Ideanikkarit eivät vaivu alakuloon

|
Uutinen
Kuuntele

TEKin Opiskelijavaikuttajaseminaari keräsi satapäisen aktiivijoukon Tampereelle keskustelemaan päivän polttavista aiheista.

Opiskelijat jaksavat entistä huonommin, eläkkeelle pääsy karkaa kauemmas ja kauemmas, ilmastonmuutos grillaa, korkeakoulujärjestelmä vaatii viilausta…

TEKin Opiskelijavaikuttajaseminaarissa 17.–18.2. esiin nousseiden teemojen perusteella voisi vaipua alakuloon, mutta onneksi opiskelija-aktiivit jaksavat yhä toimia paremman huomisen eteen. Kaksi päivää aktiivista puurtamista, yhteistä iloa, uusia oivalluksia, itsensä kehittämistä ja visioita paremmasta tulevaisuudesta. Siitä on Opiskelijavaikuttajaseminaari tehty.

TEKin seminaari kerää yhteen aktiivisia opiskelijavaikuttajia ympäri Suomen. Kampuksilta Oulusta Otaniemeen, Lappeenrannasta Vaasaan ja Tampereelta Turkuun löytyy ideoita ja ideanikkareita, jotka yhdessä sparraavat toinen toistaan kohti suurempia suunnitelmia. Aluksi vitsiltä tuntuvat heitotkin voivat konkretisoitua tekemiseksi, jolla opiskelijakenttää lähdetään yhdessä kehittämään – usealla rintamalla.

Kansanedustaja Atte Harjanne kuvasi seminaarissa hotelli Ilveksessä omaa polkuaan 2010 Teekkariseminaarista (Opiskelijavaikuttajaseminaarin edeltäjä) Arkadianmäelle.

Kahden päivän aikana kuultiin kansanedustaja Atte Harjanteelta hänen tarinansa Aalto-yliopiston ylioppilaskunnan hallituksesta eteenpäin. Asennekirjailija Marjo Huhtalalta napattiin näkemyksiä asennejohtamiseen etenkin vapaaehtoistyössä. Vaikuttamisen askelmerkkejä omaksuttiin DI Tuomas Hirvoselta. TEKin Björn Wiemersin johdattelemana käytiin läpi viimeaikojen TES-koukeroita. Hälyttäviä lukuja opiskelijatutkimuksesta liittyen opiskelijoiden jaksamiseen ja opintojen kuormittavuuteen esitteli TEKin tutkimuspäällikkö Susanna Bairoh. Mikäli nämä luvut opiskelijoiden huolista eivät vielä riittäneet, täydensi Työeläkevakuuttajat TELAn erityisasiantuntija Janne Pelkonen vielä sukupolvipoliittisesta näkökulmasta työeläkejärjestelmän ongelmakohtia.

Mollivoittoisista sävelistä ja uhkaavista pilvistä huolimatta seminaarissa syntyi tunne, että opiskelijat uskaltavat tarttua asioihin ja keskustella niistä. Toivo elää, kunhan vain systemaattisesti pinnistellään ja tehdään kaikkemme paremman huomisen eteen.

Opiskelijat ryhtyvät ideoista konkreettisiin tekoihin. Esimerkiksi joka viides seminaariin osallistunut valitsi vegaanisen ruokavalion tai kasvisvaihtoehdon. Vuosikymmen tai kaksi sitten tämän valinnan tehneitä olisi seminaariporukassa pidetty hörhöinä. Nyt heitä ihaillaan – ja syystä!

Nykyinen opiskelijasukupolvi odottaa työelämältä aivan muuta kuin edeltäjänsä. Nuoria saatetaan moittia tai jopa solvata laiskoiksi ja välinpitämättömiksi, mutta he ovatkin todella sitoutuneita yhteisiin päämääriin, kunhan työ vastaa odotuksia ja homma tuntuu reilulta. TEKin opiskelijatutkimuksessakin korostuu se, että uraodotuksien suhteen eteneminen johtotehtävissä on häntäpäässä, kun taas työn mielenkiinto, kehittyminen omassa työssä sekä työn ja muun elämän suhteen tasapainon löytyminen pitävät kärkisijoja.

Kirjoittaja on TEKin opiskelijatoiminnan asiantuntija.