innomostin yhteistyökumppani.
Metsä Springillä on itse kehitettyjäkin tuotemerkkejä, kuten Muoto ja Kuura, joiden koetehtaat sijaitsevat Äänekoskella.
Muoto on yhteistyössä Valmetin kanssa kehitetty 3D-kuitupakkaustuote, joka syntyy märästä puukuitumassasta ilman välivaiheita. Näillä muotoon valetuilla ja kuumapuristetuilla tuotteilla, kuten erilaisilla lautasilla ja kipoilla, voidaan korvata fossiilimuovituotteita.
– Tavoitteena on päästä lähelle muovipohjaisten tuotteiden hintaa, mutta emme ole vielä siellä.
Kuura on puolestaan havusellusta tehtävää tekstiilikuitua, josta voi valmistaa kankaita. Kuuraa markkinoidaan uusiutuvana, sertifioituna ja kestävästi kasvatettuna raaka-aineena. Pääkumppanina on Itochu, joka on yksi suurimmista japanilaisista monialayrityksistä ja iso toimija tekstiilimarkkinoilla.
– Ei meillä itsellä ole jakeluketjuja tekstiilialalla, vain erinomainen konsepti, von Weymarn huomauttaa.
Itochu on myös vähemmistöomistaja Metsä Groupin sellu- ja sahatavaraliiketoiminnassa eli Metsä Fibressä.
Von Weymarn toteaa itse, että vajaan viiden vuoden toiminnan jälkeen yhtään varsinaista maailmanmarkkinoilla pärjäävää tuotetta ei ole vielä valmiina.
– Tulopuoli on vielä pientä. Olemme enemmän kuluerä. Vaati ponnistelua, että saa tuotteen tehtyä, ja vielä suurempi ponnistus on, että sitä saa myytyä kilpailukykyiseen hintaan. Metsä Springin tehtävä on saada innovaation kypsyystaso riittävän korkealle, että se voidaan kaupallistaa. Samalla kehittyy metsäalan yleinen kilpailukyky.
• Lue myös TKI-kokonaisuuteen kuuluvat: