Lisää tekniikan osaajia Uruguayn maakuntiin – suomalaiset taustatukena

|
Uutinen

Lounais-Uruguayssa Fray Bentosin pikkukaupungissa viime vuonna aloittaneen maan teknillisen yliopiston UTEC:n paikallisyksikön tilanne näyttää valoisalta. Opiskelijoita riittää ja he työllistyvät. Hankkeen taustavaikuttaja on kaupungissa toimiva sellujätti UPM.

Suomalaisen vierailijan mieltä lämmittää kuulla kehuja, että suomalaistaustaisen yhtiön työntekijät tekevät pyyteetöntä työtä yhteiseksi hyväksi.

– Jotkut UPM:n ja sen alihankkijoiden työntekijät toimivat nimittäin vapaa-ajallaan tuntiopettajina Fray Bentosissa ITR/UTEC Suruestessä eli Uruguayn teknillisen yliopiston lounaisessa yksikössä, kertoo johtaja Andrés Möller. Pohjois-Eurooppaan viittavasta sukunimestä huolimatta hän on aivan uruguaylainen.

Diplomi-insinööri Möller kiittelee vierailevien opettajien tasoa, mutta toisaalta kaipaa enemmän sellaisia kansankynttilöitä, joiden päätoimi ei olisi ITR/UTEC Suruesten ulkopuolella.

– UPM:n tehtaan väen kanssa olemme pitäneet myös hyödyllisiä workshopeja. Yritysten uusin tieto on saatu meidän käyttöömme, toteaa Möller.

Mekatronikkaa ja muuta uutta

Vuonna 2016 aloittaneessa yliopiston Fray Bentosin yksikössä on tällä hetkellä kolmisenkymmentä opettajaa. Opiskelijoita on noin 150. Oppiaineina ovat mekatroniikka, biomekaniikka ja informaatioteknologia.

Erityisen ylpeä Möller on nuorista, jotka opiskelevat mekatroniikkaa – tuota metsäharvesterien, pullonpalautusautomaattien ja tulostinten älykästä tieteenalaa. Vaikka maassa ei suoranaisesti ole mekatroniikan työpaikkoja, valtaosa opiskelijoista työskentelee jo teollisuudessa, "koska tutkinnon maine on niin hyvä".

Teknillisen yliopiston paikallisyksikön johtajan Andrés Möllerin mukaan tieteen tuottama tieto ja yritystoiminta eivät kohtaa riittävästi. Jos hänen johtamansa yksikön toiminta ja laajeneminen turvataan, teorian ja käytännön eroa voidaan kuroa umpeen.

Ensimmäisen vuosikurssin 24 opiskelijaa valmistuvat jouluksi 2017. Osa opiskelijoista on kypsässä iässä, yli 40-vuotiaita. Moni käy työssä ja opiskelee lähi- ja etäopetuksen yhdistelmällä.

– Hybridiopiskelussa meillä on sata paikkaa, koska tilaa ei ole enempää. Tulijoita kyllä olisi, Möller toteaa.

Hänen haaveissaan on laajentaa kauniiksi saneeratussa entisessä tehdasrakennuksessa toimivaa oppilaitosta. Laajennuksen jälkeen opiskelijamäärää voitaisiin nostaa viiteensataan. Möllerin mukaan lisätilan rakentaminen vaatii sekä teknillisen yliopiston että Uruguayn valtion päättäjiltä pitkäjänteisyyttä ja sitoutuneisuutta.

Pepen ja Lucían lempilapset

UTEC:n alaisia maakuntien teknillisiä korkeakouluja (Institutos Tecnológicos Regionales, ITR) on kaikkiaan kolme. Ne olivat Uruguayn 2010-2015 presidentin José "Pepe" Mujican ja tämän vaikutusvaltaisen vaimon Lucía Topolanskyn lempilapsia. Entinen vasemmistosissi Pepe allekirjoitti aivan presidenttikautensa lopulla helmikuussa 2015 UPM:n kanssa sopimuksen, jossa metsäyhtiö sitoutui tukemaan ITR:n perustamista Fray Bentosiin.

Jos Pepe ja Lucía olivat yliopistohankkeen vanhemmat, sinisenä haltiakummina on toiminut metsäyhtiö UPM. Fray Bentosin tehtaanjohtaja ja UPM:n Uruguayn liiketoimintojen johtaja Juha Kääriäinen on seurannut ITR/UTEC Suruesten taivalta allekirjoitustilaisuudesta alkaen.

Vuonna 2014 työnsä Uruguayssa aloittanut Kääriäinen on edelleen innoissaan korkeampaa tekniikan osaamista tarjoavasta opinahjosta, joka sijaitsee hänen johtamansa sellujättiläisen läheisyydessä.

– Teknisen osaamisen nostaminen Montevideon ulkopuolella on juuri sitä pitkäjänteisyyttä, johon UPM pyrkii Uruguayssa. Pääkaupungista valmistuneita ei ole aina ollut helppo houkutella tänne maakuntaan töihin, Kääriäinen sanoo.

Fray Bentosin koulutusyksikön perustamiseen UPM sijoitti 4 miljoonaa dollaria. Perustamissopimukseen kirjattiin tekniikan koulutuksen edistäminen maaseudulla, erityisesti mekatroniikan, uusiutuvan energian sekä kuljetuksen ja logistiikan aloilla.

– Maakunnalliset yliopistoyksiköt ovat tärkeitä tasa-arvon kannalta, sanoo ITR/UTEC Suruesten johtaja Andrés Möller.

– Teknillisen yliopiston päättäjät ja paikalliset ihmiset ovat kyllä ymmärtäneet pääkaupungin ulkopuolisen korkeakouluopetuksen merkityksen. Toivottavasti poliittisilla päättäjillä riittää samaa ymmärrystä ja pitkäjänteisyyttä, Möller toivoo.

Tasoa ylöspäin

Kun kysyy Mölleriltä tulevaisuudensuunnitelmia ja -toiveita vuosikymmenen päähän, tuoreen oppilaitoksen johtaja hymyilee, mutta levittää käsiään.

– Suuri ongelma meillä on yliopistotutkimuksen ja käytännön yritystoiminnan etäisyys toisistaan. Me ja muut UTEC:n maakuntayksiköt pyrimme kuromaan tätä eroa kiinni. Jos onnistumme, Uruguayhin tulee lisää ulkomaisia yhtiöitä, ja koko yhteiskunta hyötyy ja vaurastuu.

– Jos ja kun saamme pitää nykyiset resurssimme, uskon että kymmenen vuoden päästä meidän yksikössämme on edelleen 500 opiskelijaa, mutta opiskelijoiden ja opetuksen taso on noussut. Isommissa tiloissa päätoimisia opettajia on enemmän, jolloin pystymme käytännön ja teorian yhdistämisen lisäksi tekemään nykyistä korkeatasoisempaa tutkimusta, Möller maalailee.

Avainsanat: