Kiinalaisen televiestintäyrityksen Huawei Technologiesin tietoturvajohtaja Mika Lauhde esitti Kauppalehdessä kesäkuun alussa mielenkiintoisen väitteen. Kauppalehti muotoili ajatuksen niin, että maailmassa töitä tehdään tahtiin, josta Suomen työnantajajärjestöissä ei nähdä edes unia.
Lauhde itse sanoi, että: ”Jos me siirtyisimme nyt heti seitsenpäiväiseen työviikkoon, voisimme kiriä kiinni kuilun Amerikkaan ja Kiinaan.”
Lauhteen mukaan Huawein työntekijät tekevät Kiinan Shenzhenissä ja Yhdysvaltojen Silicon Valleyssakin 80-tuntista työviikkoa kymmenen päivän kesälomalla.
Lauhde kertoi itsekin tekevänsä koko ajan yli 80-tuntista viikkoa, ja totesi, että ”Minulla ei ole neljään vuoteen ollut kesälomaa.”
Lauhteen puheet nostattivat välittömästi vastalauseiden aallon. Kauppalehti kirjoitti suomalaisjohtajien kammoksuvan ajatusta ja että tutkimukset eivät tue Lauhteen väitteitä. Kauppalehden mukaan seitsenpäiväinen työviikko ei ratkaise Suomen tuottavuusongelmia ja Maailman terveysjärjestönkin kertoo yli 55 tunnin työviikon tekeminen on vakava terveysriski.
Tänään Kauppalehti kertoo kuitenkin Lauhteen olevan tavallaan oikeassa. Lehden haastatteleman Jyväskylän yliopiston professorin, ekonomisti Petri Böckermanin mukaan työajan lyhentäminen työllisyyden lisäämiseksi ei ole järkevää politiikkaa. ”Ajatus perustuu harhaan siitä, että talouden koko ja työn kysyntä pysyisi samana, vaikka työaikaa lyhennettäisiin. Jos työaikaa vähennetään, bkt supistuu ja samalla työn kysyntä vähenee”, Böckerman sanoo Kauppalehdessä.
Lauhteen ehdottama työajan lisäys siis kasvattaisi tällä logiikalla Suomen bruttokansantuotetta ja lisäisi työn kysyntää. Samalla suomalaisen työn kokonaistuottavuus paranisi, kun tekisimme töitä enemmän.
Kuka haluaisi vastustaa ajatusta, että suomalaisen työn kokonaistuottavuus paranisi?
Veikkaan, että moni, jos vaihtoehtona on tuplata työviikon pituus ja luopua lomista.
Mika Lauhteen avaus on kuitenkin hyvä muistutus siitä, että työelämäkin koostuu arvovalinnoista. Jos haluamme kiriä kiinni kuilun Amerikkaan ja Kiinaan, yksi tapa yrittää hoitaa asia on lisätä tehtyjen työtuntien määrää merkittävästi. Muitakin tapoja on.