Insinööri on ilmastoteko

|
Blogimerkintä

Ilmastofiksu teknologia on usein myös hyvää bisnestä.

Voimme jokainen arkisilla valinnoilla vaikuttaa hiilijalanjälkeemme. Myös me TEKin toimistolla olemme laskeneet hiilijalanjälkemme suuruuden ja pohdimme keinoja, miten päästä kohti hiilineutraaliutta. Vaikka toimistomme hiilijalanjäljen pienentäminen onkin pienen pieni rikka globaalissa rokassa, se on askel oikeaan suuntaan.

Huomattavasti merkittävämpiä tekoja ilmaston hyväksi syntyy teknologian kehittämisen kautta. Hyvä esimerkki uuden teknologian vaikutuksesta ilmastoon on taajuusmuuttaja, jonka alun perin DI Martti Harmoinen kehitti Helsingin metroa varten.

Merkittäviä tekoja ilmaston hyväksi syntyy teknologian kehittämisen kautta.

Taajuusmuuttaja oli monella tapaa edellä aikaansa, ei vähiten sen takia, että laitteella voidaan säästää paljon energiaa. Se on mitä vihreintä tekniikkaa, jonka juuret ovat suomalaisessa insinöörityössä 1970-luvulla. Se on ja on ollut myös taloudellinen menestys.

On myös lukuisia tuoreempia esimerkkejä ilmastoystävällisestä teknologiasta, kuten vaikkapa Stora Enson ja Sulapacin kehittämät biohajoavat pillit, Gold&Greenin nyhtökaura, Ledil oy:n teholedit tai Oilon oy:n kaasupoltinteknologia, jotka kaikki ovat tekniikan tekijöiden työn tuloksia.

Kun Suomen seuraava hallitus pohtii, minkälaisia ilmastotekoja se ohjelmaansa ottaa, investoinnit teknologian kehittämiseen kannattaa ottaa kärkiteemaksi. Hyvä teknologia pienentää hiilijalanjälkeä paitsi Suomessa myös koko maailmassa, ja Suomi voi tehdä merkittävästi kokoaan suurempia ilmastotekoja. Ilmastofiksu teknologia on lisäksi hyvää bisnestä. 

Tähän ei kuitenkaan riitä pelkästään tiukempi lainsäädäntö ja vaatimukset. Tavoitteen saavuttaminen edellyttää panostuksia tutkimukseen ja tuotekehitykseen niin julkisen vallan kuin yritystenkin taholta.

Avainsanat: